STRAVA

 

Hlavní jídla

 

 

Na této stránce můžete najít následující recepty:

 

Lečo

Hlívový guláš

Alternativní brynzové halušky

Lilkové rolky s rýží

Brokolicové krokety

Roláda z červené řepy

Čočkovo-houbové burgery

Dýňové noky

Zeleninové špízy s tempehem

Plněné zelné listy

 

 

Lečo

 

 

(dvě porce)

Suroviny:

·        bílá paprika (4 ks)

·        olej

·        cibule (velká)

·        česnek

·        koření (kmín, pepř, sůl, mleté nové koření, paprika sladká, paprika ostrá)

·        hořčice (malá lžička)

·        rajský protlak

·        kečup

·       uzené tofu

Postup:

Omyjte, vyčistěte a na proužky nakrájejte papriku. Papriku vložte do hrnce, podlijte vodou a nechte ji na mírném ohni dusit. Očistěte a na proužky nakrájejte cibuli. Na pánev dejte trochu oleje a nechte ji zesklovatět. Zesklovatělou cibuli přidejte do hrnce k paprice. Přidejte rajský protlak a obsah nechte dál dusit. Tofu nakrájejte na plátky. Dejte jej na pánev a na troše oleje jej osmahněte. Přidejte trochu ostré papriky, dobře promíchejte, tak, aby se tofu obalilo do papriky. Tím tofu získá načervenalou barvu a pálivou chuť. Následně přidejte tofu do hrnce. Dle chuti osolte, ochuťte kořením, přidejte utřený česnek, kávovou lžičku hořčice a trochu kečupu. Dobře promíchejte a krátce poduste.

Příloha:

Podle chuti vařené brambory, nebo libovolné pečivo.

LLV – leden 2020

 

Hlívový guláš

Suroviny:

 

·        hlíva 300 gr

·        olej

·        cibule

·        třený česnek

·        koření (kmín, pepř, sůl, mleté nové koření, červená paprika - po malé lžičce, majoránka dle chuti)

·        hořčice

·        brambora

 

Postup:

 

        Nakrájejte hlívu na drobné kousky. Vyberte její tvrdší části a nechte je 10´ dusit. Následně přidejte zbytek hlívy, lžičku hořčice, koření a vše poduste dalších 30´. Na závěr zahustěte uvařenou strouhanou bramborou, nebo chlebem.

 

Příloha:

 

Podle chuti, libovolné knedlíky, brambory, těstoviny, rohlíky nebo chleba.

 

LLV - leden 2020

 

 

Alternativní brynzové halušky

Pokud se stravujete alternativně a nevyhovuje vám klasické složení tohoto slovenského národního jídla, nabízím vám následující osvědčenou alternativu.

Složení:

·         brambory (náhrada halušek)

·         tofu (náhrada slaniny)

·         brynza

·         jogurt

·         mladá cibulka

·         sůl

·         bobkový list

·         pálivá paprika

Postup:

Oškrábeme a na malé kousky nakrájíme přiměřené množství brambor, které osolíme, přidáme bobkový list a uvaříme.

Než se nám uvaří brambory rozředíme brynzu s jogurtem. Na drobné plátky nakrájíme tofu, které osmahneme. Na závěr smažení ho ochutíme pálivou paprikou. Nakrájíme mladou cibulku na ozdobu.

Uvařené brambory dáme na talíř. Pokryjeme naředěnou brynzou. Posypeme osmaženým tofu a nakrájenou cibulkou.

Na zapití doporučuji na místo žinčice kyselé mléko upravené kombuchou.

LLV - leden 2019

 

 

 

Lilkové rolky s rýží

Suroviny:

2 lilky, 150 g sýru ricotta, svazek jarní cibulky, sůl, pepř, drcený kmín, 300 g rýže basmati, hrst cherry rajčátek, 4 lžíce oleje

Postup:

Lilky nakrájejte na tenké plátky, posolte a nechte pár minut vypotit. V misce promíchejte ricottu, nasekanou nať jarní cibulky a kmín. Plátky lilku pak potírejte sýrovou směsí, stáčejte do ruliček a fixujte párátky či špejlí. Rolky naskládejte do pekáčku, posypte půlky rajčátek a pokapejte olejem. Poté je pečte v troubě při 180 stupních asi 25–30 minut. Když je hotovo, rolky vyskládejte na talíře a vypečený olej s rajčátky smíchejte s uvařenou rýží.

JV - květen 2018

 

 

 

Brokolicové krokety

 

 

Suroviny:

1 brokolice - uvařit doměka (8 minut) a hned prolít studenou vodou, aby zůstala zelená

1 cibule

1 balení uzeného tofu

hrst kukuřice

2 vejce

čerstvá bazalka

strouhanka, sůl, pepř

 

Postup:

Rozmixujeme uvařenou a studenou vodou zchlazenou brokolici, cibuli, bazalku a TOFU. Směs smícháme s vejci, kořením. Tvarujeme krokety nebo válečky nebo karbanátky, obalíme je ve strouhance a smažíme.

Podávat můžeme například se zeleninovým salátem.

JZ - duben 2016

 

 

Roláda z červené řepy

Suroviny:

3 středně velké červené řepy, 1 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky provensálského koření, 1 až 2 stroužky česneku, 3 lžíce hladké mouky, 2 vejce (kdo nechce vejce, jedno stačí) , sůl, pepř, 100 g tvrdého sýra (nejlepší samozřejmě parmezán).

 

Náplň:

2 pomazánková másla (nebo Mascarpone, Philadephia atd.), 100 g taveného sýra, 1 až 2 stroužky česneku, čerstvý strouhaný křen dle chuti, lžíce pažitky nebo naťové cibulky.

 

Postup:

Uvařenou a oloupanou řepu nastrouháme najemno. Cibuli nakrájíme a orestujeme na oleji, přidáme k červené řepě, okořeníme provensálským kořením, česnekem, solí a pepřem. Do vychladlé směsi vmícháme vejce, nastrouhaný sýr, mouku a promícháme. Hotovou směs rozprostřeme na plech na pečící papír a pečeme při 180°C cca 20 minut. Placku zarolujeme do rolády a dáme vychladit. Pokud uděláte placku tenkou nebo ji více upečete, doporučuji srolovat s vlhkou utěrkou.

Mezitím si připravíme náplň z pomazánkového másla, sýra, rozmačkaného česneku a křenu. Vše dobře vyšleháme. Náplň namažeme na upečenou a vychladlou placku, posypeme pažitkou nebo naťovou cibulkou, zarolujeme po dlouhé straně. Krájíme na špalíky.

Způsob podávání: s kouskem pečiva jako chuťovka nebo lehká večeře. S teplými bramborami nebo kuskusem jako zajímavý oběd.

 

Komentář:

Červená řepa je úžasná zelenina, dá se z ní dělat krémová polévka, dá se péci v troubě, můžeme jí udělat jako rychlokvašenou zeleninu. Uvedené jídlo jsem poprvé ochutnala v restauraci Jedna báseň. Roláda měla růžovou barvu a vypadala jako tlustý plát šunky. Zřejmě tam bylo více mouky a řepa byla rozmixovaná. Náplní bylo pažitkové mascarpone, přelité brusinkovou redukcí, příloha teplé brambory. Prostě jedna báseň. Pokud použijete řepu postrouhanou, výsledný produkt má červenější barvu a vypadá tak trochu jako čabajka.

 JV - říjen 2015

 

 

Čočkovo-houbové burgery

 

    Každému začínajícímu veganovi, který se obává, že šťavnatý hovězí karbanátek nelze ničím nahradit, bych doporučoval ochutnat čočkový burger.

    Nejpodstatnější není to, že čočka je vynikající zdroj bílkovin. Ani to, že je to jedna z nejrychleji uvařených luštěnin nebo že se konzumuje ve velkém množství po celé Evropě, Asii a Africe (a dokonce i v Idahu!). Burgery vás zaujmou svou chutí— jemnou, šťavnatou a jakoby masitou. V dětství a dospívání jsem hodně griloval na ohni a v burgerech se vyznám. Tyhle jsou jedny z nejlepších. Někdy si jich dokonce pár beru na dlouhé běhy nebo závody.

 

Suroviny : 

Na 12 karbanátků o průměru 10 cm:

1 šálek sušené zelené čočky (2 a 1⁄4 šálku vařené)

2 a 1⁄4 šálku vody

1 lžička sušené petrželové nati

1⁄4 lžičky pepře

3 stroužky česneku, rozetřené

1 a 1⁄4 šálku najemno nasekané cibule

3⁄4 šálku najemno nasekaných vlašských ořechů

2 šálky jemné strouhanky

1⁄2 šálku mletého lněného semínka

3 šálky najemno nasekaných žampionů

1 a 1⁄2 šálku najemno nasekané kapusty, špenátu,  nebo jiné zimní listové zeleniny, zbavené řapíků

2 lžíce kokosového nebo olivového oleje

3 lžíce balzamikového octa

2 lžíce dijonské hořčice

2 lžíce lahůdkového droždí

1 lžička mořské soli

1⁄2 lžičky pepře

1⁄2 lžičky mleté papriky

 

Postup:

    Čočku uvaříme s petrželí a 1 stroužkem česneku. Smícháme strouhanku, ořechy a lněné semínko. Přidáme lahůdkové droždí sůl, pepř, papriku a dobře promícháme. Cibuli, zbylý česnek, houby a zeleninu osmahneme na oleji (8-10 minut). Do měkké čočky přidáme ocet a hořčici a šťouchadlem na brambory ji rozmačkáme na hustou kaši.

    Ve velké míse důkladně promícháme čočku, osmahlou zeleninu a suchou směs se strouhankou. Necháme vychladit v lednici 15-30 minut nebo i déle.

    Rukama uhněteme karbanátky požadované velikosti a položíme na voskový papír. Zlehka osmažíme na vymaštěné pánvi nebo případně opečeme nebo ogrilujeme dokud nezezlátnou, asi 3-5minut z každé strany. Zbylé, ještě neosmažené karbanátky lze zamrazit na voskovém papíře a pak dát do sáčku na příště. Lze je pak smažit přímo zmrzlé.

Servírujeme buď jako klasický burger v housce, nebo jako přílohu k bramborám, bramborovému či zeleninovému salátu.

 

JZ - listopad 2014

Dýňové noky

Suroviny :

(4-6 porcí): 500 g neoloupané, vydlabané máslové dýně, 500 g neoloupaných velkých brambor, cca 200 g hladké mouky do těsta, 1 vejce, cca dalších 50 - 70 g mouky na práci s těstem, lžička soli, pepř, lístky čerstvého tymiánu z pár větviček, pár kapek oleje do vody plus vodu osolit.

Na pánev: pórek, uzené tofu, máslo, sůl a pepř, lístky čerstvé šalvěje nebo petrželky apod.

 

Postup:

Dýni napůl, brambory napůl, na plech na pečící papír řezem nahoru, trouba 180-190°C, pečeme 50 minut. Všechno musí být krásně měkké. Dýni vydlabeme ze slupky a rozmačkáme vidličkou, brambory oloupeme a nastrouháme. K základu přidáme vejce, sůl, pepř a tymián, vmícháme mouku. Vytvoříme měkké nelepivé těsto (měkčí než na bramborové knedlíky). Je dobré pracovat rychle, těsto se stává s časem lepivější. Vyválíme šišky, lehce zatlačíme palcem, aby vznikl důlek (nebo “po italsku zmáčkneme vidličkou). Vaříme ve vodě na několik dávek. Na hotové noky dáme trochu másla nebo oleje, dáváme např. do pekáčku, aby nebyly v příliš vysoké vrstvě.

Na pánvi osmahneme zeleninu a tofu, vložíme noky, necháme orestovat. Zdobíme čerstvými bylinkami nebo pestem. 

JV - říjen 2014

 

 

 

Zeleninové špízy s tempehem

 

Suroviny:

dýně, tempeh, cibule, česnek, shoyu, olej

 

Postup:

Kousky dýně naložíme na chvíli do sojové omáčky s olejem a česnekem. Na špejli napichujeme střídavě kousky dýně, tempehu, cibule. Špízy rozložíme na plech, potřeme zbytkem marinády. Pečeme na 200 stupňů. Hotové špízy podáváme s jakoukoli přílohou (např. rýže) a zeleninovou oblohou (hodila by se mi tam pickles zelenina).

 JV - říjen 2014

 

 

Plněné zelné listy

 

Suroviny:

Hlávka zelí, rýže, koření na rýži, česnek cibule, rajčatový protlak, špetka skořice a nového koření, na podlití bílé víno nebo trochu zeleninového vývaru, lžíce sojové omáčky.

 

Postup:

Zelné listy povaříme několik minut ve slané vodě (možno postupovat tak, že z hlávky vyřízneme košťál, celou hlávku dáme vařit do slané vody a listy postupně odebíráme). Uvaříme rýži s kořením (např. indické Nasi Goreng), do hotové rýže vmícháme nastrouhané tofu a prolisovaný česnek. Do středu zelného listu dáme rýžovou směs (přiměřeně dle velikosti listu) a zabalíme jako psaníčko. Pokud chcete mít opravdu jistotu, že vám budou pěkně držet tvar, zavažte je potravinářskou nití. V pekáčku osmahněte na oleji cibulku, na cibulku skládejte zelné závitky, pokapejte je lžící sojovky. Dejte zapéct do vyhřáté trouby. Mezitím si smíchejte rajčatový protlak s kořením a bílým vínem, po čtvrt hodince pečení „na sucho“ nalijte omáčku na zelné závitky a nechte péci dalších 20 minut. Kdo rajčata nemusí, může zvolit variantu, že závitky zalije smetanou.

 JV - květen 2014

Zpět
Vytiskni stránku