NÁMĚTY


Vánoce

Zřejmě většina z nás postrádá tradiční vánoční trhy. Možná jste se divili, když jsem se této problematice svého času věnoval. Dnes už vám může být důvod jasný. Zákaz vánočních trhů je zdůvodňován protiepidemiologickými opatřeními. Ve skutečnosti však tomu tak není. Tento negativní trend opět vychází z Evropské unie, která se snaží celý fenomén Vánoc z našeho života odstranit.

Při brouzdání na Internetu jsem se setkal s vtipem na vánoční téma. „Vánoční čas je čas zázraků. Jenom v tomto čase je možné, aby byly vánoční trhy zrušeny ještě dřív než vůbec začaly.“

Maltská eurokomisařka pro rovné příležitosti Helena Dalliová přišla v říjnu s třicetistránkovým interním materiálem, podle něhož se měli řídit při používání jazyka evropští úředníci. „Pokyny pro inkluzivní komunikaci“ například nabádaly evropské byrokraty, aby v oficiálních vyjádřeních a veřejné mluvě nezmiňovali Vánoce, pohlaví nebo výraz „křestní“ jména. Poté, co na věc upozornil italský list il Giornale a rozhořčeně proti němu vystoupil i papež, byl materiál stažen. Tuto informaci zveřejnily Novinky.cz dne 3.12.2021.


Podle všeho se naše vláda chce tomuto trendu zavděčit. Nechci být špatným prorokem, ale domnívám se, že je to pouze první vlaštovka v odstraňování našich tradic. Pokud proti tomu nic neuděláme, tak další omezení budou zřejmě následovat.

Největší atrakci z našich vánoc mají momentálně „naši hosté“. Je ale otázkou, jak dlouho jim to vydrží.

Pokud vám vánoční trhy schází stejně jako mně, můžete alespoň pokochat oko v rámci dřívějšího příspěvku, který najdete zde.

LLV – prosinec 2021

Zpět
Vytiskni stránku