Velká Morava

 

Velká Morava

 

  Archeopark

Mikulčice - Kopčany

Ještě před zahájením sezóny jsme se byli podívat na nově rozšířený areál v Mikulčicích. Po dlouhé době příprav došlo k propojení Velkomoravského sídliště v Mikulčicích s kostelíkem svaté Margity Antiochijské nedaleko slovenských Kopčan. Nově vzniklou situaci můžete vidět na následující mapce.

 

Tato mapka nahradila původní poutač na výstavbu propojení obou objektů. Další informace z tohoto období můžete najít zde.

Vzhledem k zanedbatelnému počtu návštěvníků, kteří se dali spočítat na prstech jedné ruky, jsme si mohli vše nerušeně prohlédnout. Pokud se vydáte po nově vybudované cestě, která začíná u hlavní administrativní budovy lokality Mikulčice, budete se zřejmě mylně domnívat, že se po ní dostanete až k mostu přes řeku Moravu. Tato cesta ve skutečnosti končí hned na začátku lesa. Dál se k mostu musíte doslova prokličkovat po původních lesních cestách. Po cestě si můžete všimnout charakteristického lužního lesa, jehož funkce byla alespoň částečně obnovena opětovným zatopením původně vysušených vodních kanálů. Plošně však les v současnosti zaplavován není.

 

 Cesta je značená směrovkami a tak se po ní nakonec dostanete k honosně vypadajícímu mostu, který spojuje moravský a slovenský břeh řeky Moravy. Most má moderní konstrukci, která v případě potřeby umožní přejezd i osobním autům. Na jeho stavbě se finančními prostředky rozhodně nešetřilo. O tom svědčí například i originální kanálové poklopy. Most je zřejmě konstruován pouze na letní sezóny. Hladký povrch vozovky a její klenutý oblouk totiž dávají tušit její neschůdnost při sebemenším náledí.

 Cesta dále pokračuje proti proudu řeky Moravy po protipovodňové hrázi na slovenské straně. Tento úsek cesty zůstal také v původním stavu. Po několika stech metrech narazíte na nově vybudovanou cyklostezku. Ta je vybudována na rozhraní původního remízku a okolního pole. Od pohledu má klasický eurounijní vzhled. Po pravé straně je lemována hustě vysazenou stromovou alejí. Na stezce nechybí ani dvě honosně vypadající zastavení, jejichž význam se nám nepodařilo odhalit. Jedná se o stavby z masivních dubových trámů umístěných na úrovni terénu. Výhled je z nich pouze na přilehlé pole. Osobně bych na nich uvítal třeba nějakou lavičku, na které by si mohl znavený poutník odpočinout. Obě tyto stavby na mne udělaly ten dojem, že při jejich vybudování šlo pouze o proinvestování potřebného množství peněz.

 Po pomalu se vlekoucí a značně nezáživné cestě se nakonec dostanete k bytelnému dubovému mostu, za kterým konečně uvidíte cíl své cesty. I když je kostelík malý, tak se na rozlehlé rovině dobře vyjímá. Oproti naší minulé návštěvy, kterou jsme absolvovali v roce 2006, byl kostelík opět opravován a tudíž nepřístupný. Více informací k němu naleznete v popisu naší předcházející návštěvy zde.

Zvenčí je kostelík pěkně opravený, totéž zřejmě platí i pro jeho vnitřní části, avšak již ne pro okolí. Kus od kostelíku, jako by k němu ani nepatřila, najdete tabuli s informace. Vzhledem ke špatné čitelnosti je evidentně staršího data. Doufejme, že do začátku sezóny se podařilo všechno dokončit.

 Na základě vzdálenosti a oddělení řekou Moravou si dovolím tvrdit, že tento kostelík nemá s lokalitou Mikulčice nic společného. Vzhledem k jeho vzdálenosti od nejbližší slovenské vesnice Kopčany bych spíše očekával pozůstatky původního osídlení v jeho těsné blízkosti. Vzájemné propojení obou lokalit bylo provedeno zřejmě pouze z komerčních důvodů. Po všech stránkách na něm vydělala slovenská strana. Připojením ke známější lokalitě Mikulčic a lepší přístupnosti se kostelíku zvedne návštěvnost. Obdobně byla většina investic realizována na Slovenské straně. Propojení obou lokalit bylo dle mého názoru provedeno účelově. Cesta by šla výrazně zkrátit posunutím mostu proti proudu řeky Moravy. Přístup k němu by šel realizovat z prostoru kostela č.9, od kterého se k mostu můžete i tak dostat po neznačených lesních cestách. Vzhledem k uvedené skutečnosti předpokládám, že si ji turisti stejně nakonec prošlápnou.

Pokud vás tato problematika zaujala, doporučuji prohlédnout si popsanou lokalitu. Vzhledem k dlouhé a poměrně nezáživné cestě budou ve výhodě cykloturisté. Každopádně se ale domnívám, že každému bude stačit tuto cestu  absolvovat pouze jednou, bez potřeby si ji zopakovat.

LLV – kveten 2021

 

Zpět
Vytiskni stránku