Velká Morava

 

Velká Morava

 

Lokalita Mikulčice Valy

Rok staveb

22.3.2019 jsem navštívil lokalitu Velkomoravského sídliště Mikulčice Valy a jeho bezprostředního okolí. Při zběžném pohledu bylo patrné, že zde od loňského roku nebyly prováděny žádné archeologické výkopy. Toto období je v této lokalitě evidentně obdobím staveb. Hned u vstupu do areálu narazíte na velkoryse pojatou cyklostezku, které vede od hlavní budovy památníku směrem na jižně lokalizovanou Břeclav. Předpokládám, že se bude jednat o propojení s mostem přes řeku Moravu a následně ke kostelíku na Slovenské straně.

Návštěva tohoto velkomoravského kostelíku je v současné době celkem složitá. Z tohoto hlediska je mostní propojení již dlouho připravovaným počinem, který tuto lokalitu značně zatraktivní.

Podle toho, co je uvedeno na ceduli, se jedná – jak jinak - o projekt EU v hodnotě zhruba 3,3 milionu EUR. Stavba má být dokončena v srpnu tohoto roku. Lávka bude umístěna trochu po proudu řeky Moravy, tak aby vyhovovala nejbližšímu napojení na slovenský kostelík. Můžeme se tedy těšit na možnost příjemné procházky k našim východním sousedům.

Oba dva základní kameny zatím spokojeně odpočívají mezi hlavní budovou a budovanou cyklostezkou. Jak je vidět, tak se dá stavět i v obráceném pořadí.

Zatím jsou vybudovány betonové pilíře, které se nachází v záplavové oblasti řeky Moravy. Připraveny jsou i železobetonové patky na protipovodňové hrázi.

Momentálně je k vidění i jeden kovový díl mostovky, který působí velmi seriózním dojmem.

Při cestě lesem mezi lokalitou vykopávek a řekou Moravou narazíte na velmi neutěšený stav přírody. V minulosti každoročně pravidelně zaplavované lužní lesy jsou zcela vysušeny i v době jarních záplav. O tom, že lesu tento stav rozhodně nesvědčí, není třeba pochybovat.

V této části lesa narazíte i na jeden z kostelů, u kterého jsem neodolal a provedl důkladné přeměření jeho energetických zdrojů. Na rozdíl od původního měření jsem v něm nalezl pět intenzivních zdrojů kosmické energie. Jeden zdroj je uprostřed objektu a další se nacházejí ve všech jeho čtyřech apsidách. V těchto prostorách je možno vnímat intenzivní tah směrem vzhůru.

V blízkosti kostela se nachází objekt nazvaný „křtitelnice“. Měření v tomto objektu potvrdilo velmi intenzivní zdroj zemské energie.  Pocitově zde jsou patrny intenzivní vjemy tíhy. Obdobně je tomu u druhého podobného objektu v blízkosti jiného kostela.

Návštěvu slovanského hradiště Mikulčice mohu všem případným zájemcům v rámci příjemného jarního období jenom doporučit.

LLV – duben 2019

 

Zpět
Vytiskni stránku