STRAVA

 

Syrová - Raw

 

 

Na této stránce můžete najít následující recepty:

 

Raw jablečný štrůdl

 

Raw jablečný štrůdl  

 

Těsto: 2 velké banány, 10-12 datlí, ½ hrnku lískových ořechů, ½ hrnku vlašáků (nebo pekanových ořechů), 2 lžíce chia semínek (nemusí být), 1 lžička citronové šťávy, 1-2 lžíce agávového sirupu, ½ lžičky skořice, špetka soli.

Kešu tvaroh:  ½ hrnku kešu nebo slunečnicových semínek (případně kombinace obojího), šťáva z ½ citrónu, trocha agáve sirupu, medu nebo jablečné šťávy.

Náplň: 6 jablek, půl hrnku rozinek nebo Goji, ½ lžíce skořice, ½ hrnku vlašáků nasekaných nahrubo, špetka soli.

 

Postup: Den předem si připravíme těsto. Ve výkonném robotu rozmixujeme ingredience (samozřejmě že všechny ořechy by se měly pár hodin předem máčet ve vodě). Rozprostřeme ho na pečící papír, zarovnáme cukrářskou stěrkou nebo válečkem přes fólii. Necháme usušit (cca 6 – 8 hodin).

Nachystáme si kešu tvaroh a jablečnou náplň. Kešu tvaroh rozmixujeme dohladka (měl by být jemný a sladkokyselý). Jablka na náplň rozstrouháme na hrubém struhadle, přidáme špetku soli, citronovu šťávu, po chvíli z této hmoty vymačkáme přebytečnou šťávu, např, na sítu (příliš mnoho šťávy by mohlo rozmáčet štrůdl). Pak do jablečné hmoty přidáme skořici.

Na těsto (které je stále na pečícím papíře) rozprostřeme kešu tvaroh, na něj rozprostřeme jablka, poházíme rozinky a ořechy. Pomocí pečícího papíru zarolujeme. Necháme několik hodin ztuhnout v ledničce. Pokud se nesní hned, vydrží v lednici několik dní.

 

Poznámky:

Pokud nemáte výkonný robot, lze to udělat jinak, ale pracnost je pak vyšší. Ořechy se dají mixovat tyčovým mixerem, namočené datle možno prohnat mlýnkem na maso. Vše pak smíchat v míse dohromady.

Co se týče sušení, raw skalní příznivci uvádějí sušit 5-6 hodin v dehydrátoru. To je sušička, která má obdélníková plata. Také hlídá přesnou teplotu 42 stupňů, která by u raw produktů neměla být překročena. Moje běžná sušička je kulatá s vnitřním otvorem, takže se na tento účel nehodí. Sušení jsem tedy prováděla v troubě: suším cca ½ hodiny na 50 stupňů, vypnu troubu a jdu do práce, přijdu z práce, zkontroluji placku, případně zapnu ještě na půl hodinky na 50 stupňů.

JV - listopad 2015

Zpět
Vytiskni stránku