Svátky (Vánoce, Velikonoce)
Na této stránce můžete najít následující recepty:
Mandlová nádivka (vegetariánská)
Vegetariánská nádivka (makrobiotická)
S blížícími se velikonočními svátky přinášíme recept na tradiční velikonoční nádivku ve dvou variantách. Ta první představuje klasický recept z běžného pečiva a vajec, kde místo masa je rostlinná náhrada. Druhou variantou je makrobiotický recept – běžné pečivo je nahrazeno celozrnným, vejce jsou vypuštěna a pojivového efektu se dosahuje nakvašením těsta. Zdrojem tohoto receptu je makrobiotická kuchařka Věry Chourové.
Oba recepty je možné doplnit různými jarními bylinkami podle chutí. Kdo nemá vlastní zahrádku, může nalézt jarní bylinky v přírodě. Do nádivky je skvělý popenec břečťanolistý – nenápadná drobná bylinka s modrofialovými kvítky z čeledi hluchavkovitých. Nejlepší foto patrně zde: http://krajcova.blog.idnes.cz/c/400471/Popenec-brectanolisty-v-kuchyni-nahradi-petrzel.html
JV - březen 2014
Mandlová nádivka (vegetariánská)
Suroviny: 10 plátků bílého toastového chleba, 2 dcl mléka, 2 vejce, 1 balíček uzeného tempehu nebo tofu, hrst sušených brusinek, hrst celých mandlí, hrst plátků mandlí, svazek hladkolisté petržele, jarní bylinky, 20 g másla, sůl, pepř.
Postup: Toastový chleba nakrájejte na kostky. Zhruba dva nakrájené plátky si dejte stranou a opečte je nasucho na pánvi. Zbytek dejte do misky, zalijte mlékem, přidejte obě vejce a pořádně promíchejte. Vsypte brusinky, na kostičky nakrájené tofu (tempeh) a celé mandle. Nakonec vložte opražený chléb a nasekanou petržel. Vše smíchejte a dejte do zapékací mísy. Navrch poklaďte plátky másla a celý povrch zasypte plátky mandlí. Pečte asi 45 minut dozlatova. Podávejte se salátem (např. směs listových salátů se cherry rajčátky a s hořčičnou zálivkou).
JV - březen 2014
Velikonoční nádivka (makrobiotická)
Suroviny: 1 celozrnná veka nebo 4 celozrnné dalamánky, 2 hrnky uvařených krup, 3 hrsti pšeničné celozrnné mouky, 1-2 hrnky zeleninového vývaru, 1 miska kopřiv nebo dva pórky, 1 balíček uzeného tofu, trochu Mišutky na zahuštění (Mišutka je instantní kukuřičná krupice, možno použít jakoukoli jinou instantní krupici), 5 dkg mandlí, 1 lžička kurkumy, 1 lžička suš.zázvoru, ½ lžičky muškátu, 1 lžíce sušených natí (celer, petržel), 2-3 lžíce sojové omáčky, olej na vymazání plechu.
Postup: Uvařené vychladlé kroupy smícháme den předem s pšeničnou moukou a necháme přes noc nakvasit. Veku nakrájíme a namočíme v zeleninovém vývaru. Mandle oloupeme, posekáme a opražíme. Kopřivy nebo pórek posekáme na nudličky, tofu nastrouháme. Vše smícháme ve větší míse. Těsto by mělo držet pohromadě. Pokud je příliš řídké a neváže se, zahustíme potřebným množstvím instantní krupičky. Navrstvíme do vymazaného pekáče nebo plechu a upečeme dozlatova (45-55 minut). Podáváme teplé s přílohou a zeleninou, nebo studené s domácím chlebem.
JV - březen 2014