STRAVA
Pomazánky
Na této stránce můžete najít následující recepty:
Bylinková pasta (italské„pesto“)
Suroviny:
· 1 lilek
· olej
· cibule
· sůl
· tatarská omáčka
Postup:
Lilek překrojíme podélně napůl, posolíme a potřeme olejem, ogrilujeme. Nebo vložíme do trouby řeznou plochou vzhůru, pečeme 20-30 minut. Po upečení nastrouháme (nebo spíše protlačíme) na jemném struhadle. Hmota je kašovitá a černá slupka vám zůstane v ruce. Do kašovité hmoty vmícháme najemno posekanou cibulku, dochutíme solí a pepřem, můžeme mazat na topinky. Gurmánům však doporučujeme smíchat s tatarkou. Pomazánka má sice podivnou béžovo-šedou barvu, ale lahodnost této pomazánky vás přesvědčí o tom, že stojí za to zařadit ji do jídelníčku.
JV – leden 2019
Suroviny:
Dýně, hraška, cibule, jablečný ocet nebo citron, olej, hořčice
Postup:
Dýně (vydlabané, nakrájené na menší kousky) upečeme v troubě se solí a tymiánem. Rozmixujeme se 1-2 lžícemi hrašky, přidáme cibulku, olej, bio hořčici, dochutíme citronem.
JV - říjen 2014
Bylinková pasta (italské „pesto“)
Pesto je původem z Itálie a je to zelená omáčka z bazalky. Použití pesta je nesmírně široké: samozřejmě na těstoviny, ale také do polévky, do salátů, jako samostatná pomazánka na domácí chléb nebo jako přísada do pomazánky. Vyzkoušeli jsme pesto i na rizoto nebo zapečené brambory.
Pesto má své výhody – zatímco zelené bylinky musíte nasekat a nachystat, hotové pesto máte v ledničce připravené (vydrží 1-2 týdny). Pokud máte nadbytek bylin, které je třeba sebrat a zpracovat, je pesto dobrou variantou.
Pesto se dá udělat prakticky ze všech zelených bylin. Dalšími přísadami jsou oříšky a parmezán (nebo pecorino, nebo jiný hodně tvrdý sýr. Kombinací různých druhů oříšků a různých druhů bylin pak vzniká velké množství chuťových nuancí. Zajímavou chuť dává ochucení gomasiem (opražený seznam s hrubozrnnou solí v poměru 14:1). Zde předkládám některé osvědčené kombinace, ale vynalézavosti se meze nekladou.
Bazalkové pesto (základní italský recept)
Suroviny:
Čtyři hrsti čerstvých listů bazalky, 60 g piniových oříšků, 60 ml kvalitního olivového panenského oleje, 3 stroužky rozmačkaného česneku, 1/2 čajové lžičky hrubozrnné soli a několik lžic jemně nastrouhaného parmazánu.
Postup:
Pro ortodoxní milovníky zelených vitamínů bude platit tento postup, že zelené lístky bazalky se třou dohromady se solí v kamenném (mramorovém) hmoždíři, tak aby bazalka nepřišla do styku s kovem. Postupně se přilévá olej. Pro běžného člověka, který neví kam dřív skočit, uvádím zjednodušený postup J: bazalku trochu pokrájejte, posolte a vložte do mixeru. Přilévejte olej a mixujte, až vznikne jemná zelená hmota. Piniové oříšky opražte nasucho na pánvi, rovněž rozdrťte v mixeru, nakonec přidejte postrouhaný parmezán a prolisovaný česnek. Uvedený postup platí i pro dále uvedená pesta.
Rukolové pesto
Suroviny:
Několik hrstí rukoly, mořská sůl s česnekem, opražená slunečnicová semínka, strouhaný parmezán, olivový olej.
Petrželové pesto
Suroviny:
Několik hrstí petržele, hrubozrnná sůl, hrst citronové trávy, trochu medvědího česneku (může být i v sušené formě), hrst kešu oříšků, parmezán, olivový olej. (Samozřejmě česnek by se mohl dát, ale pokud používáte pesto každý den na ranní chléb, nechcete každý den zavánět česnekem kolegům v práci…)
Šalvějové pesto
Suroviny:
Dvě hrsti šalvějových lístků, česnek, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, sůl, olivový olej, parmezán. Toto pesto nedělat příliš často, protože šalvěj není vhodná k dlouhodobějšímu užívání a také není doporučena pro těhotné ženy.
JV - srpen 2014