STRAVA
Polévky
Na této stránce můžete najít následující recepty:
Suroviny:
1-2 l voda nebo zeleninový vývar (vývar může být z kostky nebo z brambor nebo ze zeleniny)
opečené krutony, chleba
1 lžíce olivový olej
1 ks cibule
5 cl smetana nebo kokosové mléko
400 g mražený hrášek nebo jiná zelenina, fenykl (3 ks), květák (1 růžice), brokolice (1 růžice), dýně, možné jsou i kombinace. Také je možné přidat brambor pro silnější chuť a větší hustotu polévky.
lahůdkové droždí (sypké, k dostání v prodejnách zdravé výživy)
strouhaný parmazán nebo eidam na posypání (nemusí být)
Postup:
Očištěnou středně velkou cibuli si nakrájíme nadrobno a zpěníme na jedné lžíci olivového oleje.
K cibuli nasypeme mražený hrášek (v sezóně čerstvý) a promícháme. Pokud používáme jinou zeleninu, je dobré ji pro bohatší chuť osmahnout - až se začne tvořit hnědá krusta.
Základ polévky zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a vaříme do měkka cca 10 až 15 minut.
Odebereme si část zeleniny a zbytek rozmixujeme (ponorný mixér, mixér). Poměr rozmixované zeleniny můžeme měnit podle toho, jestli chceme mít polévku hladkou nebo s kusy zeleniny.
Odebraný hrášek vrátíme zpět do rozmixované polévky, dochutíme solí, pepřem a lahůdkovým droždím. Nakonec přimícháme smetanu nebo kokosové mléko.
Do polévky můžeme přidat opečené krutony (připravené z nakrájené housky, chleba nebo chleba zapečený v troubě na pečícím papíře potřeným olivovým olejem). Nemáme-li krutony, můžeme podávat se slanými tlustými tyčinkami.
JZ - únor 2016
Suroviny:
1 dýně Hokkaido event. jiný druh vhodný ke kuchyňské úpravě, zeleninový vývar, sůl a pepř, sladká smetana podle chuti (někteří preferují zakysanou smetanu), pár stroužků česneku, dýňový olej (ale olivový také dobrý), pražená dýňová semínka (ať je to stylovka) případně zelené bylinky.
Postup:
Z dýně odstraníme semínka a dužninu, nakrájíme na větší kousky, přiměřeně osolíme a vaříme v zeleninovém vývaru (20 minut až půl hodiny obvykle stačí). Rozmixujeme tyčovým mixerem, dochutíme čerstvým pepřem, česnekem a smetanou. Na talíři ještě dozdobíme zelenými bylinkami a opraženými dýňovými semínky.
JV - říjen 2014
Jedná se o dnes již zapomenutou syrovátkovou polévku, kterou jsem jedla v dětství u babičky.
Suroviny:
½ l vody, ¾ l syrovátky, 3-4 brambory, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 2 vejce, sůl, kmín, pažitka nebo kopr.
Postup:
V osolené vodě vaříme na kostičky nakrájené brambory s kmínem. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme k bramborům a povaříme. Stáhneme z plotny, smícháme s ohřátou syrovátkou, vložíme na kolečka nakrájená uvařená vejce, ochutíme pažitkou nebo koprem. (Důvod tohoto postupu je ten, že jíška by se měla povařit, ale syrovátka nikoli.)
JV - leden 2014
Suroviny:
Přibližně 1 kg mrkve, 4 stonky řapíkatého celeru, 1 rajče, jarní cibulka (nebo malá cibule), avokádo, zelena petrželka, zázvor (čerstvý nebo sušený), citrónová šťáva.
(Z uvedeného množství vznikne přibližně 1/2-1l polévky, dle výkonu odšťavovače.)
Postup:
Odšťavníme mrkev, řapíkatý celer a rajče. Rozmačkáme avokádo, zalijeme trochou šťávy a ještě domačkáme hrudky avokáda (mačká se lépe s trochou šťávy) a nebo umixujeme ponorným mixerem. Dolijeme zbytek šťávy. Nakrájíme jarní cibulku, množství podle chuti, dochutíme zázvorem (cca 1/3 čajové lžičky sušeného) opatrně, raději méně a pak podle chuti přidávat. Přilijeme citrónovou šťávu (cca 1 polévkovou lžíci nebo víc). Dáme na talíř nebo do misky a posypeme zelenou petrželkou.
Mrkev se dá kombinovat s červenou řepou (červenou řepu oloupat ať nemá polévka zemitou chuť).
JZ - duben 2014