STRAVA
Dezerty a moučníky
Na této stránce můžete najít následující recepty:
Suroviny:
Kvásek, jáhly, sladidlo, 1 čajová lžička kypřícího prášku z vinného kamene, 1 lžička jedlé sody, lněné nebo chia semínko. K podávání marmeláda.
Postup:
Oddělíme si trochu žitného chlebového kvásku a pár dní ho živíme pšenicí, až získáme přibližně ¼ litru pšeničného kvásku. Uvaříme jáhlovou kaši, smícháme ji s kváskem. Přidáme 1-2 lžíce sladidla (sladěnka, agávový sirup atd.), špetku soli, prdopeč + sodu. Lze přidat (ale nemusí být) umixované lněné nebo chia semínko. Smažíme na suché pánvi nebo na oleji. Podáváme klasickým způsobem (s marmeládou, s povidly, s dobrým jogurtem) nebo méně klasicky. Vyrobila jsem amasaké krém ze zbylých jáhel, do něj skořice a trochu datlového sirupu a bylo to s ním výborné.
JV - říjen 2015
Suroviny:
Dýně Hokkaidó, 250 g polohrubé pšeničné mouky, 200 g třtinového cukru (obilného sladu), 120 g rozpuštěného másla, 2 vejce, 3 lžičky pr-do-pe bez fosfátu, 1 lžička skořice, 2 špetky zázvoru a mletého hřebíčku, špetka muškátového oříšku, špetka soli.
Postup:
Z dýně vydlabeme vnitřek, rozdělíme na části, pečeme na 200 stupňů v troubě 20-25 minut. Vychladlé rozmixujeme (pokud je příliš tuhé, můžeme přidat lžíci vody). S dýňovým pyré smícháme vlhké věci (vejce, slad), pak přisypáváme suché – mouku, prášek, koření. Můžeme přidat semínka nebo kousky sušeného ovoce. Polévkovou lžící dáváme kousky na plech (cca 16 kousků na 1 plech), pečeme při 180 stupních 15 minut.
JV - říjen 2014
Nezbytné suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek medu, 1 hrnek mléka, ½ hrnku oleje, 2 vejce, 1 balíček vanilkového pudinku, 1 balíček pr-do-peč.
Dobrovolné přísady:
Sušené ovoce – rozinky, švestky, kakao, vanilkový cukr, kousky čokolády, kokos, trochu rumu…
Postup:
Vypereme a přebereme sušené ovoce, rozinky namočíme do rumu. Zapneme si troubu na 180 °C. Vymažeme a vysypeme si formu.
Vyšleháme med, olej a vejce (vejce si chvíli předem vyndat z ledničky, aby měla pokojovou teplotu). Postupně přidáme mléko, mouku, prášek do pečiva, pudinkový prášek a vanilkový cukr (ten jen dle chuti a nebo nemusí být vůbec); vše dobře smícháme. Můžeme přidat sušené ovoce, kousky čokolády.
Těsto nalijeme do formy. Kdo má rád kakaovou verzi, nalije do formy polovinu těsta, druhou polovinu těsta si obarví kakaem a dolije do formy (kouzlo s pohybem vidličky v těstě pak udělá půvabné mramorování). Pečeme při 180 °C asi 45 min (zda je bábovka upečená kontrolujeme například špejlí).
EV- duben 2014
Kváskový švestkový koláč
Suroviny:
500g hladké mouky (část lze nahradit moukou celozrnnou), 3 lžíce
chlebového kvásku (z žitné mouky), voda, 400ml mléka, 130g medu, 1
lžička soli, 100ml oleje, 2 vejce, švestky (mražené předem
rozmrazit), 1 lžička skořice, tuk, cukr, mouka a trocha skořice na
drobenku
Postup:
Večer před pečením smícháme kvásek s 200g hladké mouky (z celkového
množství) a vodou. Vody dáme jen tolik, aby se nám vytvořilo husté
lívancové těsto. Kvásek přikryjeme a necháme přes noc vzejít v
pokojové teplotě. Ráno do něj vmícháme 300g hladké mouky, sůl a med,
doředíme ho mlékem. Pak těsto v míse přikryjeme a necháme kynout
zhruba 4 hodiny. Jeho objem by se měl zdvojnásobit. Potom do něj
vmícháme vejce, olej a skořici, pokud příliš zřídnul, dohustíme ho
trochou mouky. Toto těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech,
poklademe ovocem a necháme na teplém místě ještě 1 hodinu kynout.
Připravíme si drobenku a před pečením ji nadrobíme na koláč. Troubu
rozehřejeme na 230°C, peče se po snížení teploty na 200 stupňů
15minut, pak se otočí a peče se dalších 10 minut. Necháme koláč
pořádně vystydnout a můžeme krájet.
JZ – květen 2014