RECENZE

Bosna
Zdraví

Propagátoři bosenských pyramid vyzvedávají jejich zdravotní přínos. Proto jsem se zaměřil i na tuto oblast. Za tímto účelem jsem si na cestu vzal některé měřící přístroje, které mám běžně k dispozici. Jednalo se o tlakoměr, měřič krevního cukru a měřič saturace krve kyslíkem. Měření jsem prováděl před odjezdem, v průběhu zájezdu každé ráno, a nakonec po příjezdu. Mimo to jsem prováděl měření saturace krve kyslíkem a rychlosti tepu v průběhu meditačního pobytu v labyrintu Ravné. Aby měření nebylo pouze jednostranné, tak obdobné měření prováděla moje manželka. Vzhledem k nízkému počtu testovaných to sice není příliš průkazné, ale lepší něco než nic. Vedoucí zájezdu pak v jeho průběhu několikrát provedl měření životní energie.

Provedená měření nijak nevybočovala z běžných hodnot, které normálně naměříme doma. V žádném případě se v měřených oblastech nedalo hovořit o jakémkoli zlepšení. U množství životní energie došlo u některých osob k jejímu zvýšení u jiných ke snížení. Případné snížení vedoucí vysvětlil spuštěním ozdravných procesů v těle. Toto vysvětlení bych zařadil do oblasti víry. Celkově tedy nemohu potvrdit žádný pozitivní vliv bosenských pyramid a labyrintu na lidské zdraví.

Uvedený stav si vysvětluji následujícím způsobem. Energie vyzařované pyramidou, případně mohylou, nemohly mít i při pobytu v jejich ohnisku žádný pozitivní vliv. Tento pobyt byl totiž natolik krátký, že osobní vibrace člověka neměly dostatek času, aby se zesynchronizovaly s vyzařovanými energiemi. Toho by bylo podle mých zkušeností možné dosáhnout pouze dlouhodobým pobytem v tomto prostředí. Obdobně tomu bylo i v labyrintu v Ravném. Subjektivně sice bylo cítit zlepšené dýchání, až jemné brnění v nose, které bylo ovlivněno vlhčím vzduchem a nižší teplotou. Jednorázový hodinový pobyt v tomto prostředí však byl natolik krátký, že na celkový zdravotní stav neměl žádný vliv. Toto působení bych přirovnal k běžně používané speleoterapi v našich jeskiních. Vzhledem ke zdravým horninám, ve kterých se labyrint nachází, bych nepředpokládal výskyt radonu, který je v našich jeskynních prostorách velkým problémem. Obdobně je tomu s podzemní vodou, která se v labyrintu nachází. Díky okolním štěrkovým horninám bude dobře přefiltrovaná a na rozdíl od našich důlních vod zřejmě nebude mít žádné jedovaté příměsi.

Na základě těchto osobních zjištění nemohu potvrdit žádné pozorovatelné pozitivní působení bosenských pyramid a labyrintu v Ravném na zdraví člověka. Případné pozitivní změny bych připsal na vrub pozitivního očekávání, tedy principu placeba.

LLV – květen 2024

Zpět
Vytiskni stránku