RECENZE

Samozásed 2024

„Šťastni jsou ti, kteří nemeditují, protože neví, o co přichází.“

 Ve dnech 20.7. až 3.8.2024 jsem absolvoval tradiční, již druhý ročník meditačního samozásedu. Poučil jsem se z loňských zkušeností a většinu minulých nedostatků se mi podařilo odstranit. Letos mi meditační aktivity rámovalo poměrně teplé a suché počasí. Skladba samozásedu se mi osvědčila, proto jsem na ní nic neměnil. Probouzel jsem se okolo 06,00 a spát jsem šel okolo 22,00. Čas v tomto rozmezí jsem plně využil k meditaci. Náročnost spočívala také v tom, že v této době nebyl žádný čas na odpočinek. V průběhu meditace jsem neměl žádný kontakt s okolním světem, tedy žádný telefon, rádio, televize ani internet. Odepřel jsem si i veškeré sladkosti, kávu a čaj. Na zásedu se vždy začíná od začátku, a tak první tři dny, které byly shodou okolností také nejteplejší, byly hodně náročné. Meditaci jsem prováděl na třech pracovištích.

Meditaci soustředění jsem prováděl při jídle. Celkově to vydalo na tři meditace denně. Nejen na císařském dvoře, ale i na samozásedu se jedlo dobře. Jídlo bylo chutné a vydatné. Díky tomu se mi i přes značnou fyzickou zátěž podařilo zhubnout pouze o jeden kilogram. Celkově jsem na tomto pracovišti strávil 45 meditací.

 Patnáct kroků stačí. Větší důraz doporučuji klást na kvalitu podkladu, po kterém chodíte. Nohy vám za to určitě poděkují. Většinu času jsem zde strávil za pěkného, slunečného počasí. Chůzi v dešti a tím i novou pláštěnku jsem si užil jenom jednou. Toto pracoviště jsem použil sedm krát denně. Celkově to obnášelo 105 meditací.

 Když je v meditačce víc než 30˚C, tak je to spíš o přežití než o meditaci. Na rozdíl od loňska jsem se alespoň částečně přiklonil k tradiční buddhistické výzdobě. Jednalo se však pouze o dekoraci, nikoli o náboženské uctívání. I přesto se mi meditace na tomto pracovišti dařila a došel jsem na něm dalšího poznání a prohloubení meditační praxe. Na tomto pracovišti jsem absolvoval šest meditací denně. Celkově se jednalo o 90 meditací.

 Těchto pohledů jsem si moc neužil. Se soumrakem se totiž vyrojila hejna komárů, a tak bylo rozumnější uklidit se do bezpečí meditačky, kterou se mi jako jedinou před tímto obtížným hmyzem podařilo uchránit. Mimo uvedených meditací jsem si našel i čas na další aktivity, které považuji za prospěšné.

 Při všech druzích meditace se plně projevuji relativita času. Čím je meditace kvalitnější, nebo bolestivější, tím pro meditujícího čas ubíhá pomaleji. V průběhu zásedu jsem si měl možnost plně uvědomit hlučnost naší civilizace. V průběhu celého dne jsme téměř nepřetržitě bombardováni nejrůznějšími zvuky, které mají značnou intenzitu. V pořadí hlasitosti se jednalo o zemědělskou techniku, stavební stroje, sekačky trávy, sirény aut s předností v jízdě a letadla. Kokrhání kohouta, zpěv ptáků a cvrkání cvrčků byl proti tomu opravdový balzám pro uši. Vždycky jsem říkal, že kdyby zásed trval o den déle, tak bych se toho osvícení určitě dočkal. Proto jsem si letos zásed proti loňsku prodloužil. I když jsem pro to udělal všechno, osvícen byl zase někdo jiný. Budiž mu to přáno. Tak třeba příští rok. Popsaný prožitek rozhodně patří mezi ty, které vám dokáží trvale změnit život. Práci na sobě nelze okecat, ta se musí odpracovat.

LLV –srpen 2024

Zpět
Vytiskni stránku