RECENZE

Dny čaje a keramiky

17. ročník, Brno Lužánky

22.-23.6.2024


Tato akce proběhla v sobotu v době od 11,00 do 20,00 a v neděli v době od 11,00 do 18,00. Denní vstupné činilo 170 Kč. Festival pořádali organizátoři Chajovna, Středisko volného času Lužánky a město Brno.

 Už vstupní prostory této akce měly velmi dobrou úroveň a reprezentativní charakter. Moji pozornost upoutala zejména dekorativní fontána. Další prostory vstupní haly byly vyzdobeny různou keramikou a bonsaemi.


Jednou z hlavních atrakcí byla pochopitelně ochutnávka kvalitních čajů. Konala se i přednáška o čajovém obřadu včetně jeho ukázek. Ve většině stánků jste si mohli dát lahodný čaj. Nabídka byla velmi pestrá a různé stánky se specializovaly na různé druhy čajů dle typu čaje  a oblastí původu.  


Součástí byla i výstava čajového nádobí a přednášky o něm. K vidění byla i ukázka glazování a vypalování čajového nádobí v plynové peci. Jenom škoda, že v letošním roce nebylo k vidění vypalování keramiky ve dřevem vytápěné peci. Stejně tak chyběla možnost prověřit svoji zručnost na hrnčířském kruhu. Třeba si to půjde vyzkoušet na příštím ročníku.


Jako již tradičně bylo zastoupeno i pěstování a tvarování bonsaí, které jste si u stánku mohli vyzkoušet, případně bonsaje zakoupit.


Kulturní program tvořilo působivé skupinové vystoupení orientálních tanečnic. Ty se i po svém vystoupení ve svých atraktivních oděvech pohybovaly v prostoru akce.


Další tradiční součástí této akce byla ukázka bojového umění. Celou akci jako v minulých ročnících uváděl mistr školy aikido.


Oba dva dny jste mohli v 15,30 shlédnout divadlo kjógen, které bylo zastoupeno tradičními herci, kteří na této akci vystupují každoročně. Pro pravidelné návštěvníky však existovalo určité riziko, že již přehrávaný divadelní kus viděli v minulosti.


Tento ročník provázelo pěkné letní počasí, které umocnilo příjemný prožitek a atmosféru celé akce. Pokud jste se letos nestihli zúčastnit, můžete se těšit na příští, již 18. ročník, který byste si neměli nechat ujít.

LLV –červenec 2024

Zpět
Vytiskni stránku