RECENZE

Bosna – pyramida Slunce

Oficiální prameny uvádějí, že má pyramida Slunce výšku 220 m a délku stran přesahující 360 m, tím je největší pyramidou na světě. Stěny jsou obloženy uměle vytvořenými bloky v několika vrstvách nad sebou. Bloky jsou překryty hlínou a vegetací. Jsou 4,5 m dlouhé, 1,5 m široké a 45 cm vysoké. Mají rovné stěny a jejich rohy svírají 90°, jejich hmotnost je 7 tun. Byly vyrobeny bez použití cementu technologií geopolymerizace. Pevnost tohoto materiálu se pohybuje v rozmezí 73 - 134 MPa. Běžně používaný beton má pevnost 10 – 16 MPa. Stěny pyramidy jsou přesně orientovány ke světovým stranám sever – jih a východ – západ. Severní strana je zaměřena na hvězdu Severku. Sondy prokázaly přítomnost podzemních prostor. Na vrcholku pyramidy se nachází pozůstatky Stari Gradu. Tento hrad měl velký význam pro celý Balkán. Na vrcholu pyramidy byl naměřen stabilní energetický tok o kmitočtu 28 kHz. Paprsek má průměr 4,5 m a v jednom místě vykazuje pulsní anomálii o frekvencích 35, 42 a 49 kHz. V okolí pyramidy se nachází ještě pyramida Měsíce a Draka. Vrcholy všech tři pyramid vytvářejí rovnostranný trojúhelník.  

V rámci zájezdu do Bosny jsem měl možnost dvakrát navštívit pyramidu Slunce. V obou případech však doba návštěvy nebyla nijak dlouhá. Z tohoto důvodu jsem se dostal pouze k základní prohlídce a měření. Seriózní prozkoumání této lokality by si vyžádalo mnohem více času a systematický průzkum. Rozsáhlejší průzkum není vidět ani ze strany oficiálních míst. Pyramida Slunce se nachází v těsné blízkosti města Visoko. Má podobu výrazného, zalesněného kopce. Jeho fotografii jsem využil ke změření úhlu jeho stěn. V informaci o pyramidě Slunce je uváděn sklon jejich svahů 42°. Pokud stoupáte po jeho svahu, budete tomu určitě věřit. Při měření podle pořízených fotografií jsem tento sklon potvrdil.

Stěny pyramidy jsou upraveny několika vrstvami materiálu, který se velmi podobá betonu. Nejedná se tedy o běžnou technologii skládání kamenných kvádrů. To, co jsem měl možnost vidět, se nejvíce blížilo technologii lité betonáže. V použitém materiálu se nachází spousta vodou ohlazených kamenů velikosti pěsti. Oficiální zdroje uvádí, že tento materiál svojí kvalitou několikanásobně převyšuje kvalitu současně používaných betonů.

Na odkrytých částech se již projevuje zub času. Při denním výstupu na vrchol pyramidy jsem vystupoval korytem, které vymlela dešťová voda. Betonový obklad pyramidy byl patrný po celé délce výstupu. Nejedná se tedy pouze o několik míst, která jsou zpřístupněna turistům.  Vrstva hlíny, která beton kryje, je ve spodní části pyramidy dva až tři metry. Směrem k jejímu temeni se postupně ztenčuje. Těsně pod vrcholem pyramidy jsem vrstvu hlíny odhadl na půl metru. Po stránce složení se jednalo o jemnou hlínu bez kamenů. Její složení nejvíce připomínalo naplavené bahno.

Horní vrstvu pyramidy tvoří několikacentimetrový potěr, který připomíná tvrdý pískovec. Oficiální zdroje uvádí, že se jedná o nanomateriál, který byl vytvrzen teplem. Oproti běžnému pískovci je tento materiál tvrdší a na váhu o poznání těžší. Obdobný potěr byl k vidění i v jiných lokalitách.

Některé kolegyně se rozplývaly nad tím, jak intenzivní energie prožívaly v prostoru studny. Toto jejich tvrzení mohu vyvrátit. Předně se nejednalo o studnu, ale o novodobě postavenou stavbu, která má znázorňovat základy věže. Tato stavba se nachází dost hluboko pod vrcholem pyramidy na jednom z jejích úbočí. Umístění této stavby znevěrohodňuje možnost výskytu uváděných energií. Při vlastním měření jsem v tomto prostoru nenašel ani náznak po jakýchkoli energiích. Za zmínku jistě stojí i to, že většina zříceniny starobylého hradu byla postavena v nedávné době. Nejedná se při tom o ojedinělý počin. Nově vytvořené napodobeniny historických staveb jsem chápal jako diletantskou zálibu místního obyvatelstva o dobudování historických objektů. Důvodem zřejmě bude zatraktivnění lokality pro turisty.

Při měření energií jsem došel k následujícím zjištěním. Zhruba v jedné třetině pyramidy jsem naměřil zemské energie, které byly slabší než energie následně naměřené na temeni pyramidy.  V tomto místě někdo odkryl obkladové vrstvy, takže toto místo nelze přehlédnout. Od tohoto místa jsme následně podnikli nejkratší cestou výstup na vrchol pyramidy.

Na temeni pyramidy jsem v okruhu několika metrů naměřil poměrně silné zemské energie. Vzhledem k členitosti terénu a nedostatku času jsem tento okruh nemohl přesně vytýčit. Okruh jsem odhadl na průměr tří až pěti metrů. Zajímavé bylo, že se tyto energie postupně nesnižovaly. Na jednom místě měly plnou hodnotu a těsně vedle jsem už žádné nenaměřil. Na důkladnější měření nebylo dost času. Při prvním výstupu na vrchol pyramidy jsem byl omezen tmou. Při druhém výstupu nás z vrcholu vyhnala blížící se bouřka, která byla mnohem silnější a delší než na jakou jsme zvyklí z našeho prostředí. Pro případné návštěvníky a jejich rychlejší orientaci se vrchol pyramidy nachází v místě, ve kterém je zaražena traverza. Není to tedy ani v místě „studny“, ani v místě stožáru s vlajkou čekatelského státu na vstup do Evropské unie.

Kyvadlo, které jsem k tomuto měření použil, vykazovalo značné výkyvy. Při nočním měření vykazovalo podstatně větší hodnotu než v průběhu slunečného dne. Pro tento rozdíl jsem nenašel žádné vysvětlení. Naměřený stav ukazuje na to, že je pyramida Slunce po energetické stránce stále živá.

 Noční výstup na pyramidu Slunce byl značně romantický. Pohled z vrcholu na nedaleké město roztažené v údolí měl rozhodně svoje kouzlo. Na základě toho, co jsem měl možnosti vidět a změřit, se přikláním k názoru, že se skutečně jedná o uměle vytvořenou pyramidu. Pyramida byla vytvořena tak, že její tvůrci upravili přírodní kopec. Jeho stěny zpevnil několika vrstvami umělého materiálu připomínajícího současný beton. Každopádně se muselo jednat o rozsáhlý stavební počin. Pohled na takto upravený kopec musel být opravdu impozantní. V této souvislosti se naskýtá otázka, proč není archeologický průzkum rozsáhlejší. V nitru pyramidy se dle mého názoru nachází tunely, které by jistě stálo za to odkrýt. Jestli vám moje zkušenost, kterou jsem udělal v prostoru bosenské pyramidy Slunce nestačí, uděláte nejlépe, když si je vyrazíte prověřit osobně.

LLV –listopad 2023

Zpět
Vytiskni stránku