RECENZE


Praktické základy

Astrální projekce

Zkušenosti mimo tělo

Melita Denning α Osborne Phillips

Fontána – 2005

 


Kniha je vyhotovena v měkké vazbě na méně kvalitním papíře. Její rozsah činí 158 stran.

Autoři knihy patří mezi světově uznávané představitele mystické hermetické školy. Jejich hlavním tématem je vědění a obrození. Svoje poznání získali v magickém řádu Aurum Solis, který byl založen v roce 1897 a aktivně působí až do dnešní doby. Autoři knihy tento řád po dlouhou dobu vedli. Spoluautorka knihy Melita zemřela v roce 1996. Z textu knihy na vás zavane vysoká inteligence autorů.

Už obsah knihy je proveden nezvyklým způsobem, kdy je u jednotlivých názvů kapitol uveden i jejich podrobný obsah. Kniha je rozdělena do následujících částí:

Kapitola 1. Umění žít

Kapitola 2. Astrální projekce a vy

Kapitola 3. Astrální projekce je přirozená

Kapitola 4. Navštívit a poznat

Kapitola 5. Modelování duše

Kapitola 6. Mimo tělo

Kapitola 7. Zážitky v astrálním světě

Příloha A

Příloha B

Významový slovník

Úplný závěr knihy tvoří tři strany reklamy na knihy vydané nakladatelstvím Fontána. Současnou nabídku knihkupectví najdete zde.

Od prvních stránek bylo patrné, že autoři moc dobře ví, o čem píší. Spíše bych je podezíral z toho, že v knize předávají pouze vybranou část svého poznání. Kniha není pouhým pojednáním o astrální projekci, ale podrobným návodem, jak jí dosáhnout. Je přitom vidět, že pochází z jiné duchovní oblasti. To se projevuje například v pojetí čaker, kde pracují pouze se šesti čakrami, kterým přisuzují jiné než běžně zaužívané barvy. Několik příkladů pro srovnání:

Podle autorů – barva – kmitočet – běžně – barva - kmitočet

Pohlavní centrum - levandulová – 790-700 THz - první čakra - ohnivě červená – 480-405 THz       

Srdeční centrum - zářivě žlutá – 530-510 THz – čtvrtá čakra - zelená, růžová, zlatá – 580-530 THz

Krční centrum - středně purpurová – 480-405 THz - pátá čakra - světle modrá, stříbrná, zelenavě modrá – 600-580 THz

Od pohledu je zřejmé, že nebude jedno, jestli svoje čakry ladíte jedním, nebo druhým způsobem. Tato oblast by jistě stála za obsáhlejší studium.

Za výtku snad stojí pouze to, že její text mohl být pro zvýšení přehlednosti obsahově rozlišen třeba typem písma. Všeobecný text totiž splývá s návodem jednotlivých cvičení.

Vzhledem k tomu, že jsem na toto téma přečetl již více knih, dovolím si recenzovanou knihu vyhodnotit jako nejlepší knihu, kterou jsem zatím na toto téma četl. Jako podstatné negativum mohu uvést pouze to, že neznám nikoho, kdo by byl ochoten, nebo schopen předložený výcvikový program realizovat. Pokud si chcete svoje schopnosti vyzkoušet mohu vám tuto knihu vřele doporučit. Na základě obsahu příloh by bylo jistě zajímavé seznámit se i s dalšími pracemi autorů.

LLV – duben 2023

Zpět
Vytiskni stránku