RECENZE

MINDFULNESS:

Co vám ještě neřekli?

František Lomský

Pointa – Albatrosmedia - 2022



Tohle lidské bytí je jako dům pro hosty.

Každé ráno přijde někdo jiný.

Radost, deprese, mrzutost a někdy jako nečekaný návštěvník přijde chvilka vědomí.

Vítej je a bav!

I kdyby to byl celý zástup starostí, které se tvým domem divoce proženou a zbaví jej všeho nábytku, i přesto jednej s každým hostem uctivě.

Možná u tebe uklízí, aby mohla přijít nějaká nová radost.

Temné myšlení, hanba, zášť, se smíchem je přijmi u dveří a pozvi je dál.

súfijský mystik Rúmí

Tato báseň by klidně mohla být motem celé knihy.

Kniha je provedena v měkké vazbě a má rozsah 176 stran. Vyšla díky nakladatelské online službě Pointa. Pokud nevíte, o co se jedná, navštivte stránky www.pointa.cz.

Pro neznalé pokládám za potřebné objasnit samotný pojem „mindfulness“. Tento pojem není možno přeložit jedním slovem. Jedná se o plnou pozornost v přítomném okamžiku.

Obsah knihy je následující:

Kniha začíná nezbytným Úvodem a Předmluvou. Následují jednotlivé kapitoly.

Mindfulness v 21. století.

Co je mindfulness? Zde najdete Tři aspekty mindfulness, Pohled vědy a častí Mýty a obavy.

Medituji, medituješ, meditujeme. Tato kapitola obsahuje části Jednobodová koncentrace, Vhledová koncentrace, Změna postojů, Meditace v chůzi, Hudba při meditaci a Závěr.

Heartfulness – cesta srdce.

Devět bran do přítomnosti. Zde najdete části První brána – mysl začátečníka. Druhá brána – nehodnocení, Třetí brána – nechat jít, nechat být, Čtvrtá brána – neúsilí, Pátá brána – trpělivost, Šestá brána – důvěra, Sedmá brána – vděčnost, Osmá brána – štědrost, Devátá brána – přijetí.

Překážky a jak na ně. Tato kapitola obsahuje části Smyslová žádost, Odpor a zloba, Únava a otupělost, Neklid a obavy, Pochyby a Závěr.

Identita a role. Zde najdete části Ne-já, Být, nebo činit, Role a Závěr.

Všímáme si základních tendencí. Tato kapitola obsahuje Skrytý svět pod hladinou, Proč si všímat tendencí, Tendence vitality, Tendence vlastnění, Tendence lásky, Tendence společenská, Tendence sebeuplatnění, Tendence činnosti a Tendence psychické existence.

Čas a přítomnost. Zde najdete části Jedině teď, Tři tváře přítomnosti, Vědomí, já a přítomnost a Závěr.

Nebezpečná úskalí. Tato kapitola obsahuje části Meditační praxe bez kontextu celostního osobního rozvoje, vyplavení skrytých emocí, Nereálná očekávání, Emoční odpojení, Zdravotní a emoční předpoklady a Závěr.

Ve světě byznysu.

Mindfulness v koučinku. Zde najdete části Co mají mindfulness a koučink společného?, Mindfulness v koučovací praxi a Závěr.

Buddhismus – kolébka mindfulness. Tato kapitola obsahuje části Mindfulness v buddhistické praxi, Sattipathána sutta o ustavení mindfulness, Osmidílná stezka a Sedm faktorů osvícení.

Závěr.

Seznam cvičení. V této souvislosti stojí za zmínku i autorův kanál na youtube, který najdete na adrese https://www.youtube.com/@frantiseklomsky9045.

Mindfulness bezesporu vychází z buddhistické tradice, kterou zpřístupňuje i zájemcům, kterým buddhismus z nějakého důvodu vadí. Po obsahové stránce je Mindfulness využitelná ve všech oblastech lidského života.

Nemohu se ztotožnit s názorem autora, že je při meditaci zapotřebí udržovat mozkovou činnost v hladině alfa. Tento rozšířený a již dávno překonaný názor je příčinou toho, proč tolik meditujících při meditaci usíná. Úspěšní meditující svoji mozkovou činnost udržují v hladině gama, tedy nejvyšší bdělosti.

V jedné pasáži se autor pouští na tenký led, kdy uvádí přínos mindfulness při bludech a slyšení hlasů. Autor zřejmě nezná příčinu těchto psychických postižení, ani možnosti jejich řešení.

Dalším problematickým tématem je oblast „ne já“, které činí problém většině buddhistických směrů. Této oblasti se autor raději vyhýbá. Přímo se k ní nevyjadřuje a z jeho textu můžete nabýt dojmu, že jednou „já“ neexistuje a jindy zase ano.

Mindfulness je každopádně velmi vhodný nástroj na zmapování našeho prožívání. Zároveň je nezbytným předpokladem k tomu abychom nalezené problémy mohli začít řešit. Na řešení těchto problémů existují jiné nástroje, které je vhodné použít.

Kniha ve své podstatě není ničím jiným než civilním popisem základu buddhistické meditace. K něčemu takovému jsem nabádal Mirko Frýbu zhruba před dvaceti lety. Kniha je přínosná tedy zejména pro ty, kteří nejsou stoupenci buddhismu. Autorovi bych vytknul pouze nadbytečné používání anglikanismů. Vzhledem k autorovu věku se může jednat o postižení trendem současné doby, nebo ještě hůře podbízení se anglicky mluvícímu světu. Mimo samotný pojem mindfulness v knize používá i termíny jako je body-scan, tedy sledování dění v těle a heartfulness – cesta srdce.

Kniha je napsána věcným, čtivým a dobře srozumitelným jazykem. Přesahuje informační rámec, který rozšiřuje o návod na praktikování všímavosti v každodenním životě. Z tohoto důvodu ji mohu všem zájemcům o práci na sobě vřele doporučit.

LLV – březen 2023

Zpět
Vytiskni stránku