RECENZE

Exteriorizace a duchovní růst

Popis technik vycházení z těla

Joe H. Slate, Ph.D.

Stratos 1999



K recenzi této knihy se vracím po dvaceti letech, protože ji považuji za značně zajímavou a domnívám se, že informace o ní časem upadla v zapomnění. Jedná se o druhé opravené vydání realizované v měkké vazbě, v rozsahu 172 stran. I když se jedná o druhé, opravené vydání, zřejmě vás udiví množství překlepů, na které v textu narazíte. V jejím textu jsem objevil i některé věcné rozpory. Vaši pozornost může upoutat také to, že kniha neobsahuje žádnou reklamu.

Z dalších autorových knih můžete vyzkoušet Technika na posílení aury, nebo Vstupte do minulých i budoucích životů. Všechny autorovy knihy můžete koupit například zde.

Obsah knihy je rozdělen do následujících částí:

Poděkování

Najdi v sobě dokonalého terapeuta

Úvod

Kapitola 1 - Přirozenost exteriorizace

Kapitola 2 - Spontánní exteriorizace

Kapitola 3 - Navození exteriorizace a strategie jejího řízení

Kapitola 4 - Exteriorizace a ESP

Kapitola 5 - Exteriorizace a psychokineze

Kapitola 6 - Exteriorizace a spánek

Kapitola 7 - Exteriorizace v poradenství a psychoterapii

Kapitola 8 - Exteriorizace a zkušenosti z minulých životů

Kapitola 9 - Exteriorizace a vyšší sféry

Kapitola 10 - Exteriorizace v laboratoři

Kapitola 11 - Sedmidenní program výcviku v exteriorizaci

Kapitola 12 - Závěr

Stručný slovníček některých výrazů

Vzhledem k tomu, že každá kapitola obsahuje spoustu podoblastí, vyjmenoval jsem pouze základní kapitoly a jejich podrobný obsah neuvádím.

Z obsahu knihy je patrné, že autor věnoval exteriorizaci značný čas a ví o čem píše. Obsah a struktura knihy odpovídá spíše vědecké studii. Uvedený charakter vysvětluje zmínka o financování výzkumu americkou armádou. To zároveň ukazuje na to, že se jedná o seriózní problematiku, která nachází svoje uplatnění i v armádě. Zázemí pro studium problematiky exteriorizace poskytla vysoká škola, na které se vyučuje i parapsychologie. Tím se vysvětlují ideální možnosti, které autor ve svém výzkumu využívá.

Osobně bych uvítal, kdyby se autor více věnoval otázkám navozování exteriorizace před jejich dalšími možnostmi využití. Autor většinou vychází z předpokladu, že navození exteriorizace je stejně přirozené jako dýchání. Z vlastní praxe mohu potvrdit, že tomu tak rozhodně není. V této oblasti předpokládám, že autor čtenářům něco důležitého zamlčel. Z tohoto důvodu se domnívám, že obsah knihy bude pro většinu čtenářů na úrovni beletrie. Například v samizdatu od Martina jsem našel podrobný a srozumitelný popis přípravy, která je potřebná pro navození exteriorizace. Určitě bych rád potkal někoho, komu se napoprvé podařilo realizovat sedmidenní program výcviku v exterorizaci. V této kapitole se totiž nedozvíte nic nového. Její obsah tvoří pouze výpis z předcházejících částí knihy.

Velmi vypovídající je i část knihy, která se věnuje statistice různých oblastí experimentů s exteriorizací. Zde se odráží nejen metodičnost experimentátora, ale i rozsáhlé možnosti, které měl při svém výzkumu k dispozici. Vzhledem k tomu, že popisovaný výzkum byl prováděn před více než dvaceti lety, bylo by zajímavé znát jeho současný stav.

Po přečtení knihy zřejmě získáte dojem, že se v případě exteriorizace nejedná o žádnou duchařinu, ale o zcela reálnou oblast našeho života. Exteriorizace je natolik zajímavá a může být pro seberozvoj natolik přínosná, že by se jí měli všichni zájemci o práci na sobě cíleně věnovat. Proto určitě stojí za to si knihu pořídit a prostudovat.

LLV – duben 2023

Zpět
Vytiskni stránku