RECENZE

Astrální cestování pro začátečníky

Naučte se opouštět své tělo!

Richard Webster

Ivo Železný – Praha 2000

Edice Vědma




Kniha je provedena v pevné vazbě v rozsahu 207 stránek. První dojem z knihy kazí pouze horší kvalita recyklovaného papíru. Originální text přeložila Alice Brabcová.

Knihu napsal renomovaný novozélandský autor, který je díky své publikační a přednáškové činnosti znám v širokém okruhu veřejnosti. Jeho zájem je orientován na parapsychologickou problematiku. Napsal 112 knih, které byly přeloženy do 29 jazyků. Knihy, které byly přeloženy do češtiny, najdete například zde.

Obsah knihy je rozdělen do následujících částí:

Úvod

Kapitola 1 - Předpoklady astrálního cestování

Kapitola 2 - Několik definic

Kapitola 3 – Mimovolné astrální cesty

Kapitola 4 – Začínáme

Kapitola 5 – Astrální svět

Kapitola 6 – Vaše první astrální cesta

Kapitola 7 – Astrální cestování pro pokročilé

Kapitola 8 – Výprava do jiných světů

Kapitola 9 – Jiné metody astrálního cestování

Kapitola 10 – Astrální cestování ve spánku

Kapitola 11 – Cestování ve dvojicích

Kapitola 12 – Astrální cestování ve skupinách

Kapitola 13 – Experimenty s viděním na dálku

Kapitola 14 – Numerologie a astrální cestování

Kapitola 15 - Závěr

Dodatek

Poznámky

Slovníček pojmů

Doporučená literatura

Rejstřík

Vzhledem k tomu, že každá kapitola obsahuje spoustu podoblastí, vyjmenoval jsem pouze základní kapitoly a jejich podrobný obsah neuvádím. Rejstříkem to ale nekončí. Na závěr v knize naleznete reklamní část V edici Vědma vyšlo, tato část obsahuje 19 knih a upoutávku na dalších sedm knih.

Hned úvodem svého hodnocení si dovolím poukázat na jeden autorův rozpor. Většinou uvádí, že astrální tělo opouští tělo fyzické. V některých případech uvádí, že fyzické tělo opouští duše. Zatím jsem se ale ani u jiných autorů nesetkal s tím, že by jasně definovali, co vlastně v případě vymístění probíhá. Osobně v tom mám jasno. Nejedná se přitom jenom o nějaké slovíčkaření, je to důležité pro pochopení celého děje, proto se nad tím zkuste zamyslet.

Mé zkušenosti neodpovídá doporučení autora provádět uvolnění souběžně s nádechem. Osobně provádím uvolnění souběžně s výdechem a uvolnit se s nádechem považuji přímo za nemožné. Konec konců vyzkoušejte si to sami, uvidíte, co vám bude vyhovovat víc. Podivné také je, že autor v rámci popisu jednoho postupu doporučuje uvolnění s výdechem a o pár řádků dál přechází na uvolnění s nádechem. Obdobné rozpory najdete u jiných návodů, kdy autor pro jednu a tu samou věc používá různé termíny. Budí to na mne dojem, že tyto postupy nemá prakticky zaužívané.

Vzhledem k tomu, že poslední dobou čtu více knih na téma astrálního cestování, nemohl jsem si nevšimnout, že někteří autoři od sebe opisují. Našel jsem celé odstavce, které jsou v některých knihách doslovně stejné. Je to celkem škoda, protože každá kniha jinak prezentuje individuální přístup konkrétního autora.

Kniha mi přišla čtivá, ale rozhodně nevybočuje z průměru na toto téma. Celkově jsem z ní měl dojem formalismu a autorových malých praktických zkušeností. Celkově jsem nabyl dojem, že autor je spíš spisovatel, než odborník na astrální cestování. Vzhledem k tomu, že jsem v jejím obsahu našel spoustu věcných chyb a neúplností, nelze jí využít jako návod pro nácvik astrálního cestování. Lze ji ale využít jako podnět k tomu začít se touto problematikou zabývat.

LLV – květen 2023

Zpět
Vytiskni stránku