RECENZE

Dozvuky vánoc 2021

Zlín

Pod vlivem vládních opatření se k vánočnímu období jednotlivá města postavila různě. Ve většině případů se představitelé samosprávy podvolili a vánoční trhy zcela zrušili. Našli se však i tací, kteří se snažili nařízená omezení nějakým způsobem obejít.

Ve vánočním období loňského roku jsme využili možná poslední možnost navštívit vánoční trhy. Ty se pod jiným názvem konaly ve Zlíně. Zlínské vánoční trhy nebyly sice nikdy nijak mimořádné, ale řekli jsme si, že je lepší něco než nic. Navíc, když se klidně můžeme dočkat toho, že mohly být posledními. Trhy byly jako obvykle rozmístěny na hlavním náměstí. Přístup na ně nebyl ničím podmíněn.

V této souvislosti na zamyšlení stojí přístup naší vlády, která svoje omezení zdůvodňuje protipandemickými opatřeními. Jaký smysl vidíte v tom, že vánoční trhy pod širým nebem musí být zavřeny, farmářské či řemeslné trhy však v tom samém rozsahu mohou fungovat?

 Stejně tak bylo možno prodejní stánky přemístit pod jiným názvem do krytých prostor. Na základě těchto skutečností musí být každému, kdo je schopen logicky myslet, naprosto jasné, že vůbec nejde o zdraví, ale o vánoce jako takové a teror vlády na vlastním obyvatelstvu.

Na trzích nechyběl ani tradiční symbol vánoc v podobě vyřezávaného betlému. Vánoční atmosféru dokreslil i čerstvě napadaný sníh.

Co ale tentokrát rozhodně chybělo, byl klasický svařák. Zájem o něj rozhodně byl a ožungři se navenek chovali přímo vzorně. Podnikaví prodejci si se zákazem prodeje alkoholu k místní konzumaci dokázali ukázkově poradit. K mání bylo několik druhů nealkoholických svařáků. K nim bylo možné samostatně zakoupit několik druhů alkoholu v malých skleněných lahvičkách, či plastových kapslích. Alkoholu chtivý konzument si pak na vlastní zodpovědnost tyto dvě komponenty mohl samostatně smíchat.

K dispozici bylo i několik stánků s potravinami, které ale až na tradiční bramboráky nebyly určeny k přímé konzumaci. Největší zájem byl patrný u řezníka-uzenáře, který na trhy přijel až z Břeclavi. Oproti tomu byl perníkářský stánek spíš pro potěchu oka.

Nemohl chybět ani stánek s košíkářskýmy výrobky. Zde bylo možno zakoupit téměř celý sortiment tohoto zboží. Ten byl doplněn o několik druhů vkusného prostírání z přírodních materiálů.

K mání byl i bohatý sortiment šátků a čepic, které byly v chladném počasí docela aktuální.

Velmi atraktivně působil pěkně nasvícený sortiment stánku s broušeným sklem. To bylo orientováno hlavně na nádoby pro místně preferovanou slivovici. Ta však na trzích k dostání nebyla.

Nechyběly ani další rukodělné výrobky, jako jsou vařečky, postavičky ze šůstí či motouzů. Obzvlášť voňavý stánek, který nešlo přehlédnout, byl plný přírodních mýdel.

Převážná většina stánků byla otevřena. Zavřeno zůstalo pouze několik stánků se svařákem. I když městská policie projížděla po přilehlých ulicích, tak jsem se v průběhu návštěvy trhů se žádnou kontrolou nesetkal. Z důvodu podpory prodejců jsme si neopomněli zakoupit několik zbytečných drobností. I přes zasněženou vánoční kulisu s mírným mrazem byla atmosféra na trzích pochmurná. To bylo způsobeno absenci vánoční hudby.

Kroměříž

V Kroměříži vánoční trhy neměly nikdy žádnou velkou tradici ani úroveň. I v minulých letech zde bylo na pár dnů pouze několik stánků na náměstí. Možná také proto se letos radní zaměřili spíše na vizuální efekty. Různé milé artefakty jste mohli potkat roztroušené po celém městě. Ty na sídlišti dělaly radost nejen dětem, ale i dospělým.

Na náměstí nechyběl ani klasický slámový betlém. Vzhledem k tomu, že nebyl nijak nasvícen, dělal parádu pouze přes den.

Převážná většina výzdoby však vynikla až po setmění. Magistrát města evidentně vsadil na světelné efekty, které sice byly po tmě působivé, ale nedokázaly nahradit oblíbené prodejní stánky. I přes to však dokázaly po setmění do centra města přilákat nezvyklé množství občanů.  Na několika významných místech byly umístěny působivé, různobarevné sestavy.

Historické lampy v centru města byly dodatečně vyzdobeny vánočním osvětlením, které nahrazovalo scházející sněhové vločky.

Ostatní sloupy pouličního osvětlení byly vyzdobeny většími symboly sněhového království.

Jednotlivé přístupové cesty na hlavní náměstí byly také patřičně vyzdobeny. Každá ulice měla svůj jedinečný motiv.

Některé symbolizovaly sněžení a ohňostroj.

Jiné pak měly podobu sváteční stuhy.

Takto vyzdobenými ulicemi se návštěvníci dostali až na hlavní náměstí, kde veškerá vánoční výzdoba vyvrcholila. Do celého svátečního prostoru, který svojí rozlohou připomínal spíše sváteční koutek, se vstupovalo slavnostní branou.

Uprostřed prostranství působivě vévodila světelná vánoční bytost, která byla světelnými řetězy propojena s jednotlivými prodejními stánky.

Celou atmosféru náměstí doplňovala světelně vyzdobena kašna. Světelné efekty v tomto případě vkusně nahrazovaly stříkající vodu.

I takto se daly pojmout vánoční trhy. Pokud by uvedené světelné efekty doplňovaly otevřené prodejní stánky, nebylo by kroměřížským oslavám vánoc co vytknout.

LLV – leden 2022

Zpět
Vytiskni stránku