RECENZE

Jak zklidnit splašenou mysl

Cesta k vnitřnímu klidu

Andreas Knuf

Grada Publishing – 2014


Autor se narodil v toce 1966 a působí jako psychoterapeut. Je autorem řady odborných publikací. Ve své praxi kombinuje klasickou psychoterapii s praktikami východních duchovních tradic. V případě, že vládnete německým jazykem, nebo využijete služeb překladače, můžete o něm další informace najít na jeho internetových stránkách www.andreas-knuf.de.

Kniha je provedena v měkké vazbě v rozsahu 155 stran. Na začátku knihy se dozvíte pár informací O autorovi a několik stran Úvodu o zaměření knihy. Obsah je rozdělen do šesti samostatných částí, které na sebe obsahově navazují. Jako celek pak tvoří návod na práci s myslí.

        1.     Rámus v hlavě

V této části najdete následující kapitoly: Následující minutu prosím nemyslete. 50 myšlenek za minutu. Diář sedmileté holčičky. Přemítáme do pěti do rána. Myšlenky jsou svobodné. Moc našich myšlenek. V hlavě samé nesmysly. Myslím, tedy cítím. Náš autopilot. Cesta začíná.

        2.     Náš vnitřní ochránce

V této části najdete následující kapitoly: Nepříjemné a nesnesitelné pocity. Beam me up, Scotty. Odmyslete se. Čistá a špinavá bolest. Prožívejte skutečný okamžik.

        3.     Jak funguje naše mysl

V této části najdete následující kapitoly: Filmy pro pamětníky a science-fiction. Nežij, ale starej se. Jsou výherci v loterii šťastnější? Za všechno může počasí (nebo manželka). Rodiče si pořád vlečeme sebou. Dávno po datu trvanlivosti. Vlastní realita. Negativita. Nejoblíbenější jídlo: problémy. Hodnotí se, komentuje, porovnává. Myšlenka je myšlenka a ne fakt. Staňte se opět pánem ve vlastním domě.

        4.     Různé hlasy v hlavě

Říše hlasů. Vnitřní kritik: Cos to zase vyváděl? Poháněč: Víc se snaž! Obětavec: Dělej druhým radost! Tišší vnitřní hlasy.

        5.     Když hluk poleví

Diamant v nás. Tady a teď. Mysl začátečníka. Radost. Přijetí. Nechat dít. Zpomalení. Volnost a prostor. Ostrůvky bdělosti.

        6.     Najděte vnitřní mír

Snížení hladiny hluku. Vnitřní pozorovatel. Dýchání. Všímavost v běžném životě. Z hlavy do nohou. Vnímat, přijmout, nahradit. Co je meditace? Pro mě je i relaxace práce! Další krok. Jak nastane vnitřní růst.

Z obsahu knihy je patrné, že autor předávané problematice dobře rozumí. Informace, které autor předkládá, mohu z vlastní praxe plně potvrdit. Autor svoje terapeutické zkušenosti předává srozumitelnou a úsměvnou formou i pro naprostého laika. Postrádal jsem pouze objasnění obsahu některých použitých výrazů, jako je například autopilot. Nejdříve se dozvíte potřebné informace o tom, jak vaše mysl funguje. Následně pak návod, co se zjištěným stavem můžete dělat. S autorovým pojetím minulosti a budoucnosti sice nemohu souhlasit, ale pro rámec knihy je jeho pojetí postačující. V knize jsou také odhaleny běžně přehlížené nedostatky a nebezpečí, se kterými je třeba při práci s myslí počítat. Nestačí knihu pouze přečíst jako beletrii, k dosažení změny je také zapotřebí něco aktivně udělat. V tom bude asi ten největší problém. Při znalosti věci se postupy celkem snadno popíší, ale mnohem hůř se realizují. Pokud se necítíte být připraveni začít přímo s meditací, je tato kniha velmi dobrým úvodem pro práci s myslí.  Popsané informace a techniky mají čtenáře připravit k vlastní meditační praxi. V závěru knihy naleznete i odkaz na pokračování svojí práce formou meditace. Proto mohu knihu doporučit každému, kdo má zájem o svůj osobní rozvoj.

LLV – září 2022

Zpět
Vytiskni stránku