RECENZE

Trilogie mistrů zenu

Zen pro 21. století

Mistr Kaisen

Fontána 1999



Tak jak hledíme do zrcadla:
Tvar a obraz hledí jeden na druhého
nejste odrazem, ale odraz je vámi.

Kniha je vyhotovena v pevné vazbě a má rozsah 98 stran. Úvod knihy tvoří Slovo vydavatele.

Obsah knihy je věnován mistrům Zenu, jejichž život a práci čtenářům přibližuje. Text je rozdělen do tří základních částí.

Mistr Kódó Sawaki Róši – Zde najdete kapitolky Životopis Kódóa Sawakiho Róšiho, Knížečku Kódóa Sawakiho a Vyprávění Kóšóa Murakamiho.

Mistr Taisen Dešimaru – Tato nejrozsáhlejší část knihy obsahuje Život Mistra Taisena Dešimarua, Rozhovor Taisena Dešimarua pro noviny „La Croix“, Bódhidharma současnosti, Učení Mistra Taisena Dešimarua, Životopis Mistra Niwy a setkání s ním, zapsané Mistrem Kaisenem,  Učení Mistra Niwy hlásané ve Francii, Učení Mistra Taisena Dešimarua.

Mistr Kaisen – Obsahuje Životopis Mistra Kaisena, Šihó – odkaz zenu, Poslání pro Východ, Dopis lidem z Východu.

Publikované texty jsou doplněné spoustou černobílých fotografií zenových mistrů, které nám umožňují získat lepší představu o zenu.

Slovník – Zde ve stručnosti najdete význam jednotlivých použitých pojmů.

V závěru najdete kontakt na žáky Mistra Kaisena. Jsou zde uvedeny internetové stránky www. sotozen.cz, na které se mi však nepodařilo dostat. Proto pro případné zájemce uvádím i kontakt: Dódžó Myo Gen Dži, Regenerační centrum Santiagym, Buďějovická 55, 140 00 Praha 4 – Krč.

Naprostý závěr tvoří čtyři strany reklamy na 28 knih distribuovaných nakladatelstvím Fontána.

Kniha obsahuje spoustu moudra, jehož pochopení může být náročné i pro zkušené meditující. Neočekávejte nějaký ucelený popis zenové meditace, i když stručný popis meditace vsedě a chůzi zde najdete. Po přečtení knihy vám budou jasné některé základní rozdíly mezi jednotlivými buddhistickými směry. Na rozdíl od „pralesních“ směrů zenoví stoupenci počítají s tím, že člověk má duši. Zenoví mistři také v osvícení nevidí nic mimořádného, ale zákonitý výsledek správně praktikovaného zenového učení. Dozvíte se také to, proč zenoví mistři kladou takový důraz na správný způsob sezení při meditaci.

Knihu mohu doporučit každému, kdo se zajímá o buddhismus a věnuje se meditaci. Zvlášť ji ocení ti, kteří v této oblasti již nejsou začátečníky, ale mají nějaké vlastní zkušenosti.

LLV – listopad 2022

Zpět
Vytiskni stránku