RECENZE

Jádro buddhistické meditace

Nyanaponika Théra

Překlad Karel Werner

DharmaGaia – 2012

                                                              Příručka pro výcvik mysli na základě Buddhovy cesty uvědomění.

Luxusní vzhled knihy přímo koresponduje s jejím hodnotným obsahem. Vlastní text je rozložen na 259 stranách a je rozdělen do třech hlavních částí.

Autor knihy Nyanaponika Théra, vlastním jménem Siegmund Feniger, žil v letech 1901 – 1994. Od roku 1936 žil na Cejlonu, kde se věnoval buddhistické meditaci a vydávání a psaní knih s buddhistickou tématikou. Jeho západní původ se plně odráží ve formě, jakou Buddhovo učení předkládá evropskému čtenáři.

Obsah knihy je uveden Předmluvou překladatele a Úvodem.

První část knihy má název Jádro buddhistické meditace a autor ji rozdělil do šesti samostatných částí.

        1.     Cesta svědomí. Význam, metody a cíle.

Zde se můžete seznámit s významem buddhistické meditace pro člověka. Je zde také zdůrazněn význam etiky a uvědomění.

        2.     Uvědomění a jasné chápání.

Tato kapitola je věnována podrobnému rozboru uvědomění a správného chápání. Autor zde zdůrazňuje hodnotu prosté všímavosti. Seznamuje nás v ní také se čtyřmi druhy jasného chápání.

        3.     Čtyři předměty uvědomění.

Zde autor rozebírá čtyři oblasti uvědomění, těla, pociťování, stavu mysli a obsahů mysli. Najdete zde také podrobný návod, jak tuto oblast kultivovat.

        4.     Kultura mysli.

Tato kapitola je věnována kultuře mysli a kultuře srdce.

        5.     Barmská metoda satipatthány.

V této kapitole se dozvíte o specifikách pojetí meditace v barmském prostředí.

        6.     Vědomé pozorování dechu (ánápána-sati).

Zde autor předkládá návod pro meditační praxi.

Celou tuto část autor zpracoval v západním duchu, proto je pro nás dobře srozumitelná. Velmi dobře ji vystihuje název knihy. Najdete v ní jasně a srozumitelně formulovanou podstatu buddhistické meditace. Pokračování knihy je diametrálně odlišné. Můžete v něm nalézt originály textů, ze kterých autor ve svém výkladu čerpal.

Druhá část Základní text.

První část knihy je doplněna originálními buddhistickými texty. Najdete zde Velkou rozpravu o základech uvědomění, ve které je popsáno nazírání těla, nazírání pociťování, nazírání mysli a nazírání předmětů mysli. Seznámíte se zde také s překážkami, se kterými se při meditační praxi setkáte. Najdete zde i vznešené pravdy, které v rámci meditace můžete nalézt. 

Třetí část Květy osvobození se skládá ze dvou samostatných částí.

Naleznete v ní antologii textů zabývajících se správným uvědoměním v podání pálijského kánonu. Jsou zde uvedena i obecná doporučení pro meditační praxi, včetně vysvětlivek k těmto rozpravám.

Odkazy k pramenům.

Tato část obsahuje přehled zkratek, které jsou v knize použity.

V závěru najdete Slovníček pálijských a sanskrtských výrazů, Doslov překladatele k druhému vydání, Další literatura v češtině a Index.

Kniha je ukončena částí věnovanou reklamě. Najdete v ní odkazy na knihy: Buddhova slova, Příběhy z minulých životů Buddhy, Základy meditace vhledu v praxi a Jednota v rozmanitosti, ve kterých najdete další inspiraci pro praktikování Buddhova učení.

Knihu rozhodně nestačí přečíst pouze jednou. Jedná se o podrobný návod pro práci s myslí. Druhá část původních textů pak velmi dobře poslouží k postupnému hlubšímu poznání Buddhova učení. Autor ve své práci zdůrazňuje nezbytnost čtyř základů uvědomění, které jsou nezbytné k odstranění všech druhů utrpení. Dle mého názoru se jedná o jednu z nejsrozumitelnějších forem předání základů Buddhova učení. Svoji část poznání v ní najdou jak úplní začátečníci, tak pokročilí meditující. Proto mohu knihu doporučit všem zájemcům o meditaci, bez ohledu na jejich pokročilost.

LLV – červenec 2022

Zpět
Vytiskni stránku