RECENZE

Demonstrace

Brno 28.10.22


Byl jsem na této demonstraci, a proto se s vámi mohu podělit o svoje dojmy. Ty jsou pochopitelně subjektivní, ale pokud jste na demonstraci osobně nebyli, můžete si na jejich základě udělat alespoň rámcový vlastní názor.

Demonstrace byla svolána Výborem vlasteneckých stran, zastoupených zejména SPD a Trikolorou, jako protest proti činnosti vlády a proti probíhajícímu zdražování. Setkání účastníků proběhlo ve 14,00 na Zelném trhu v Brně. Jak můžete vidět na fotografii, tak účastníků nebylo mnoho. O to víc je ale bylo slyšet. I přes to, že se jednalo o Moravskou metropoli, tak na demonstraci převažovaly české vlajky. Vyskytla se i jedna vlajka Evropské Unie. Toto považuji za projev nízkého moravského povědomí. Moravští vlastenci se totiž, spíše než by řešili aktuálních problémy, momentálně hašteří o tom, jaká Moravská vlajka je ta správná.

Hlavním řečníkem byl předseda SPD Tomio Okamura, který předvedl charismatický projev. Následovali projevy Jakuba Olberta, Zdenka Jandejska, právníka Koudelky, Lenky Procházkové, Zuzany Majerové a dalších. V těchto projevech řečníci shrnuli současný stav v naší společnosti. V jejich rámci také zazněly výzvy k odstoupení vlády. Konkrétní způsob řešení současné krize však předložen nebyl.

Celá demonstrace trvala jeden a půl hodiny, proběhla v klidu a obešla se bez větší přítomnosti policie. O to bdělejší byli pracovníci České televize. Výsledkem jejich činnosti však byl pouze několika vteřinový šot v Televizních novinách.

Můj výsledný dojem z této demonstrace byl ten, že většina našich spoluobčanů je se současným stavem spokojena. Dále, že moravské uvědomení je na velmi nízké úrovni. Rozhodně se nejednalo o demonstraci, která by předvídala jakékoli společenské změny.

LLV – listopad 2022

Zpět
Vytiskni stránku