RECENZE

Probuzení zářivé mysli

Tibetská meditace k vnitřní svobodě a radosti
Tenzin Wangyal Rinpoche
Pragma – 2012

Kniha má pevnou vazbu a rozsah 143 stran. Její součástí je CD s návodem a ukázkami meditací. Obsahově se jedná o podrobný popis varianty tibetského buddhismu. Moto knihy se dá shrnout do několika slov.

Vidění je mysl.

Mysl je prázdná.

Prázdnota je jasné světlo.

Jasné světlo je soulad.

Soulad je velkým požehnáním.

Nejde o to znát tato slova, ale pochopit jejich obsah. K tomu nám může posloužit obsah knihy. Její jednotlivé části tato tvrzení podrobně ozřejmují.

Kniha je rozdělena do následujících kapitol:

Úvodní slovo:

Sepsal autor knihy. Dozvíme se v něm autorův přístup k meditaci a výchozí stanoviska, ze kterých vychází. V podstatě se jedná o to, že jsme ve své podstatě dokonalí. K tomu, abychom tuto dokonalost mohli projevit, si musíme uvědomit, co nám v tom brání, a následně tyto zábrany zpracovat.

Předmluva:

V ní nás autor seznamuje s obsahem knihy, způsobem jejího studia a použití přiloženého CD.

Kapitola 1: Hledání útočiště průchodem trojími dveřmi

Tato kapitola ukazuje, jakým způsobem dokážeme navodit podmínky pro další meditační pokrok. Jedná se o klid těla, umlčení řeči a navození prostorovosti mysli. Jejich prostřednictvím nalezneme zdroj všech pozitivních vlastností. Ukáže nám také způsob práce s bolestí, bez které se jako začátečníci neobejdeme.

Kapitola 2: Vnitřní útočiště a objevování posvátného vnitřního já

V této kapitole nalezneme tři oblasti vnitřního útočiště, tělo, řeč a mysl. Popisuje první útočiště – tělo prázdnoty, druhé útočiště – tělo světla a třetí útočiště – tělo blaženosti.  Smyslem této části je navození důvěry ve Světlo.

Kapitola 3: Dary vnitřního útočiště

Zde se dozvíte přínos jednotlivých vnitřních útočišť. Autor se věnuje také překonávání překážek, se kterými se praktikující v této oblasti pravděpodobně setká.

Kapitola 4: Vize je mysl

Autor zde ukazuje jak si uvědomovat a pracovat s negativními myšlenkami, které vytváří a podmiňují naši osobnost. Ukazuje nám v ní i způsob řešení našich problémů.

Kapitola 5: Mysl je prázdná

Tato část obsahuje nezbytné vysvětlení pojmu „Mysl je prázdná“. Pokračuje podrobným návodem meditace na toto téma. Zakončena je příklady praktického využití této problematiky v každodenním životě.

Kapitola 6: Prázdnota je jasné světlo

Úvod této části opět obsahuje nezbytné objasnění pojmu „Prázdnota je jasné světlo“. Dál následuje podrobný popis meditace na toto téma. Kapitola je opět zakončena příklady praktického využití této problematiky v každodenním životě.

Kapitola 7: Jasné světlo je soulad

Zde se nejdříve seznámíte s objasněním pojmů „jasné“ a „světlo“. Následuje popis meditace, že jasné světlo je soulad.

Kapitola 8: Soulad je velkým blahem

Soulad se týká otevřenosti a jejího uvědomování. Následuje řízená meditace soulad je velké blaho. Kapitola pokračuje dalšími informacemi na toto téma.

Kapitola 9: Poklad přirozené mysli

Tato kapitola se věnuje finálnímu stavu, tedy přirozené, ničím neovlivněné mysli.

Doslov

Zde se dozvíte o širších souvislostech okolo knihy, která patří do souboru dalších dvou knih Probuzení posvátného těla a Tibetská léčba zvukem.

Příloha

Obsahuje pár informací ohledně Vnitřního útočiště. Patří sem Tělo, Řeč, Mysl a Věnování.

Poděkování

Zahrnuje další osoby, které se nějakým způsobem na knize podílely.

O autorovi

Autor vyučuje meditaci starobylého tibetského učení po celém světě. Je zakladatelem a duchovním ředitelem Ligmincha Institute, neziskové organizace ve Virginii. Je autorem spousty knih s duchovní tibetskou tématikou. Tenzin Rinpočhe žije s manželkou a synem v Kalifornii. Více informací o něm najdete na internetových stránkách zde.

Autor v předkládaném textu prokazuje značné psychoterapeutické znalosti a dovednosti. Text je metodicky přehledně rozdělen. Důležité části jsou pro lepší pochopení opětovně opakovány. Nejedná se o suchou teorii či samoúčelnou praxi. Celý předkládaný směr je zakomponován do každodenního života. Jednotlivé problémy, se kterými se meditující ve své praxi určitě setká, jsou velmi dobře popsány. Díky tomu si dovolím tvrdit, že se jedná o nejlepší meditační návod, se kterým jsem se doposud setkal.

LLV – březen 2021

  Zpět
Vytiskni stránku