RECENZE

 

Jak si ze své mysli udělat spojence

 

Sakyong Mipham

Rybka Publishers 2016

 

 

Autor se narodil v Indii v roce 1962. Je duchovním nástupcem svého otce a držitelem buddhistické tradice Shambhaly. Tradice je založena na prosazování dobra pro všechny bytosti založeného na moudrosti a soucitu. V současnosti autor žije v USA a vyučuje v centrech Shambhaly po celém světě. 

Kniha má 197 stran v pevné vazbě. Úvodem se setkáme s Poděkováním, Předmluvou a Úvodem. Vlastní obsah je rozdělen do čtyř částí. 

Část 1: Proč meditovat obsahuje kapitoly Kámen a květina, Zmatek a utrpení, Poklidné prodlévání. Obsahem těchto kapitol je úvod do problematiky meditace. 

Část 2: Umění poklidně prodlévat obsahuje kapitoly Jak se usadit, Bdělá pozornost a uvědomení, Jak shromáždit rozptýlenou mysl, Chvála nudy, Lenost, Zapomínání pokynů, Ani moc napjatě, ani moc uvolněně, Devět stupňů výcviku mysli. V tomto případě názvy kapitol vypovídají o jejich obsahu. 

Část 3: Jak proměnit mysl ve spojence obsahuje kapitoly Proměna mysli, Radost z lidského života, Neměnná pravidla o změně, Nejprve zestárneme, A pak zemřeme, Samsára a karma, Skok do srdce Buddhy. Názvy kapitol opět dobře vypovídají o jejich obsahu. 

Část 4: Bojovník ve světě obsahuje kapitoly Probuzení motivace, Moudrost a prázdnota, Bojovník ve světě.  

Všechny tyto kapitoly jsou psány lidsky a čtivě. Najdete v nich spoustu užitečných podrobností. Hledat v nich nějaké fráze je však zcela zbytečné. Kniha je psána obdobným způsobem jako ostatní dostupné knihy tibetského buddhismu. 

Následuje část Přílohy, která obsahuje Příprava k praxi, Meditační pozice a Pokyny ke kontemplativní meditaci. V této části najdete konkrétní návody pro meditační praxi. 

Na závěr knihy jsou uvedeny kontakty na centra tohoto duchovního směru. Mimo jiné i v České republice. Jak dalece jsou tyto kontakty funkční těžko říct. Faktem je, že pokud jsem se snažil kontaktovat naši místní organizaci, žádnou odpověď jsem nedostal. Pro všechny zájemce o meditaci je kniha přínosná a rozhodně stojí za přečtení.

LLV – únor 2020

 

Zpět
Vytiskni stránku