RECENZE

 

Proč spíme

 

Odhalte sílu spánku a snění

Matthew Walker

 

Jan Melvil - Publishing 2018 

Matthew Walker působí jako profesor neurovědy a psychologie na Kalifornské univerzitě v Berkeley, kde založil Centrum pro výzkum lidského spánku. Zkoumání spánku věnuje posledních 20 let své profesní činnosti. Kniha "Proč spíme" shrnuje poznatky, ke kterým dospěli vědci věnující se této problematice na základě tisíců pozorování a experimentů. Dosavadní průzkum zdaleka neobjasnil všechny procesy, k nimž během lidského spánku dochází, přesto jasně prokazuje nesmírný význam dostatečně kvalitních a dlouhého spánku pro fyzické, psychické i emoční zdraví jedince.

Publikace o 414 stránkách formátu A5 krytá papírovým obalem je rozčleněna do čtyř částí o 16 kapitolách. Zpočátku autor zevrubně seznamuje čtenáře s aspekty spánku. Popisuje podstatu vnitřních biologických hodin (biologického rytmu), který je řízen dvěma hormony - " hormonem spánku" melatoninem, který po soumraku začne být vylučován epifýzou a dává tělu signál ke spánku, a adenosinem, který naopak stimuluje tělo k bdělosti. V této souvislosti je popisováno, jak může být tento přirozený proces narušen např. kofeinem, který se naváže na receptory vnímající "hormon spánku" a tím potlačí vnímání potřeby spánku. Po odbourání kofeinu jsou tyto receptory uvolněny a dostávají o to prudší dávku nahromaděného adenosinu vlivem spánkového deficitu a tím i prudší dávku nahromaděné únavy.

Autor také objasňuje různé fáze spánku – od spánku mělkého tzv. REM spánku (charakteristický rychlými pohyby očí pod víčky – v této fázi dochází ke snění), až po hluboký (bez pohybu očí) tzv. NREM 1 až NREM 4 spánek. Pro kvalitní spánek je zásadní nejen délka, ale právě i pravidelné střídaní jednotlivých fází, neboť každá jednotlivá fáze plní svoji specifickou funkci – psychickou či emoční hygienu, přesun krátkodobé paměti do dlouhodobé, třídění paměťových stop dle důležitosti, regeneraci fyzického těla (vč. mozku) atd. Dojde-li k narušení, např. požitím alkoholu, který způsobí pouze "hluboké" fáze spánku, neplní spánek veškeré nutné funkce. Je narušena například psychická a fyzická regenerace. Podobně destruktivní účinky mají prášky na spaní, které v žádném případě nejsou schopni zajistit funkční spánek, nýbrž pouze obdobu "narkózy".

Autor uvádí optimální délku spánku pro dospělého zdravého člověka 8 hodin. Méně spánku vede ke spánkovému deficitu (ten není nahrazen ani občasným dospáváním), který v dlouhodobém horizontu vede k fyzickým problémům (srdečním potížím, narušení imunity, rakovině, mozkovým problémům typu Alzheimerovy choroby atd.), emočním obtížím, snížené mentální kondici (soustředění, paměť, kreativita) či závažným psychickým potížím. Velkou souvislost má dle autora nárůst všech těchto "civilizačních" chorob s poklesem průměrné délky spánku o 1 až 2 hodiny denně za posledních 100 let.

Zajímavé je také zamyšlení nad destrukčním vlivem rozšiřujícího LED osvětlení na přirozený průběh potřeby spánku (podstatou LED osvětlení jsou frekvence modrého světla, které stimulují mozek k bdělosti a potlačují tak potřebu spánku).

Knihu "Proč spíme" považuji za inspirativní, pomáhá si uvědomit velké množství souvislostí, a tudíž za velmi přínosnou. Lze jen doufat, že dnešní uspěchaná společnost časem přestane ignorovat vědecké důkazy o důležitosti spánku a vrátí se ke své zdravé přirozenosti. Přínosy dlouhého a kvalitního spánku dalece převýší negativa spojené se ztrátou 1-2 hodiny bdělosti denně.

RS – duben 2019

 

Zpět
Vytiskni stránku