RECENZE

 

Odhalení sochy knížete Svatopluka

 1.9.2018 – Růžďka

V průběhu srpna jsem obdržel od Přátel kruhů rodů Moravy a Slezska pozvánku na odhalení sochy velkomoravského knížete Svatopluka (+ 894). Vzhledem k tomu, že jsem se v loňském roce nedostal na odhalení sochy knížete Sáma, rozhodl jsem se této příležitosti využít a uvedené akce se zúčastnit.

Moravská orlice jako symbol Moravy.

Nedaleko místa, které jsme hodlali navštívit, se nachází již zmíněná socha knížete Sáma (7 století), která je umístěna nad obcí Jarcová. Její nalezení bylo celkem dobrodružné. Obec je roztažená v délce několika kilometrů. Proto jsme zvolili formu vyslechnutí „jazyka“. Problém byl v tom, že místní valaši měli již dopoledne okolo tří promile a tvrdili, že v jejich obci žádný kníže Sámo nebydlí, že by určitě chodil k nim do hospody a tak by ho znali. Na několikátý pokus jsme měli štěstí v podobě střízlivého majitele pozemků nad obcí, v jejichž blízkosti se socha nachází. Pokud budete vědět kudy a překonáte několik zákazů vjezdu, můžete se na místo samé dostat přímo i autem.

Kníže Sámo – zakladatel Velké Moravy.

Socha knížete Svatopluka byla odhalena v nádherné krajině Beskyd, nedaleko kopce Štípa a Svantovítových skal. Zmínění obce Růžďka v této souvislosti je vzhledem ke vzdálenosti poněkud zavádějící. Pěší cesta k soše od této obce totiž vydá na půldenní vycházku, nejlépe po naučné stezce Klenov, která má délku 7 km. Socha je umístěna 300 m od sedmého zastavení této naučné stezky.

Kníže Svatopluk – sjednotitel Velké Moravy.

Sochu realizoval z dubového kmene sochař Svatopluk Forman.

Dr. Grobcová – autorka projektu.

Odhalení sochy sestávalo z bohatého kulturního programu. Celou akci hudebně doprovázela hudební skupina ze Štramberka. Zazněly moravské písně, proslovy, zdravice i poděkování sponzorům.

Přednesení zdravic zástupci jednotlivých organizací.

Nechyběly ani doprovodné akce v podobě stánku Slovanské kultury, skutečně božských koláčků, či burčáku.

Přednes moravských básní a písní.

Celé akci počasí přálo a těch pár kapek, které v jejím průběhu spadly, nestálo za řeč a v žádném případě nemohlo zkazit dobrou náladu. Akce se zúčastnilo několik desítek stoupenců slovanství a moravské historie.

Kníže Svatopluk – sjednotitel Velké Moravy.

Přiznám se, že jsem příliš nepochopil motivaci organizátorky, která obě sochy umístila tak, aby byly přístupné co nejmenšímu počtu návštěvníků. Do jejich prostoru se dostane pouze minimum skalních turistů v nepříliš navštěvovaném prostředí. Nemluvě o tom, že i při jejich cílené návštěvě budete mít problém je najít.

Osobně jsem obdivoval vitalitu a nasazení vesměs již starších představitelů slovanské a moravské kultury a historie. Tu by jim většina mnohem mladších mohla jenom závidět.

Spokojený skot na valašské pastvině.

Poněkud smutnější pohled však byl na věkové složení zúčastněných, které svým složením připomínalo setkání příznivců KSČM. Z tohoto důvodu se obávám, že pokud se nic zásadního nezmění, promoravské hnutí zajde na úbytě. Na rozdíl od spokojených krav nám však ke spokojenosti mnohé chybí. Pokud si to uvědomujete a představa zapomnění naší historie se vám nelíbí, máte možnost se do slovanského a moravského hnutí přidat.

LLV – září 2018

 

Zpět
Vytiskni stránku