RECENZE

 

Bioslavnosti

Staré město pod Kralickým Sněžníkem

Probio – 15.7.2017

Letošní 25 ročník Bioslavností proběhl ve Starém Městě pod Sněžníkem dne 15.7.2017. Po dobrých loňských zkušenostech jsme se opět vypravili na tuto již osvědčenou akci. Některé akce jsme v loňském roce z časových důvodů nestihli absolvovat, a tak jsme i tentokrát zvolili krásné prostředí pod Kralickým Sněžníkem. Vzhledem k pětadvacátému ročníku jsme očekávali větší rozsah, než tomu bylo v minulém roce. V tomto ohledu jsme byli poněkud zklamáni. Celková úroveň nám přišla slabší, než tomu bylo u dvacátého čtvrtého ročníku. Některé osvědčené stánky byly na svých místech.

Jiné tentokrát scházely. Oproti tomu jsme na původním místě našli zoo koutek se sovami, který byl atraktivní zejména pro dětské návštěvníky. Přiznám se, že ne jenom pro ně.

Standardem bylo dobré jídlo a pití, ze kterého si mohli vybrat jak vegetariáni, tak masožrouti. Pro jeho konzumaci bylo dost vhodných prostor i v případě nepříznivého počasí.

Tentokrát jsme zvolili  návštěvu biofarmy orientované na chov krav, odchov telat a produkci mléka v biokvalitě. Na farmu jsme byli hromadně dopraveni autobusm po klikatých a úzkých venkovských cestách. První, co nás po příjezdu oslovilo, byl všudypřítomný pořádek a nová zemědělská technika.

Farmou nás provázel majitel farmy, který je zároveň pedagogem na Vysoké škole zemědělské v Brně. Z těchto důvodů byl jeho výklad nejen praktický, ale i teoreticky fundovaný. Jeho výklad byl doplněn o možnost debaty se studentem praktikujícím na této farmě. Ukázalo se, že fungování živočišné farmy v bio režimu má spoustu problémů, ale že je v našich podmínkách možné. Tedy pokud se skutečně chce. Velmi zajímavý byl prostor kravína s evidentně spokojenými kravami, které se v prostorách kravína volně pohybovaly. Odchovávaná telata byla ustájena přirozeně se svými matkami, což jim umožňuje v podstatě 100% odchov. Překvapivá pro nás byla informace, že na „normálních“ extenzivních farmách dochází až k 19-ti % úhynu odchovávaných telat.

Na farmě panovala všeobecná pohoda a všechna zvířata se tvářila velmi spokojeně a přátelsky k člověku. Na farmě se v menší míře „pro soukromou“ potřebu chovají i prasata, husy, králíci a čely. Nemluvě o spokojené kočičí rodince, která se společně blaženě tulila v pelíšku.

Po návratu z farmy jsme se dočkali pravděpodobně hlavního lákadla tohoto ročníku Bioslavností, vystoupení skupiny ETC a Vladimíra Mišíka. Jejich vystoupení mělo očekávanou kvalitu a bylo dobrou tečkou za příjemně prožitým dnem.

Celkově mohu konstatovat, že jsme si tuto celodenní akci užili. Firma ProBio je profesionální společností, která se neustále rozvíjí a její akce mají standardně dobrou kvalitu. Předpokládám, že se v letošním roce tato akce bude opakovat. Pokud jste se na této akci nezúčastnili, mohu vám návštěvu Bioslavností doporučit.

LLV – leden 2018

 

Zpět
Vytiskni stránku