RECENZE

 

Pokrok v pěstování vhledu

Pojednání o buddhistické meditaci

Mahásí Sayadó

Alternativa 1997

 

Jemu k poctě, povznesenému, oproštěnému

právě a zcela probuzenému.

Kniha formátu A5 v rozsahu 100 stran působí od pohledu luxusním dojmem. Přebal je proveden imitací kůže se zlatě vlisovaným textem. Pochopitelně nechybí standartní náležitosti, jako je tkaná záložka a fotografie autora.

Knihu z anglického originálu přeložil Petr Neugebauer, odbornou lektoraci podle pálijského textu provedli Doc.Dr. Mirko Frýba a Jakub Bartovský. Tyto skutečnosti jsou zárukou věcné správnosti předávaných informací.

Autor Mahásí Sayadó – U Sóbhana Maháthéra byl jedním z nejvýznačnějších učitelů buddhistické meditace. Narodil se v Barmě 29.7.1904. Meditovat se naučil u věhlasného učitele U Náradu, známého též jako Mingun Džétawun Sayadó První. Byl při tom tak úspěšný, že po čtyřech měsících mohl začít sám vyučovat meditaci. V průběhu života napsal o meditaci několik knih. Zemřel po krátké nemoci 14.8.1982.

Kniha je rozčleněna do sedmi základních kapitol, které jsou dál obsahově členěny.  Pro ilustraci uvedu aspoň hlavní obsahové body.

Vyčištění jednáním.

Vyčištění mysli

Vyčištění názoru

Vyčištění překonáním pochybností

Vyčištěním poznáním a zřením, co je a co není stezka

Vyčištěním poznáním a zřením postupu

Vyčištění poznáním a zřením

Poznámky Nyánapóniky Théry

Dodatek: Rathavinita-sutta 

Text knihy rozhodně není určen pro začátečníky. Na rozdíl od většiny ostatních učitelů předkládá Sayadó zájemcům pokročilé instrukce a ukazuje průběh meditační cesty. Z těchto důvodů se nebudu podrobně věnovat vlastnímu obsahu knihy. Předkládaný obsah je poplatný orientální filosofii, která bude většině z nás bránit plnému pochopení jejího obsahu. Kniha je každopádně dobrá pro každého, kdo praktikuji meditaci, a chce vědět, kudy se jeho cesta bude ubírat dál. Kniha rozhodně není určena k běžnému čtení, ale je naopak velmi dobrým studijním manuálem, ke kterému se budete často vracet.

LLV – červen 2018

 

Zpět
Vytiskni stránku