RECENZE

 

Holotropní dýchání

 Skřidla, 9. – 11.11.2018

Holotropní dýchání pod vedením Míry Kašpara se tradičně odehrává na statku ve Skřidlech nedaleko Velešína. Toto místo si udržuje svojí jednoduchostí kouzlo přirozenosti a již při příjezdu vyzařuje velmi pozitivní energii, nahromaděnou za několik desetiletí v průběhu akcí pořádaných šamanem Mírou. Vybavení statku je jednoduché, jako v dobách našich předků (výjimkou je pouze teplá sprcha a WC).

Víkendový program holotropního dýchání začíná v pátek ve večerních hodinách (21:00), kdy pozdější začátek umožňuje účastníkům dopravit se na místo po ukončení pracovního týdne i ze vzdálených míst, včetně nejednoho návštěvníka ze Slovenska.

Program začíná přátelským seznámením všech účastníků u večeře ve společenské místnosti. Nutno říci, že již při příjezdu panuje mezi účastníky velice přátelská atmosféra, svými vibracemi zcela se vymykající běžnému životu. Ačkoliv z některých nově příchozích návštěvníků neznalých místních poměrů je znát jistý počáteční ostych, ve skupině účastníků se rychle vytváří důvěra. I stravování zapadá do přírodního rázu pobytu, kdy všechna jídla probíhají v přátelském kruhu vsedě na žíněnkách. Veškerá strava po celý víkend je vegetariánská a nutno říci, že velice chutná. Po úvodním seznámení pokračuje večerní program povídáním vedoucího kurzu Míry Kašpara o podstatě holotropního dýchání, jeho vzniku a praktických informací o průběhu dýchání. Páteční program je ukončen kolem půlnoci, kdy se účastníci uloží na žíněnky do spacáků všude, kde je kousek volného místa. V letních měsících je velmi oblíbené spaní na dvorku pod hvězdami, v listopadovém (i když stále relativně teplém) počasí dávají všichni přednost střeše nad hlavou (ačkoliv někteří volí pouze venkovní přístřešek).

Sobotní program začíná v osm hodin společnou rozcvičkou, následuje společná snídaně. Po krátké přestávce si účastníci chystají vše potřebné pro dýchání, které probíhá ve dvou skupinách. Všichni dýchající (cca 30 lidí) se rozdělují do dvojic. Z každé dvojice jeden dýchá dopoledne, zatímco druhý mu asistuje jako přísedící.

Začíná se velmi dynamickou hudbou a intenzivním, hlubokým dýcháním. Po cca 5-15 minutách je již na dýchajících pozorovatelné vynořování obsahů k řešení, ať už fyzického, psychického, či duchovního rázu. Tato nejintenzivnější část trvá cca 1-1,5 hodiny, po které dochází u většiny účastníků k pozvolnému odeznívání a zklidňování. Celé dýchání provází láskyplný dohled obohacený o práci s tělem (podporující léčivé procesy) Mírových asistentů. Délka dýchání je individuální, všichni účastníci ovšem končí do cca 3 až 3,5 hodiny. Poté je již připravován oběd, který dopoledne dýchající ocení, zatímco odpoledne dýchající z praktických důvodů raději vynechají (holotropní dýchání může být doprovázeno očistným vyprazdňováním). Po krátké přestávce dochází k výměně rolí, dopoledne dýchající jsou nyní pečujícími, ranní pečující dýchajícími.

Vzájemná péče a dýchání navozují hlubokou důvěru a pocity empatie. Večerní program je zaměřen na sdílení prožitků, které ostatním umožňuje poznat skutečný obsah interních prožitků, sdělujícím pak hlubší uvědomění si a uložení si v paměti všech souvislostí zkušenosti. I druhý den program končí krátce před půlnocí.

V neděli ráno je zbývající napětí uvolněno cca půlhodiny trvajícím cvičením, po kterém následuje snídaně se společným rozloučením.

Celý proces dýchání je nejen velmi vnitřně obohacující, osvobozující od osobních traumat a má silné léčivé účinky (na těle i duši). Ačkoliv se naprostá většina účastníků vrací domů ve velmi dobré náladě, ve zlepšeném fyzickém či psychickém stavu, to nejtěžší pro ně teprve začíná. Často považují proces za ukončený, což je hlubokým omylem. Druhý krok je stejně důležitý – pochopit podstatu léčeného problému a přenést poznání do běžného života tak, aby si opakovanými karmickými chybami nezaložili na budoucí negativní prožitek vedoucí ke vzniku obdobného traumatu.

Smutným příkladem opomíjení tohoto rozměru je vidět i mezi účastníky, kdy velká část mnohaletých účastníků si krátí každou volnou chvíli s cigaretou v ruce...

Celý program víkendového holotropního dýchání má veliké kouzlo s obrovskou příležitostí osobního růstu, záleží na každém z nás, jak ji využijeme. Touto cestou bych rád poděkoval Mírovi Kašparovi nejen za pořádání, ale i formu, která si svojí jednoduchostí a přirozeností udržuje svoji čistotu. Pokud zatoužíte udělat v této oblasti vlastní zkušenost, doporučuji vám navštívit Mírovy stránky zde.

RS – listopad 2018

 

Zpět
Vytiskni stránku