RECENZE

 

Dožínky

Kroměříž - 18.8.2018

Jednotlivé skupiny nesly ve svém čele dožínkové věnce.

Pod názvem Dožínky Zlínského kraje se již po deváté konala přehlídky lidových tradic Hané, Valašska a Slovácka. Těchto oslav se tentokrát zúčastnili i soubory ze Slovenska. Poslední historické dožínky se uskutečnily v roce 1974 a jejich tradice byla obnovena až v roce 2009. Tato oslava ukončení sklizně ukazuje na důležitost zemědělství na Moravě. Kromě pracovitosti místních obyvatel ukazuje i na jejich kulturní tradice a potřebu zábavy po dobře vykonané práci.

V průvodu bylo vidět i spousta krásných koní.

V letošním roce se jednalo o dvoudenní program, který začal v pátek 17.8.2018 kulturními programy na Velkém náměstí. Většina programu se však odehrávala v sobotu 18.8.2018. Hlavním bodem programu byl dožínkový průvod, který prošel městem a skončil na Velkém náměstí.

Věk účastníků průvodu se pohyboval od dvou do devadesáti let.

Na pódiu proběhly zdravice jednotlivých skupin účastníků průvodu. Pro přihlížející zde bylo k dispozici běžné občerstvení. K vidění zde byla i výstava zemědělské techniky a Dožínkový jarmark.

Občerstvení účastníků bylo zajištěno klasickým způsobem.

V prostorách náměstí byly umístěny i stánky, převážně s produkcí lidových řemesel. Další dílčí akce probíhaly v chrámu sv. Mořice a ve Starém pivovaru.

Většina stánků na jarmarku prezentovala lidová řemesla.

Proti předcházejícímu ročníku pokulhávala organizace akce, kdy měl například dožínkový průvod více než půlhodinové zpoždění. Obsahově mi proti loňsku přišel letošní program chudší, jako by odpovídal slabší úrodě zapříčiněné letošním suchem.

Moravské dívčí kroje jsou opravdu překrásné.

Ani v letošním roce nebyla nikde k vidění Moravská vlajka, jako by se za ni organizátoři, město Kroměříž, Zlínský kraj, Okresní agrární komora Kroměříž, Dům kultury Kroměříž a Agrární komora Zlín styděli. Nevědí snad, na jakém území se nachází, nebo se ji z nějakého důvodu báli vyvěsit?

Muži v tomto ohledu rozhodně nezůstávají příliš pozadu.

Na místo zdokonalování a rozšiřování programu této kulturní a folklorní akce dochází k jeho pozvolnému úpadku, který odráží celospolečenský stav. O tom, která strana kulturního spektra u nás získává převahu, můžeme sledovat při porovnání dožínkového průvodu s pochodem Prague pride, který je organizován v rámci celoevropské akce Gay pride. Je jenom na vás, které tradice vám jsou bližší a na kterou stranu se svojí účastí přidáte.

LLV – září 2018

 

Zpět
Vytiskni stránku