RECENZE

 

Humor ZENU

 

Henri Brunel

Garaond - Praha 2014

 

 

Henri Brunel, bývalý ředitel školy a současný učitel jógy, je autorem mnoha knih zabývajících se výchovou, jógou a zenem. Česky doposud vyšly jeho dvě knihy: výbor zenovch příběhů Oceán v kapce rosy a Kojabaši, kočičí mistr zenu.

 

Kniha obsahuje 240 stran, na kterých mimo humorných příběhů a haiku naleznete i přehled citovaných básníků, slovník zenových výrazů a literární odkazy.

 

V Úvodu  knihy se píše: V humoru je svoboda zenu. Drze třese stromem učenosti.

Humor je jiný způsob, jak pohlížet na bytí a jak vykládat svět. Relativizuje, odlehčuje, probouzí. Není zenu bez humoru. Zen se totiž s nedůvěrou vyhýbá intelektuálštině, mnohomluvnosti a upřednostňuje přímou zkušenost. Díky humoru vytváří onen šťastný odstup, který očišťuje od jedu teorií, chrání před nemístným uctíváním, zachraňuje od ulpívavého staromilství.

Ve všech dobách, tváří tvář nerůznějším náboženstvím i kulturám je zenový humor báječným kopnutím do mraveniště. Vyzývá k překonání dogmatismu, k prostotě Lásky bez hranic, k nekonečné trpělivosti, k porozumění pro všechno a pro všechny. Pootevírá "bránu bez brány" vedoucí k probuzení.

 

Humor patří k oblíbeným prostředkům zenových mistrů k boji proti utkvělým myšlenkám a v osvobozování naší mysli od zkostnatělých představ. V humoru je svoboda zenu, je to jiný způsob, jak pohlížet na bytí a jak vykládat svět. Zenový humor relativizuje, odlehčuje, probouzí. Tento soubor zenových anekdot, příběhů, haiku, kóanů a průpovídek mnichů a zenových mistrů a básníků je opravdovou terapií proti smutku a špatné náladě. Neboť jak praví jedna zenová moudrost: Není zenu bez humoru.

 

Vzhledem k tomu, že dnešní doba není právě lehká a veselá, můžete se na našich stránkách v letošním roce setkávat s ukázkami z této knihy. Doufám, že vás nejenom pobaví, ale také přivedou k hlubšímu zamyšlení nad světem a sebou samými.

 

LLV - leden 2016

Zpět
Vytiskni stránku