RECENZE

 

Hlas ticha

Vybrané fragmenty z „Knihy zlatých pravidel“ pro denní použití učedníků.

Helena Petrovna Blavatská

Nová Akropolis, Praha 2014

Autorka se narodila 31.7.1831 v Jekatěrinoslavi. Z matčiny strany byla spřízněna s ruským carem. V roce 1875 založila v New Yorku Theosofickou společnost a uvedla na veřejnost indického filosofa a básníka Jiddu Krišnamurtiho. Zemřela v Londýně  8.5.1891. Sama svou činnost v esoterické oblasti definovala následovně: „Nevytvořila jsem nic nového. Ze všech květů, které jsem svázala dohromady, ani jeden nepatří mně. Moje je pouze tkanička, která je spojuje…“. V tomto duchu je napsána i tato kniha. Autorka procestovala mnoho zemí světa, kde se soustředila na jejich mystiku a styky s duchovními učiteli. Údajně ovládala více než 30 jazyků. Mimo zmiňované knihy napsala spoustu článků a knih. Autorčiným nejrozsáhlejším stěžejním dílem je Tajná nauka.

Jedná se o útlou knihu malého formátu, která má 112 stran. Kniha je přehledně rozdělena do devíti částí. Po obsahové stránce jsou nejdůležitější tři kapitoly. Zlomek 1 – Hlas ticha, Zlomek 2 – Dvě stezky a zlomek 3 – Sedm bran.

Kniha je dle autorky věnována těm, kterých je málo. Po prokousání se obsahem s ní mohu jenom souhlasit. V jejím obsahu najdete ty nejzákladnější a nejhlubší duchovní pravdy, které jsou prezentovány v archaickém překladu z ještě mnohem starších zdrojů. U každé kapitoly je významový slovníček, který je čtenáři rozhodně k užitku. Pokud ale nejste znalí orientálních a esoterických termínů, zřejmě se bez dalších zdrojů informací neobejdete. Navíc zde předkládaná pravda není uváděna ve čtivé podobě dnešních receptů či návodů. Překlad je víceméně uveden v originální alegorické podobě, která postrádá výkladový komentář. Ten si každý čtenář musí vytvořit sám. Bez hlubšího zamyšlení nad předávaným obsahem se tudíž neobejdete. Výhodou tohoto přístupu je zejména to, že si můžete porovnat, jak to ve vztahu k jednotlivým pravdám aktuálně máte.

Jde o stejný fenomén, který je velmi dobře znám ze všech odborných oblastí. Řetězení specifických odborných výrazů je v této knize stejné, jak je známe z každé moderní problematiky. Na základě toho mohou nastat tři základní možnosti.

1)      Znalost obsahů jednotlivých termínů máte, text se vám čte snadno a obsah vám je tudíž dobře srozumitelný. V tomto případě dochází k takzvanému „aha“ efektu.

2)      Potřebné znalosti používaných obsahů nemáte. Dáte si proto tu práci a důsledně si je vyhledáte. Počítejte ale s tím, že se používané termíny mohou a pravděpodobně i budou dále řetězit. Proto vám pochopení obsahu textu bude dlouho trvat. Tímto přístupem vám bude text více či méně srozumitelný a podle jeho pochopení pro vás bude více či méně přínosem.

3)      Obsahy neznámých pojmů neznáte a jejich vyhledáváním se nebudete obtěžovat. V tomto případě si obsah knihy můžete pouze domýšlet a její čtení pro vás bude pouze ztrátou času a nebude pro vás žádným přínosem.

        Z uvedených důvodů je kniha určena pouze poutníkům, kteří už na své duchovní cestě značně pokročili a navíc jdou po konkrétně popisované stezce.

        Pro představu uvádím krátkou ukázku předávaných pravd: „Velký Zákon praví: „Aby ses stal ZNALÝM JÁ VEŠKERENSTVA, musíš nejprve být znalý svého JÁ.“ Abys dosáhl znalosti tohoto JÁ, musíš obětovat své Ne-Já, svoje bytí Ne-Bytí a pak můžeš spočinout mezi křídly VELKÉHO PTÁKA. Ano, sladký je odpočinek mezi křídly toho, který se nezrodil, ani neumírá, ale je AUM“ po všechny věky.“

Vysvětlivky pak vypadají například takto: „Sowani je ten, který praktikuje Sowan, první stezku Dhyany, Srotapatti.“ Doufám, že už v této věci máte jasno. Pro nezasvěceného člověka bez znalosti širších souvislostí se opravdu jedná o „Tajnou nauku“.

Vzhledem k tomu, že se nejedná o „laciné“ čtení, mohu knihu doporučit pouze pokročilým, vážným a hloubavým zájemcům o svůj další rozvoj.

LLV – duben 2016

Zpět
Vytiskni stránku