RECENZE

 

OptiMaskPro

Logo výrobku.

Výrobce - OptiMaskPro LLC, 633 W 5th St, Los Angeles.

Cena - 1030,00 Kč

Vzhled výrobku.

Všeobecný popis -  Zařízení vypadá dost robustně a je vyrobeno z běžného plastu. Kromě přitahovacího pásku je není možno nijak tvarově nastavit. Zvolit tvar,  který by odpovídal obličejům většiny lidí, by bylo zřejmě složité, a tak se výrobce zřejmě rozhodl použít tvar, který nebude vyhovovat nikomu. Přístroj je napájen dvěma AAA články, nebo přes adaptér ze sítě. Napájecí baterie jsou uloženy v prostoru nad kořenem nosu, kde je uložen i vibrátor. Výrobce uvádí možnost vybrat si z několika funkcí vibrace, přednastavená je však pouze jedna, která zahrnuje ukázku všech možností. Funkce jdou přepínat pouze za provozu zařízení. Vybraná funkce však nejde uložit. Délku použití lze nastavit na 3 a 5 minut. Přednastaveno je 5 minut. Věrohodným dojmem působí měkké trubičky s kuličkami na koncích. Kuličky jsou v návodu deklarovány jako speciální magnety. Při jejich testu jsem však nenašel žádný magnetický materiál, který by na ně reagoval. Obdobně tomu bylo i při použití působení běžného magnetu na ně. Změna nastala až při použití velmi silného magnetu, kdy se trubička s kuličkou při jeho přiblížení znatelně vychýlila. O jejich magnetickém účinku lze tedy úspěšně pochybovat. Navíc se jich díky použití nevhodného tvaru jejich značná část pokožky vůbec nedotýká. Za zmínku ještě stojí návod k použití. Jeho originál je v angličtině. Prodejce se jej ale neobtěžoval věrohodným způsobem přeložit. Svoji povinnost splnil tím, že na krabici nalepil stručný návod psaný miniaturním písmem. Vzhledem k tomu, že je přístroj zaměřen pro použití osobami se zhoršeným zrakem, je toto řešení značně formální.

Vnitřní strana přístroje.

Popis použití – Tvar zařízení neumožňuje jeho příjemné použití. Zařízení tlačí do nosní kosti a jeho činnost je nejvíc cítit rozvibrováním nosní a čelní kosti. Je ale celkem dobře možné, že se právě jejich prostřednictvím provádí masáž a uvolňují oční svaly. Jako nejoptimálnější poloha se ukázala poloha vsedě se zakloněnou hlavou, nebo vleže na zádech. Zařízení je přednastaveno na dobu tří minut, chcete-li je používat po dobu pěti minut, musíte toto nastavení při každém použití změnit. Obdobně je tomu při změně programu vibrací. Přístroj totiž nemá paměť, která by umožnila zapamatovat si uživatelské nastavení. Pokud do nastavení programu nebudete zasahovat, je realizována jedna (komplexní) verze jeho programu.

Napájecí baterie.

Popis testování – Testování jsem se rozhodl co nejvíce přizpůsobit stavu, popsaném  v návodu k použití přístroje. Rozsah testování na dobu tří týdnů, 3x denně po pěti minutách. Po této době a při této frekvenci by podle výrobce mělo dojít k prokazatelnému zlepšení zraku. Podle prezentovaných recenzí spokojených uživatelů pak přímo k zázračným výsledkům, kdy se jim zrak zlepšil až o 1,5 dioptrie. Já jsem v průběhu testování dospěl k následujícím závěrům. Pro jistotu jsem si nechal před začátkem testování změřit stav mého zraku. V průběhu testování jsem postupně pečlivě sledoval, jestli se jeho stav nějak mění, nebo ne. V průběhu celého testování jsem nepoužíval žádné jiné postupy vedoucí ke zlepšení zraku. Po uvedené době se žádný zázrak nekonal a nezjistil jsem ani tu nejmenší změnu v kvalitě svého vidění. Z tohoto důvodu jsem opětovné přeměření zraku považoval za zbytečné. Funkčnost zařízení si dovedu představit pouze v případě, že by zhoršení vidění bylo způsobeno napětím očních svalů, které by bylo zapotřebí uvolnit. Přínos zařízení může spočívat také v tom, že si člověk udělá zhruba čtvrthodinu denně sám pro sebe a aspoň trochu se zklidní. V ostatních případech, ve kterých je zhoršení zraku způsobeno jinými příčinami, si funkčnost zařízení nedovedu představit.

Příslušenství.

Stanovisko – Po provedeném testování zařízení jsem v mém případě žádné zlepšení zraku nezaznamenal. V některých konkrétních případech pozitivní působení zařízení nevylučuji. V žádném případě se ale nejedná o nějaké zázračné zařízení na zaručené zlepšení zraku. Jeho pořízení a používání z těchto důvodů nemohu doporučit.

LLV – březen 2016

Zpět
Vytiskni stránku