RECENZE

 

Dibba-Vihara

 

17.-24.7.2015

 

Loučka u Litovle

V uvedeném termínu jsem se zúčastnil této originální akce, kterou pořádala buddhistická skupina Dhammáráma Brno, na jejíž stránky se můžete podívat zde. O svoje dojmy z této účasti se chci s vámi v následujících řádkách podělit. Akce se zúčastnilo 8 lidí, mimo učitele a jeho pomocnice, která měla na starosti organizaci. Na základě požadavků na účast se jednalo o pokročilé meditující, kteří svoji praxi zaměřovali zejména na meditaci všímavosti a vhledu (satipatthána-vipassaná).

Noční  Buddha na oltáři.

Kurz byl zaměřen na prohloubení meditace klidu (samathá) a skládal se z následujících oblastí: všímání nádechu a výdechu (ánapána-sati), meditace chůze (čankamana), meditace dobrotivosti (mettá-bhávaná). Hlavní náplní kurzu však bylo rozšíření meditačních předmětů o práci s barevnými kasinami a charakteristikami jednotlivých zemských živlů.

Meditační chodník.

Nejprve všeobecné informace. Akce proběhla v osvědčeném prostoru Integračního centra Mosty v Lukách. I když objekt od své rekonstrukce pozvolna chátrá, ubytování bylo na dobré úrovni. Vzhledem k počtu účastníků jsme byli ubytováni po dvou na pokoji. Strava byla velmi dobrá, plně vegetariánská. Počasí nám přálo možná až příliš. V podkrovní meditační místnosti jsme měli teploty až 34°C, o meditaci v chůzi po obědě na sluníčku ani nemluvě.

Centrum Mosty v Lukách.

Jediným rušivým elementem byl pouze nadměrný hluk, který se skládal z diskoték, řezání dříví, kosení trávy, štěkání nevycvičených psů a začátku žní, kdy celé dny jezdil po poli kombajn a po silnici pod okny se „50“ proháněly traktory a auta s obilím až se celá budova otřásala. Pokud máte zkušenosti intenzivním výcvikem v meditaci všímavosti a vhledu, tak byla intenzita kurzu zhruba poloviční. Pobyt na kurzu se mohl mimo vlastního výcviku považovat i za slušně strávenou dovolenou. Kurz měl sice předem stanovený program, ale zejména pro účastníky, kteří na něm byli již po několikáté, byla jeho náplň po domluvě s učitelem individuální.

Počet meditačních předmětů se nám díky kurzu rozšířil o čtyři barvy - bílou, žlutou, červenou a modrou. Každé barvě byl věnován jeden půlden. Nejednalo se tedy o nějakou dlouhodobou systematickou práci, ale spíš o vyzkoušení si možností v této oblasti.

                        

                                                         Žlutá kasina.                                                                                       Červená kasina.

                        

                                                            Bílá kasina.                                                                                         Modrá kasina.    

Takto vypadaly barevné kasíny, které sloužily jako matrice pro další práci s barvami. Tato práce nám umožnila ne jenom odhalit náš vztah k těmto barvám, ale také nalézt a prožít emoce, které v nás tyto barvy vyvolávají. Všeobecně by se dalo tvrdit, že tuto problematiku nedoceňujeme a ve svém životě jí nevěnujeme téměř žádnou pozornost. Absolvovaný kurz nám umožnil tento stav pochopit a podstatně jej změnit.

Další část kurzu tvořila práce se živly. Byly to jistě všem známé živly země, voda, oheň a vítr. Otázkou je však míra jejich pochopení a schopnost prožitkově se s nimi ztotožnit. Každému z těchto živlů byl v rámci kurzu věnován jeden den. Opět to nebylo mnoho, ale na to, abychom získali představu, jak s nimi pracovat, to rozhodně stačilo. V rámci této práce jsme se s nimi alespoň v mezích možností mohli ztotožnit a prožít jejich hlavní aspekty. Někteří z nás v rámci toho našli i cestu ke změně svých postojů k nim.

                        

Živel Země.                                                                                         Živel Oheň.

 

                        

Živel Voda.                                                                                                    Živel Vítr.

Takto vypadaly kasíny, které sloužily jako matrice pro další práci se živly.

Celý kurz probíhal v pohodovém duchu a jeho účastníci dokázali i bez vzájemné osobní komunikace vytvořit celistvou a dobře fungující skupinu. K jejímu upevnění přispívalo i pravidelné každodenní reflektování individuálních prožitků.

Pokud o tuto problematiku máte zájem a splňujete kritéria potřebná pro účast, mohu vám tuto akci vřele doporučit. O její kvalitě, ale i o náročnosti zvládání používaných postupů svědčí i to, že někteří účastníci na ní byli již potřetí.

LLV – červenec 2015

Zpět
Vytiskni stránku