Žába Kambo

    Kambo je název pro výměšek žáby Phyllomedusa bicolor, která žije na stromech v deštných pralesích Jižní Ameriky. Tento výměšek je používán domorodými indiánskými kmeny. Používají jej k přípravě na lov a také jako lék proti hadímu uštknutí, proti malárii, epidemiím a nákazám. Podle výzkumů obsahuje žabí sekret desítky peptidů, z nichž část je bioaktivní (laicky řečeno – nastartovávají samoléčivé schopnosti organismu). Mají silný vliv na žaludeční a slinivkové vyměšování, na střeva a vnitřnosti ve smyslu jejich očisty, Stimulují kůru nadledvinek a hypofýzu, což přispívá ke zlepšenému smyslovému vnímání a zvýšení životní síly. Léčba kambem má krátkodobé i dlouhodobé účinky. Ke krátkodobým účinkům patří stav bdělosti, dobrá nálada, zvýšení odolnosti proti únavě, hladu i žízni, posílení schopnosti snadno se soustředit a klidné mysli, což může trvat několik dnů či týdnů. Ke dlouhodobým účinkům patří posílení imunitního systému, vítězství nad únavou a vyčerpáním a celkové zlepšení zdravotního stavu. Výborné výsledky přináší léčba lidí se závislostmi.

    Kambo je čistým živlem ohně. Nepracuje pouze na fyzické úrovni, ale také na úrovni duchovní. Podle indiánů je kambo vůbec prvním ze všech duchů pralesa, s nimiž je třeba jednat s respektem. Žába (nebo to co nazýváme ‘naše přirozená moudrost’) nám ukáže, jaké jsou naše zlozvyky, čemu bychom se měli vyhnout a co bychom měli udělat pro opětovné nastavení naší přirozené rovnováhy - jak bychom měli zlepšit kvalitu našeho života na fyzické i duchovní úrovni. Kambo pomáhá naší transformaci, potřebným změnám, které pak začneme dělat bez velké námahy, přirozenou cestou.

    Indiáni získávají tento výměšek z kůže žáby tím způsobem, že ji přivážou za natažené končetiny k dřívkám, poté žábku polechtají a ona začne tuto látku ze svého těla vylučovat. Žabce se přitom nikdy neublíží a je pak ve zdraví propuštěna. Indiáni sbírají výměšek z žáby na bambusové destičky a nechávají ho vyschnout na slunci, aby se dal později použít. Před aplikací se výměšek smíchá s pár kapkami vody a lék je připraven k použití.

    O možnosti absolvovat rituál se žabkou Kambo jsem se dozvěděla od kolegy z práce. Získala jsem kontakty na českou šamanku a přihlásila jsem se. Šamanka Vessna koná tyto rituály častěji v Praze, ale zajíždí i do Brna (nebo kamkoli, kde se nashromáždí skupinka 6-8 lidí).

    Několik dní před vlastním rituálem obdržíte od šamanky pokyny k přípravě. Tři dny před rituálem se vyhnout alkoholu a kávě, nejlépe i masu. V den konání rituálu nic nejíst, pít jenom čistou vodu. Před rituálem by si měl člověk promyslet, s jakým záměrem do rituálu přichází. Indiáni šli do rituálu obvykle se záměrem uspět na lovu. Pro nás je záměrem obvykle něco, co chceme změnit ve svém životě nebo na sobě, v čem chceme uspět, co začít dělat v životě nového a kreativního.  

     Na vlastní rituál si člověk přináší (dle pokynů šamanky) dvě láhve s vodou, deku a meditační polštářek. Důležité je pohodlné oblečení včetně tílka (doporučen je nějaký kousek v zelené barvě, protože žabka má ráda zelenou). Po úvodním slově a výkladu šamanky přicházejí jednotliví účastníci za ní se svým záměrem, případně s ní záměr prodiskutují. Šamanka podle toho zvolí místo na těle, kde bude žabka aplikována (často na zádech podél páteře v místě čakry, nebo vpředu na hrudi). Na vybraném místě se kůže jemně popálí v několika bodech speciální tyčinkou, na tyto body je pak nanášen sekret v miniaturních kapičkách. Další veškerý čas pak člověk tráví na svém meditačním polštářku v libovolné poloze, ale se vztyčenou páteří. Účinek žabky je okamžitý.

    Velice rychle u mě nastoupil tlak v hlavě, pulzování v uších a tvářích, pocity horka. Celé tělo reaguje, nastupují pocity v žaludku a ve střevech. Střídají se pocity zimy a horka. Cítím, že proces si stahuje energii z celého těla. Ještě před aplikací žabky pijeme dle pokynů šamanky množství vody, takže v určité fázi je tato voda v několika vlnách vyvržena do připravené misky. Misky jsou průběžně vynášeny a vyměňovány šamankou a jejím pomocníkem. Celý tento postup se jednou až dvakrát opakuje. Pití vody, další přidání žabího léku, zvracení. Při rituálu nevnímám žádné mimořádné psychické či duchovní pocity, spíše mám se sebou co dělat na fyzické úrovni a jsem tím dokonale v přítomnosti J. Po nějaké době cítím, že již nic dalšího momentálně nebude – tělo se cítí unavené a vyčištěné, hlava vyprázdněná, uléhám pod deku. Přichází krátký a hluboký spánek. Pak se zvedám, všichni se zvedají, dáváme si čerstvě uvařenou polévku (čistě zeleninová bez soli). Pak rozloučení a „snad příště“. Celý rituál zabere 3-4 hodiny času.

    Je doporučeno tento rituál absolvovat 3x za sebou, vždy s odstupem několika týdnů. Tímto způsobem se nejlépe spustí samoléčivé procesy a výrazně stoupne imunita.

    První rituál byl pro mě dost náročný, cítila jsem se totálně vyčerpaná a měla jsem problém udržet se ve vzpřímeném sedu. Možná i proto u mě přetrvávala nevolnost ještě dalších 24 hodin, protože už jsem patrně neměla energii na to, aby se úplně vyčistilo to, co se vyčistit mělo. U dalších rituálů jsem se cítila lépe, měla jsem více energie. Také jsem se díky tomu naučila zvracet, což může někomu připadat legrační. Ale celý život jsem s tím měla problémy – zbavit se něčeho, co mě zatěžuje nebo co pro mě není dobré. Umět něco vyhodit ze sebe. Teď je to jinak. Také pociťuji výraznou změnu se svým žlučníkem (zejména na druhém a třetím rituálu jsem se zbavovala staré žluče). Díky tomu zmizely některé potíže, které se objevovaly při hladovce.

    Po absolvování každého rituálu jsem cítila v následujících dnech zvýšenou energii, větší vnitřní klid, stabilní dobrou náladu. Všichni účastníci se shodují v tom, že život jim připadá radostnější, že se jim lépe daří nebo pociťují více štěstí. Co se týče záměru, nemohu jednoznačně říci, že „splněno“, protože jsem si dala větší témata svého života. Ale cítím, že se věci posunuly, jsou zbaveny dřívější tíhy a lépe na ně vidím.

Zde odkaz na dokument české televize:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10267495111-samani-odchazeji/

                                                                                                    JV – leden 2014

 

Zpět
Vytiskni stránku