AKTUALITY

 

 

Miluj svůj život

 

Esoterický festival

Plzeň 4. – 6.7.2014

 

Jako už po několikáté, tak i letos jsme se zúčastnili esoterického festivalu v Plzni. Vzhledem k tomu, že každý neměl tuto možnost, seznámím vás ve stručnosti se svými dojmy.

 

Na festivalu jsem byl už po několikáté, tak mohu srovnávat jeho jednotlivé ročníky. Jediné, co zůstává nezměněno, je naprosto ideální prostředí, ve kterém se festival koná. Stejně tak je patrné, že organizátoři mají s jeho organizací bohatou zkušenost a není jim až na pár drobností v podstatě co vytknout.

 

Za samostatnou zmínku stojí doprovodná prodejní výstava. Mnohé stánky zůstávají na stejných místech jako v minulých ročnících. Celkově jich však ubylo v neprospěch kvalitního sortimentu. V nabídce dominovaly různé tretky a některé stánky bylo lepší obejít obloukem, neboť jejich prodejci byli ve svém nabízení až agresivní. I přes tuto nižší kvalitu zřejmě málokdo odolal a nějakou korunu zde utratil.

 

Děvčata by si zde určitě něco vybrala, s muži to bylo horší.

 

Součástí festivalu je pochopitelně i občerstvení. Jeho kvalita měla celkově dobrou úroveň. Stravování zajišťovala v prostorách bufetu Paní dýně. Pokud hledáte nějakou inspiraci, určitě ji najdete zde http://pani-dyne.cz/.   Mimo budovu stál stan Haré Krišnovců, kteří jsou kvalitou stravování vyhlášení. V přilehlém přístřešku bylo místo, kde se dalo najíst i v klidu posedět. 

 

Zde jsem obědval a bylo to opravdu dobré.

  

Celkově se na festivalu dalo dobře a většinou i celkem zdravě najíst. Ceny byly přiměřené. Největší úpadek jsem zaznamenal u čajovny, která si tento název zcela jistě nezasloužila. Zde jste dostali všechno možné od piva, přes Colu, jenom ne kvalitní čaj. Z tohoto důvodu nebylo ani kde v klidu s přáteli posedět. S nostalgií jsem vzpomínal na úroveň naší brněnské Chajovny.

 

Když jsem viděl nabídku, tak jsem ji raději obešel.

 

Vzhledem k tomu, že jsme nechtěli návštěvě akce věnovat víc dnů, vybrali jsme si den, ve kterém nás oslovilo nejvíc přednášek. Tímto dnem byl tentokrát pátek, první den festivalu. Přednášky, kterých jsem se zúčastnil, měly hodně rozdílnou úroveň. Z těch kvalitních mohu zmínit oblast makrobiotiky a přednášejícího Otu Reisse, který přednášené problematice evidentně rozumí a také jí svým vzhledem společně s manželkou dělá patřičnou reklamu. Do stejné kategorie patřila i přednáška Karla Funka o skutečném obsahu a významu svátků. U některých přednášek jsem se setkal se známým nešvarem, kterým je „fundované“ vyjadřování se přednášejícího k problematice, o které vůbec nic neví. Některé přednášky jsem na rozdíl od těch méně odolných, kteří odešli už v jejich průběhu, protrpěl až do konce.  Vím, že je to těžké, ale akce tohoto rozsahu a úrovně by si dle mého názoru zasloužila důslednější výběr přednášejících.

 

Mé pozornosti nemohlo ujít ani složení účastníků. Stejně tak jako v minulých letech většinu návštěvníků tvořily ženy, většinou ve velmi pestrém a mnohdy až nevkusném oblečení. Jenom bych řekl, že díky tomu, jak milují sebe a svůj život, jsou rok od roku hmotnější. Nad tímto jevem bych ještě u návštěvnic dokázal mávnout rukou, horší ale je, že tento trend je patrný i u těch, které se staví do role duchovních učitelek či nejrůznějších mistryň. Podle mého názoru se jedná o jednoznačný signál, že v této oblasti není něco v pořádku.

 

Za zmínku možná stojí ještě jeden postřeh, který jsem na festivalu udělal. Na jednu stranu se někteří z nás honosí tím, že jsme duchovně nejvyspělejší a snad dokonce duchovním centrem celého světa. Na druhou stranu ti samí lidé s nadšením a nekriticky skáčou po jakékoli novince, hlavně když je ze zahraničí a pokud možno z co největší dálky. Na tom, z jak úpadkové společnosti pochází, jim přitom vůbec nezáleží.

 

Můj celkový dojem z navštívené akce nevybočuje z toho, jak vnímám celou naši společnost. Bez ohledu na zbožná přání mnohých to s ní jde od desíti k pěti. Pokud se někdo nezasadí o radikální proměnu uvedeného esoterického festivalu a vše bude pokračovat v dosavadních, dobře zaběhnutých kolejích, tak festival pozvolna zajde na úbytě, což bude dle mého názoru docela škoda.

 

Oficiální video z tohoto festivalu v rozsahu 40´můžete shlédnout zde.

LLV – červen 2014

Zpět
Vytiskni stránku