RECENZE

 

Emo Tranc

 

(emocionální transformace)

Seminář - Praha 12.7.2014

 

Se svými emocemi i emocemi svých klientů cíleně pracuji již řadu let. Přesto nikdy nezaškodí seznámit se s jiným přístupem a pohledem na danou oblast. Nemluvě o možnosti seznámit se s novými lidmi a vyčlenit si čas výhradně jenom pro sebe. Proto mně oslovil seminář pražské Druny, který sliboval energetický přístup při práci s emocemi. Mezinárodní certifikace tohoto semináře a reference lektorky byly příslibem jeho dobré úrovně.

 

Více o tomto přístupu k emocím se můžete dozvědět na stránkách lektorky Mgr. Miroslavy Martišové, které najdete ve slovenském jazyce zde. Nebo pokud vládnete anglickým jazykem, tak přímo na stránkách autorky metody zde.

 

Semináře se zúčastnilo celkem 14 účastníků, z toho dva muži, což bylo nedocenitelné zejména v používání WC. Prostory Druny, ve kterých se semináře konaly, jsou pěkné, praktické a pro tyto účely velmi vhodné. Jedinými negativy plynoucími z umístění v centru Prahy je nemožnost parkování v blízkosti domu a nemožnost se v okolí slušně vegetariánsky najíst. O atmosféře a architektuře prostorů semináře si můžete udělat představu na základě fotografie.

 

 

V průběhu semináře se projevovala jazyková bariéra mezi lektorkou, která mluvila slovensky, a jinak česky mluvícími účastníky. I když jsou si tyto jazyky dost blízké, přece jenom jsou významy jednotlivých termínů rozdílné, v některých případech až zavádějící. Při narůstajícím množství cizinců u nás si tuto skutečnost málokdo uvědomuje. Zde dle mého názoru stojí za zmínku i jeden z dalších fenoménů dnešní doby. Naučit se anglicky dnes cítí potřebu kdekdo, ale naučit se jazyk země, ve které žije, považuje spousta cizinců za naprosto zbytečné.

 

O teoretických základech metody jsme se toho moc nedozvěděli. Rozsah problematiky by si rozhodně zasloužil větší časový prostor. Ve vyhrazeném časovém prostoru šesti hodin se toho opravdu mnoho stihnout nedalo. Tedy ve stručnosti - jedná se o jednu z nových metod, které chtějí velmi jednoduchým způsobem řešit i složité psychické a energetické problémy člověka. Na základě svých zkušeností nemohu s některými přístupy souhlasit, podle všeho se jedná o rozdílný úhel pohledu na danou problematiku a hloubku jejího poznání. Domnívám se, že zjednodušení problematiky pouze na energetickou oblast je až příliš zjednodušující a vytržené z celého kontextu lidského bytí. Osobně člověka pojímám jako energeticko-informační bytost, která tyto informace pro svůj vývoj potřebuje dostat do vědomí. Jako u všech nových metod jsem postrádal filosofický základ, ze kterého by vycházely. Celkově na mne metoda dělala dojem uspěchanosti a povrchnosti. Některé věci prostě chtějí svůj čas. Minimálně na to, aby byl člověk schopný provedené změny přijmout a zaintegrovat do svého života. Prakticky jsem si toho v této oblasti moc nevyzkoušel, protože při zpracovávání emocí jsem neměl s čím pracovat. Na druhou stranu je pravdou, že právě díky odlišnostem v pojetí a přístupu jsem v metodě našel i nové inspirace, které hodlám zapracovat do svých stávajících postupů. Jako celek však tuto metodu určitě používat nebudu.

 

 

 

 

Můj život a já

 

Seminář - Praha 13.7.2014

 

Místo, rozsah i lektorka byly stejné. Seminář však byl zaměřen na praktickou individuální práci na sobě a řešení psychických problémů.  Bylo to jakési volné pokračování předcházejícího semináře. Vzhledem k celkovému počtu účastníků čtyř, kde byly dvě ženy a dva muži, byla jeho atmosféra opravdu komorní a umožňovala lektorce cíleně pracovat s našimi konkrétními problémy. Z absolventů předcházejícího semináře jsem se této praktické práce zúčastnil sám. Už to samo o sobě napovídá něco o tom, jak to ostatní s prací na sobě mysleli.

 

Obsah semináře se skládal ze dvou oblastí, jednou z nich byly řízené meditace, které si troufnu zařadit do kategorie neuro-lingvistického programování. Osobně nejsem stoupencem těchto praktik. Na základě své praxe se domnívám, že se jimi může udělat víc škody než užitku. Druhou oblastí byla samotná práce na sobě. Ta byla z mého pohledu určitě inspirativnější. Lektorka má pro tuto práci rozhodně nadání. Dařilo se jí odkrýt a pracovat i s hluboce uloženými problémy, které ovlivňují náš život. Zde jsem se našel a tak jsem si mohl praktické postupy na sobě vyzkoušet. Byl jsem překvapen rozsahem energetických změn, které jsem měl možnost v těle pociťovat. Vzhledem k tomu, že jsem zvyklý sledovat dění ve svém těle, nemohla mi uniknout po několik dnů energetická nerovnováha, zatuhlost až bolestivost některých kloubů a částí těla, ale i otupělá mysl. Podle uvedených příznaků bych usuzoval na to, že s těmito praktikami něco není v pořádku. Možná to ale způsobila jenom uspěchanost a příliš mnoho provedených změn najednou. Úmyslně jsem do svého stavu nijak nezasahoval a trvalo mi několik dnů, než jsem se dostal na úroveň, kterou jsem měl před semináři.  Účinnost provedených změn prověří až čas, zatím ji ale příliš nepociťuji. Použitá metoda se ve svém průběhu opírá o několik praxí prověřených pravidel, která ve své práci rovněž využívám. Celkově jsem měl ze způsobu řešení pocit povrchnosti, který ale také mohl být způsoben jednoduchostí prováděných postupů a snahou stihnout toho ve vyhrazené době co nejvíc .

 

Každopádně to byl příjemně a užitečně strávený čas, ve kterém jsem měl možnost se věnovat sobě a svým problémům. Ukázalo se, že ani zavedené organizace, jakou Druna jistě je, ani výhodná lokalita s vysokou koncentrací obyvatel,  v dnešní době nezaručuje větší účast na seminářích. Podle toho, co jsem mohl pozorovat, jsou i problémy a mentalita účastníků seminářů všude stejné. I když rozhodně nemám nic proti efektivitě práce, ba právě naopak, neměla by být dle mého názoru stavěna na první místo, které přináleží obsahu a kvalitě. Úzké zaměření pouze jedním směrem a snaha používat na všechny problémy pouze jednu metodu není dle mého názoru tím nejvhodnějším přístupem. I přes tyto nedostatky jsem si z těchto seminářů odnesl hodně inspirace a poznání, které rozšíří moje možnosti v oblasti práce na sobě i v další práci s klienty.

 

LLV – červenec 2014

Zpět
Vytiskni stránku