Hladovění pro zdraví

 

3. vydání

 

MUDr. Vilma Partyková

Impuls - Praha 2006

 

     

    Jedná se již o 3. vydání knihy české autorky, lékařky, která přistupuje k problematice hladovění jak z pohledu svého povolání, tak se současně snaží se o podání komplexnějšího náhledu na řešenou otázku.

    Kniha je členěna na Úvod, 17 kapitol zabývajících se jednotlivými tématy a Závěr, dále je její součástí seznam použité literatury, rejstřík, slovníček odborných výrazů, seznam obrázků a tabulek (umístěných v textu) a obsah.

 

Úvod

    Autorka zde rozepisuje důvody, které ji vedly k napsání této knihy, uvádí, komu je určena a proč, co může čtenáři nabídnout. Obecný úvod do problematiky umožní získat čtenáři základní informace o řešené problematice. Tyto informace jsou dány do protikladu k popisu současného životního stylu většiny společnosti a poukázáním na skutečnosti, které lidé neustále chybně opakují, a které zapříčiňují řadu problémů a nemocí.

 

        1.      Život bez potravy v přírodě

            Autorka zde vysvětluje procesy v přírodě a dokladuje, jak hlad, lačnění a hladovění představují přirozené procesy, kterých živočichové využívají ke svému přežití, jako formy adaptace na přirozené podmínky prostředí.

 

        2.      Hladovění, lidstvo a medicína

            Kapitola obsahuje popis přístupu k hladovění v jednotlivých obdobích vývoje lidské společnosti.

 

        3.      Fyziologická podstata hladovění

            Autorka zde popisuje děje v organismu v průběhu hladovění, poukazuje na změny, které hladovění v organismu vyvolává. Rovněž zde čtenář nalezne upozornění na některé problémy a nastínění jejich řešení.

 

        4.      Co se děje v organismu při hladovění

            Tato kapitola je dále členěna na podkapitoly, zabývající se jednotlivými oblastmi podrobněji (např. okyselení vnitřního prostředí, autolýza, princip priority).

 

        5.      Činnost tělesných orgánů při hladovění

            Jednotlivé podkapitoly obsahují popis funkcí a významu konkrétních orgánů při trávení, a tím hladovění (zažívací trakt, ústa, žaludek, játra atd.).

 

        6.      Příprava před hladověním

            Kapitola opět obsahuje upozornění na možná nebezpečí. Čtenáři je zde nastíněno, co vše je třeba naplánovat, promyslet a udělat před vlastním započetím hladovění. Pro usnadnění jsou zde umístěny přehledné návody a postupy očisty organismu dle jednotlivých orgánů.

 

        7.      Období léčebného hladovění

            Autorka zde vymezuje jednotlivé fáze a popisuje jejich obsah, tedy co se v člověku odehrává po stránce fyzické i duševní.

 

        8.      Období přechodu na normální stravu

            Toto období je opět členěno do jednotlivých fází, které jsou v této kapitole popsány s uvedením způsobu stravování, aby nedošlo k poškození organismu.

           

        9.      Různé způsoby hladovění

            Autorka zde vymezuje tři základní způsoby hladovění. Tyto jsou dále rozebrány, jsou uvedeny postupy a upozornění na rizika.

 

        10.    Vhodná volba času a délky hladovění
    Je zde popisováno, jaký vliv na tělo mají různé biorytmy (vnitrobuněčný, týdenní, …), jak se projevují. Z těchto informací lze odvodit jejich vliv na účinnost všeho, co člověk dělá, a tedy i na hladovění.

 

        11.    Přihlédnutí k tělesné konstituci a věku při hladovění

            Kapitola obsahuje stručný popis typů dle Malachova. Autorka zde zmiňuje přístupy různých odborníků na řešenou problematiku.

 

        12.    Kontraindikace hladovění

            V této kapitole jsou vyjmenovány nemoci, u nichž léčba hladověním nelze uplatnit a obecné faktory bránící hladovění a možnosti jejich odstranění.

 

        13.    Vhodná strava a stravování

            Autorka zde popisuje obecné zásady stravování (čemu se vyhnout, co omezit apod.), rozložení pitného režimu a jaký vliv mají na organismus jednotlivé prvky.

 

        14.    Shrnutí pravidel léčebného hladovění

 

        15.    Klinicko-fyziologické poznatky o léčebném hladovění

            Kapitola obsahuje historii a shrnutí poznatků osobností zabývajících se tímto tématem, popis změn v organismu v průběhu hladovění (hladina glukózy v krvi, cholesterolu, …) a popis vlivu na léčbu duševních chorob a psychických poruch.

 

        16.    Provádění profylaktického a léčebného hladovění s ohledem na délku

            S ohledem na délku hladovění jsou popsány jednotlivé faktory jako problematika vyčištění střev před započetím hladovění, potřeba pití, pohybu, masáží a dalších činností v průběhu hladovění, jídelníček po ukončení hladovění. Jsou zde rozebrány další faktory, které je třeba zvážit, zajistit.

 

        17.    Hladovění na vlastní kůži

            Autorka zde rozepisuje zdroje, z nichž čerpala před započetím vlastního hladovění. Dále kapitola obsahuje autorčiny vlastní zkušenosti z průběhu vlastního hladovění a z průběhu hladovění dalších osob, s nimiž byla v kontaktu.

 

Závěr

        Obsahuje stručné shrnutí publikace a uvedených poznatků.

        Oceňuji nejen text, vycházející z prostudování celé řady pramenů, výzkumů, ale rovněž ověření získaných informací sama na sobě a dalších dobrovolnících. Z knihy je jasně patrný vědecký přístup k problematice z pohledu lékaře, současně však autorka nabízí celou řadu dalších přístupů a využívá poznatků východních filozofií a starých národů.

        Kniha je zajímavá a jistě stojí za přečtení nejen vážným zájemcům o hladovění. Obsahuje mnoho podnětů k přemýšlení a může být přínosem pro uvědomění si vlastních chybných názorů a postojů.

ŠB – červen 2012

 

Zpět
Vytiskni stránku