TAJEMNÁ MOC DRAHÝCH KAMENŮ A JEJICH PRAKTICKÉ VYUŽITÍ V BĚŽNÉM ŽIVOTĚ

PŘEDNÁŠKA ALTEGO 22.2. 2011

Pavel Dočkal, spolupracovník Roberta Nového

    Na přednášce, jejíž avizované téma bylo „Tajemná moc drahých kamenů a jejich praktické využití v běžném životě“, jsme se sešli v počtu osmi žen a jednoho muže, mimo přednášejícího, kterým byl pro tento večer Pavel Dočkal.

    Počátek přednášky se poněkud protáhl, když jsme čekali, jestli nedorazí ještě další zájemci, náš počet se však ukázal být konečným.

    Pavel Dočkal na úvod své přednášky rozdělil následujících pár hodin, které jsme měli společně strávit, do pomyslných 4 částí:


1) jak se dostal k drahým kamenům (zdroje informací, zkušenosti)
2) co jsou drahokamy
3) princip působení drahých kamenů
4) konkrétní druhy drahých kamenů a jejich působení (k této části se bohužel nedostalo)

    První část přednášky by bylo možno rozdělit dále do několika částí, v nichž se prolínala témata původů kamenů, historie českých zemí ve vztahu k drahým kamenům, místy byly zmíněny i oblasti mimo území České republiky - Egypt a především Indie, dětství a mládí přednášejícího a jeho osobní prožitky, které jej přivedly k oblasti esoteriky a drahých kamenů, a zkušenosti v této oblasti, které za své působení nasbíral. Na základě dotazu jednoho z přítomných jsme se dozvěděli informaci, že většina knih, dostupných na našem trhu, obsahuje zavádějící informace, že on sám ve svém hledání dospěl až k osobě Roberta Nového, se kterým již delší dobu spolupracuje. V této části přednášky mě zaujala myšlenka, jak nás všechny již narozením do této oblasti ovlivňují nerosty a horniny dosud skryté v zemi a jak velký význam hrály drahé kameny v naší historii.

    Druhá část se měla zabývat pojmem drahých kamenů, co to vlastně drahé kameny jsou. Přednášející pouze okrajově zmínil, že existují různé pohledy na drahé kameny: pohled šperkaře, geologa, „esoterický“ a obchodníka. Také nám bylo vysvětleno, že přednášející není odborníkem na všechny tyto oblasti a že tedy nemůžeme očekávat, že se od něj dozvíme informace o chemizmu jednotlivých drahých kamenů apod.

    V třetí části večera, s tématem „princip působení drahých kamenů“, nás přednášející vybídl, abychom si vyzkoušeli cvičení, které nás učiní vnímavější, citlivější k energiím:


1) dát ruce dlaněmi k sobě a třít si je o sebe co nejrychleji a následně pozorovat silové pole mezi a kolem nich
2) v druhé části jsme dostali vybroušený krystal křišťálu, kterým jsme měli kroužit nad dlaní partnera pro toto cvičení a předávat mu pomocí krystalu své zesílené energie
3) ve třetí části jsme ostrohranný krystal vyměnili za oválný tvar a cvičení opakovali
4) následně jsme měli předávat a současně přijímat energie od partnera


    Musím říct, že těmito cvičeními mě přednášející dvakrát nenadchl. Bylo mi velmi nepříjemné přijímat energie od cizí osoby, kterou jsem neznala a jejíž energie mi nevyhovovaly. Cvičení s energiemi v rukách neznalých lidí považuji za nebezpečné. Co se týče výše uvedených cvičení ve vztahu k tématu přednášky, nepovažuji je za nutné, ba naopak je shledávám nadbytečnými, s přednáškou souvisejícími pouze vzdáleně. O principu působení jsem se nedozvěděla bohužel nic.

    Pro mě osobně nejzajímavější částí večera se stala přestávka, kdy jsme se sešli nad vystavenými kameny a měli jsme možnost se ptát na jejich použití, působení na člověka apod. Pavel Dočkal nevykládal vyčtené informace, ale zkušenosti, které sám nasbíral či které převzal od Roberta Nového, se kterým spolupracuje.

    Po přestávce se téma hovoru stočilo mimo vlastní téma přednášky k tématu, které by se dalo souhrnně nazvat energie myšlenek. Autor přednášky se po celou dobu krátce navracel k tématu přednášky a snažil se nám vysvětlit spojitost mezi právě přednášeným tématem a tématem, které bylo na tento večer avizováno. Bohužel, já jsem přišla, abych se dozvěděla něco o drahých kamenech a pokusy o dokázání energie a síly myšlenky mi do mnou zvoleného tématu nezapadaly.

    Zpět k drahým kamenům jsme se vrátili až na vlastní závěr přednášky, kdy si účastníci vyžádali vyskládání mandaly. V časovém prostoru, který vznikl v průběhu práce na mandale, proběhla krátká diskuze na téma, co na mandale působí nejsilněji: barva, kameny, tvar, pronášené mantry,…ale výsledkem bylo pouze konstatování, že vše společně.

    Výsledkem byla „mandal slunce“ složená z pyropů, oranžového aragonitu a almadinu. Opravdu byl znatelný rozdíl v energiích jednotlivých použitých drahých kamenů, ale úplně mi neseděly projevy lidí, kteří se na přednášce tento večer sešli a neustále se rozplývali nad úžasnými a skvělými energiemi vyskládané mandaly.
Večerem se nesl problém s pojmy, které ne všichni zúčastnění chápali stejně a které nebyly přednášejícím v úvodu striktně vymezeny. Sám přednášející nerozuměl přednášenému tématu do hloubky, jak přiznával například v oblasti chemických a fyzikálních vlastností a bohužel, jak mnohdy vyznívalo z jeho projevu.

    Závěrem lze říci, že se přednášející tématu drahých kamenů lehce dotýkal v různých rovinách, ale v žádné z nich nešel do hloubky. Nemůžu tedy říci, že bych se v rámci přednášky dozvěděla mnoho informací, které nejsou všeobecně známy a které by pro mě znamenaly přínos.

SB - březen 2011


Zpět
Vytiskni stránku