SEXUÁLNÍ SÍLA A JÓGA

ELISABETH HAICH

 

     

    Kniha je druhou monografií autorky, vydanou v České republice a jak napovídá název, zabývá se v ní sexuální silou. Dle názvu by se mohlo zdát, že se jedná o návod, jak pomocí jógy zlepšit své sexuální prožitky, pravda je však jiná. Jde o objasnění významu sexuální síly jako prostředku pro vývoj člověka. Praktikování jógy a uvedení do praxe jejích principů, filosofie je zde uvedeno ve vztahu k práci s těmito energiemi.

 

Kniha je členěna do následujících 16 kapitol:

 

Předmluva

Je napsána DR. Med. Helmutem Speerem, který dává do souvislosti jógu s hlubinnou psychologií na základě poznání, srovnání různých přístupů k problematice (např. Jung, Freud, Schulz).

 

Úvod

        Představení, vysvětlení jakým způsobem autorka používá pojmy obsažené v knize; je zde řečeno, proč byla kniha napsána, pro koho a jak mu může posloužit.

 

Co je sexualita?

    Osvětlení podstaty sexuality; co je sexuální síla, k čemu slouží, co může člověku přinést její ovládnutí; upozornění, k čemu může vést, vzdaní se pohlavního života, aniž by člověk věděl, o čem to je.

 

Něco poznat a něčím být je totéž

Vysvětluje rozdíl mezi poznáním vnějších vlastností sledovaného předmětu, jevu a skutečným poznáním daného zevnitř, stát se poznávaným; ozřejmuje úlohu sexuální síly v tomto procesu a ve vývoji člověka.

 

Tvůrčí prahad

Vypráví o vzniku stvoření o tvůrčím aspektu, který zde nazývá „Logos“.

Přirovnání člověka k mikrokosmu v makrokosmu; zmiňuje se o tzv. „hadí síle“

            Popisuje formy tvůrčí energie na jednotlivých stupních, a jakým způsobem sexuální síla pomáhá dosáhnout jednotlivých stupňů.

 

Falešné a správné pojetí sexuální síly

Autorka se opět obrací k Bibli a vysvětluje některé příběhy v ní obsažené, jejich přínos, ponaučení v současném jazyce, bez metafor; popisuje zde současný stav problematiky, přístup k tvoření nového života; je zde vysvětlen přístup jednotlivých náboženství, filosofií k problematice sexuální síly.

 

Jakubův žebřík

 Popis vývoje člověka ve spojitosti se sexuální silou a jejími projevy.

 

Jidášova zrada

Vysvětlení, objasnění příběhu o Jidášovi, který je uvedena v Bibli; poukázání na nebezpečí zneužití svých schopností, jejich nasměrování špatným směrem.

 

Magické síly sugesce, hypnózy a mediumity

Vysvětlení pojmů v názvu kapitoly, jak jsou zde chápány, jejich vliv, působení atd.

 

Sedm stupňů Jakubova žebříku

Popis vývoje od primitivního (pudového) člověka až k tzv. “bohočlověku“, který již nesestupuje do nižších úrovní vědomí a říká o sobě.

„Jsem, jaký jsem“

 

Svatý Jiří

Vysvětlení výjevu sv. Jiří vítězícího nad drakem, sexuální silou, kterou nezabíjí, ale spoutává; poučení o ovládnutí, ne poddání se sexuální síle.

 

Touha po jednotě a její úchylky

Vysvětlení projevů touhy po jednotě v živočišné říši i u člověka; vysvětlení podstaty sexuálních úchylek, touhy, která stojí v pozadí.

 

Slunce oživuje, ale může také zabíjet.

            Upozornění, že je třeba zvážit svou zralost, úroveň, na které se člověk nachází a podle toho jednat; je třeba nedělat nic násilně, ale jít přirozeně svou cestou, opačný postup může totiž přinést více problémů než užitku.

 

Kouzelná květina

Důležitost praxe nad zbytečnými slovy, upozornění, že jen praxí člověk získá odpovědi na své otázky.

Pár slov o cestě, o trpělivosti, o základních principech na „cestě“

 

Praxe

Popis několika cviků jógy, které mohou při práci se sexuální silou pomoci.

Další doporučení pro život a praxi.

 

Souhrn

Shrnutí knihy, kde je zjednodušeně, zkráceně řečeno vše, co bylo dosud napsáno.

 

    Říká se, že knihu je většinou možno vnímat z několika úrovní. Já mohu tuto posoudit následovně: je zde mnoho pravdy, kterou mám ověřenou na sobě či zprostředkovanou zkušenostmi jiných, mně blízkých lidí, přestože v naší terminologii o těchto pravdách mluvíme v jiných termínech. Jistě je možné v řádcích této knihy objevit ještě mnohem víc, než se podařilo mně.

 

    Co bych knize vytkla, je jazyk, kterým je psána. Oproti autorčině prvotině, vydané v České republice, je tento text psaný kostrbatějším, hůře srozumitelným a pro mě méně čtivým jazykem. Tato skutečnost může být dána odlišnými překladateli obou publikací.

 

    Jak je přímo v knize uvedeno, nejedná se o literární rešerši dostupných informací, ale o popis vlastních závěrů a praxe autorky. Proto si myslím, že kniha může být přínosem pro každého, kdo se chce vydat vlastní cestou vývoje.

SB – srpen 2011

Zpět
Vytiskni stránku