Astrovíkend Brno – Lužánky

 

XX. brněnský esoterický festival

    Uvedená akce proběhla v Centru volného času – Lidická 50 ve dnech 5-6.2.2011. Akce probíhala v duchu sloganu Harmonie těla a duše – cesta k dlouhověkosti. Vzhledem k tomu, že se jednalo o tradiční brněnskou akci, které jsem se doposud nezúčastnil, rozhodl jsem se ji navštívit.
    Nic jsem neponechal náhodě a předem jsem se seznámil s programem, který bylo možno stáhnout z internetových stránek akce www.astrovikend.cz. V programu, který byl uváděn „bez záruky“, jsem si vybral přednášky, o které jsem měl zájem, a mohl jsem vyrazit za nevšedními duchovními zážitky.

    Už kolem budovy byl patrný větší počet zevlujících osob, jejichž výskyt napovídal tomu, že uvnitř probíhá akce, o kterou je větší zájem.
První nepříjemnost na sebe nenechala dlouho čekat. Hned po vstupu do předsálí jsme byli konfrontováni s velkou cedulí „šatna obsazena“. Vzhledem k evidentně volným věšákům v prostorách šatny jsem této informaci nechtěl věřit a informoval jsem se na její pravdivost u šatnářky. Ta však na ní rezolutně trvala a můj argument ji vůbec nezajímal. A tak jsme byli nuceni celý svůj pobyt v teplém nevětraném prostředí trávit v zimních bundách, či spíše je nosit v náručí. K osobní ani skupinové pohodě to rozhodně nepřispělo.
    Na další ne zrovna šťastné řešení jsme narazili záhy. Když jsme si chtěli zakoupit vstupenky, museli jsme se obrnit trpělivostí a to i přes to, že před námi téměř nikdo nebyl. Prodavačky lístků totiž zastávaly i funkci informátorek. Tato funkce byla vzhledem ke zcela nedostačujícímu značení prostor a absenci jakéhokoli plánku velmi žádaná.
    V porovnání s pražskou Ezoterou lze pořadatelům vytknout i mnohé další nedostatky, jako třeba naprostá absence zajištění stravování účastníků. Tento úkol plnil jeden stánek s cukrovinkami (čokoládové koule byly opravdu výtečné) a jeden automat na kávu. Při delším pobytu v prostorách festivalu je jednalo o nedostatek dosti podstatný. Znalí si přinesli proviant vlastní, neznalí tuto situaci řešili konzumací nabízených sladkostí a pitím vody na toaletách. Z mého pohledu se opět jedná o zcela nepochopitelný stav. Věřím tomu, že o zajištění stravování a pití na tak velké akci by měla zájem kdejaká firma.
    Neposlední organizátorskou chybou hodnou výtky bylo využití kapacitně zcela nedostačujících prostorů. „Velký sál“ rozměrově odpovídal spíš třídě na výuku jazyků než prostorám, do kterých by se měly vejít desítky zájemců. A tak jsme účast hned na první přednášce, o kterou jsme měli zájem, zbaběle vzdali. O další jsme se pak již raději ani nepokoušeli.

    Místo toho jsme se věnovali prohlídce všudypřítomných stánků, kterým ve většině případů vévodily téměř nadpřirozené duchovní bytosti různých kartářek, vykladaček a léčitelů. Kromě nich zde byly zastoupeny v hojné míře i prodejní stánky s nejrůznějšími „duchovními“ předměty. Za zmínku stojí hudba, knihy, magnetické šperky a náramky, svíčky, runy, oleje, esence, kyvadla, virgule, obrázky a některé další. Hitem letošní zimy jsou zřejmě podle četnosti zastoupení a nejrůznějšího provedení orgonity. Tak pokud chcete být in, vzhůru do nich. Všichni stánkaři měli jedno společné, buď chtěli prodat svoje zboží, nebo získat klienta na svůj výklad či léčení. Tyto jejich snahy podpořené různými „duchovními“ praktikami vytvářely velmi hustou atmosféru, kterou citliví jedinci neznalí obrany vnímali jako intenzivní úbytek energie.

    S některými aktéry této nevšední podívané jsme zapředli bližší rozhovor a udělali osobní zkušenosti. Vzhledem k tomu, že se jedná o individuální zkušenost s náhodně vybranými účastníky, berte prosím následující řádky jako můj subjektivní dojem.
    Úroveň stánkařů byla opravdu hodně rozdílná. Ve většině případů se však jednalo o pouhé prodejce, kteří pouze prodávali daný sortiment. U jednoho ze stánků jsme narazili i na paní, o jejíž přednášku jsme měli zájem. Po krátkém rozhovoru, ve kterém při kladení konkrétních otázek z „její“ problematiky vůbec nevěděla, o čem je řeč jsme o její přednášku ztratili rychle zájem. Přednáška by z mého pohledu mohla být zajímavá jenom tím, co na ní mohla v rozsahu jedné hodiny povídat.
    Při návštěvě poměrně známého místního léčitele jsem udělal rovněž zajímavou zkušenost. Po dobu kontaktu s ním si sice důležitě a velmi věrohodně stále něco čmáral do připraveného tiskopisu. Prakticky však reagoval pouze na informace, které jsem mu verbálně sdělil. K nim pak předával všeobecná doporučení spočívající ve změně životního stylu a stravovacích návyků. O svých schopnostech mě rozhodně nepřesvědčil.
    Další zajímavé zkušenosti jsem udělal s prodavačkou orgonitů, která rozvíjela zcela nesmyslné energetické teorie. Na druhou stranu je nutno uznat, že estetické provedení těchto předmětů doznalo značného pokroku a člověk je již nemusí nikam schovávat. Lépe na tom byla prodavačka magnetických předmětů. Její výklad teorie magnetizmu byl sice značně zjednodušený, ale správný. Navíc její zboží bylo velmi dobře umělecky ztvárněno a i kdyby vůbec nemělo deklarované účinky, dalo se nosit jako kterýkoli jiný šperk.
    A to nejlepší nakonec. Návštěva stánku prodavače kamenů, kyvadel a různých energetických amuletů a předmětů byla velmi příjemná. Na první pohled bylo patrno, že je na tom sám duchovně velmi dobře a k prodávanému sortimentu má hluboký osobní vztah. I proto u jeho stánku bez jeho viditelného úsilí bylo stále plno. Obdobně tomu bylo s prodavačem kyvadel a virgulí, Pohovořit s ním o této problematice při výběru kyvadla, které vám padne do ruky, bylo velmi přínosné. Jím nabízený sortiment byl široký a doprovodné informace velmi hodnotné.

    Co říci k navštívené akce závěrem.
    Je až s podivem, že organizátoři akce ani po tolika ročnících nezískali dostatek zkušeností s jejím zabezpečením. Tento stav si dovedu vysvětlit snad pouze tím, že již naprosto ztratili kontakt s naší hmotnou realitou a trvale se vznáší ve svých nebeských výšinách.
Každopádně by bylo dobré dbát i na hmotné blaho účastníků a na akci zajistit zdravou výživu a pití. O provozování čajovny, kde by se dalo chvíli posedět a přátelsky popovídat ani nemluvě.
    Pokud jsem mohl posoudit, úroveň přednášek neměla velkou hodnotu a účast na nich vyžadovala značné přemáhání. Sortiment nabízený ve stáncích nebyl zdaleka úplný. Zcela chyběla zdravá výživa, čaje a předměty k jejich přípravě a podávání, stejně tak jako masérské přípravky, meditační potřeby a podobně.
    S prezentovaným sloganem celá akce neměla mnoho společného. Dle mého názoru se jednalo o zcela komerční záležitost, navíc ne příliš vysoké úrovně. Její návštěvu může odůvodnit snad pouze dohovořená schůzka s léčitelem, který se akce zúčastní a za kterým nechcete k němu domů. Na zvážení zůstává, jestli vám ztráta soukromí a jeho nesoustředěnost bude stát za to. Stejně tak dobře se dá akce navštívit za účelem nákupu zcela konkrétního předmětu. Pravdou ale zůstává, že většinu nabízeného sortimentu seženete v kterémkoli obchodě s tímto zbožím.
    Pokud do příště s popisovanými nedostatky organizátoři radikálně něco neudělají, jsem přesvědčen o tom, že se čas dá využít mnohem přínosnějším způsobem.

LLV – únor 2011


Zpět
Vytiskni stránku