Pobyt v temnotě

     V měsíci březnu 2009 jsme měli možnost na televizní stanici NOVA sledovat několik reportáží o odvážném psychologovi, který se nechal na deset dnů zavřít do naprosté temnoty protiatomového krytu. V těchto podmínkách chtěl prakticky otestovat starou tibetskou terapii temnotou, která se v poslední době rozšiřuje i u nás.
    V pořadu byl barvitě líčen dramatický průběh jeho pobytu včetně vážné krize, kterou musel v jeho polovině překonat. Rozhodně alarmující byl jeho zbědovaný stav, kdy po skončení pobytu musel být doslova vyveden s černou kápí přes hlavu na denní světlo. Psychicky byl dezorientován natolik, že ani nevěděl jaký je den a jak dlouho v temnotě vlastně pobýval. Podle jeho provázkového kalendáře v temnotě nebyl deset, ale pouze osm dnů. Jeho fyzický stav byl natolik podlomen, že měl problémy vyjít sám do schodů a musel být doslova vyveden. Na dramatičnosti záběrů přidávala i černá kukla, kterou měl z důvodu nebezpečí oslepnutí na hlavě. Dle jeho vyjádření mu bude trvat dva až tři měsíce, než se z tohoto zážitku zotaví.
    Tyto pořady mi velmi silně připomínaly obdobné pořady, které měly před mnoha lety za cíl zdiskreditovat holotropní dýchání. Na základě vlastních zkušeností mohu zodpovědně prohlásit, že existují pouze dvě vysvětlení obsahu těchto reportáží. Jednou možnou variantou je, že jejich hlavní aktér je ve stavu, kdy by se rozhodně neměl věnovat práci s klienty, ale spíš by měl sám vyhledat odbornou pomoc a to dřív, než pro něho bude pozdě. Druhou, dle mého názoru pravděpodobnější možností je alternativa, že se někdo snaží zásadním způsobem ovlivnit veřejné mínění v neprospěch pobytů v temnotě a tím také zamezit tomu, aby lidé měli možnost věnovat se sami sobě a odpoutat se od společenských hrátek, které s námi někdo provádí.
    Dle mého názoru se jedná o velmi závažné zjištění usvědčující naši televizi z cílené manipulace a ovlivňování psychiky diváků. Rozhodně nevěřím tomu, že by se mohlo jednat o diletantství tvůrců těchto reportáží. Určitě se přitom nejedná pouze o tento ojedinělý případ, ke kterému se mohu vyjádřit pouze díky tomu, že s uvedenou problematikou mám svoji vlastní zkušenost. Jak je tomu v jiných oblastech, o kterých nic nevím, nechci raději ani spekulovat.
    Pokud jste zmiňované reportáže viděli, nebo o nich slyšeli, rozhodně jejich obsah neberte jako objektivní informaci. O svoje zkušenosti s pobytem v temnotě se s vámi podělím v některé z dalších aktualizací.

LLV – březen 2009

Zpět
Vytiskni stránku