V objetí tmy

 

Eminent 2006

 

 

    DVD je prezentace průkopníka pobytu ve tmě Holgera Kalweita. Ukazuje podstatu a průběh terapie tmou. Celé DVD trvá něco málo přes hodinu (1hod 7min) a je rozděleno na pět kapitol.

Před tmou
    Zde autor vypráví, jak se s touto metodou ve svých osmnácti letech poprvé setkal při své návštěvě Nepálu. Následně si také sedmitýdenní pobyt ve tmě sám vyzkoušel. Tma ho dovedla k poznání neexistence vlastního já, což považuje za základ spirituality.

Ve tmě
    V této části Holger Kalweit popisuje průběh a prožitky během svého druhého pobytu ve tmě, které podstoupil ve svých 26 letech. Blížeji zde také rozebírá vize, které ho provázely, včetně prožitku smrti, při němž se mu přehrál celý jeho dosavadní život. Při něm poprvé pochopil veškeré souvislosti a smysl událostí ve svém životě.

Terapie tmou
    Jedná se o nejdelší kapitolu (cca 26 minut) a je zde podrobněji rozebírán obvyklý průběh pobytu ve tmě. Jak autor uvádí, v průběhu dochází k vyplouvání osobních problémů na povrch, aby se následně zcela zhroutily – jedná se o vnitřní očistnou terapii. Sám Holger Kalweit nazývá tuto zkušenost "existenciální terapií", nebo také "terapií bytí", kdy "já" musí být vymazáno. Stejně jako u času a prostoru se jedná pouze o koncept, který tma rozpouští.
    Kapitola je prokládána postřehy a prožitky mladé ženy, která terapii tmou u Holgera Kalweita podstoupila a také čtením úryvků prožitků některých dalších lidí z knihy Dunkel terapie.
    Pozornost je zde věnována také praktickým náležitostem, jako je role průvodce či fenoménu "zkracování" času. Holger Kalweit zdůrazňuje nutnost odevzdání se tmě, jakékoliv úmysly, chtění, či snahy jsou kontraproduktivní a brání vnitřním prožitkům.

Smrt a co je po ní
    Jak už název napovídá, Holger Kalweit se v této části zabývá prožitkem fyzické smrti, který nám dle jeho názoru pomáhá v poznání, co je ve skutečnosti život. Umožňuje nám to lépe poznat podstatu našeho bytí. Domnívá se, že bez toho je velice složité žít správně současný život.
    Jako hlavní důvod, proč se toužíme narodit, uvádí, že ducha může člověk prožít pouze pomocí hmotného. Vše hmotné je přitom tvořeno z pralátky – ryzí duše.

Po pobytu ve tmě
    Tato kapitola se věnuje pocitům a prožitkům lidí, kteří vycházejí zpět ze tmy na světlo a vnímají život okolo sebe tak, jako nikdy předtím. Ještě dlouho se údajně mění osobnost, zmenšuje se "já", srdce získává převahu nad rozumem.

Závěr
    Toto DVD obsahově vychází z knihy Dunkel terapie. Jedná se do určité míry o zkrácenou verzi tohoto díla (viz. recenze v předcházející aktualizaci). Přesto bych tuto nahrávku hodnotil o něco lépe, což je asi dáno tím, že DVD plní jiný účel. Knihu jsem vnímal jako snahu autora obecně seznámit veřejnost s touto metodou po teoretické stránce. Proto mi její pojetí připadalo jako neuspořádané. Naproti tomu DVD chápu jako průvodce před návštěvou tmy a tuto funkci plní dle mého názoru velice dobře. Pochopitelně není v silách autora vystihnout vše, co nás může ve tmě potkat, ale bezpochyby nás může na mnohé lépe připravit a ulehčit pak skutečné prožívání.
    Také délka mi připadá rozumná, množství informací rozhodně člověka nezahltí a ani nenudí. Pro lepší pochopení a "zpracování" může být přínosné shlédnout DVD i opakovaně.

RS -říjen 2009

 

 

Zpěttt
Vytiskni stránku