Umění psychické ochrany

Judy HALL

Pragma Hodkovičky



    Kniha má 158 stran a je rozdělena na 31 samostatných pasáží, které jsou rozděleny na základě témat, která řeší. Jak samotný název knihy napovídá, kniha je zaměřena na problematiku psychické ochrany v jednotlivých duchovních oblastech. 

 

    Poděkování – Tuto část autorka věnuje zejména své učitelce Helmě REARDONOVÉ, u které se většině popisovaných technik naučila.

 

     Varování – V této kratičké části autorka varuje čtenáře před nápadem využít popisované techniky k vedení vlastních útoků vůči jiným lidem. Tuto činnost považuje autorka za velmi nebezpečnou a v každém případě vedoucí ke špatným koncům. 

 

    Úvod – Řeší problematiku, proč máme zapotřebí psychicky se chránit. Autorka zde uvádí výčet činností, při kterých je psychická ochrana nezbytnou nutností.  

 

    Přirozená ochrana – aura – Zde se stručně dozvíte, co to vlastně aura je a jaký má pro nás význam. Autorka zde popisuje techniky: „Využití řízeného tvoření představ, bublina světla, ochranný plášť a šňůra k uzemnění“. 

 

    Úrovně bytí – Autorka zde zmiňuje úrovně fyzické, emoční, mentální a duchovní (kauzální), přidává astrální sféry, kam odcházíme po smrti. Popisuje zde systém čaker, který formuluje poněkud jinak, než je u nás běžně zvykem. Přikládá praktické techniky: „otevírání a uzavírání čaker, otevírání čaker se zavedenou čarou Země, ochrana čaker a očista čaker“. 

 

    Vyšší Já – Zde autorka popisuje, co to vlastně Vyšší Já je, a uvádí několik jiných názvů, pod kterými je známo. Uvádí zde techniky: „jak se přiblížit Vyššímu Já a setkání s Vyšším Já“. 

 

    Síla myšlenky – V této části autorka popisuje sílu a moc našich myšlenek. Mimo to ozřejmuje principy a funkčnost některých mechanizmů, jako je například prokletí. 

 

    Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá – Tato pasáž pojednává o vzájemném přitahování podobností.  

 

    Myšlenkové formy – Zde autorka rozkrývá svět uměle vytvořených bytostí – myšlenkových forem, které dokáží žít svým vlastním životem. Pochopitelně zde popisuje i způsoby ochrany proti nim, mezi něž patří: „jak si vytvořit vlastního strážce, jak vyvolat SOBKA a mít ho za ochránce, jak ničit myšlenkové formy a psychický paprskomet“. 

 

    Psychický útok – Autorka zde popisuje podstatu této formy útoku a na konkrétních případech dokládá jeho formy a ukazuje vhodné způsoby ochrany proti nim. Tato pasáž je zakončena popisem praktické techniky „zelená pyramida“.  

 

    Meditace – Zde se můžete seznámit s poměrně širokým obsahem tohoto autorčina pojmu. Přínosná je zejména autorčina myšlenka o další práci s vynořujícími nerušivými obsahy, které v běžných technikách nejsou dál nijak řešeny. Autorka zde tvrdí, že právě z našeho zanedbaného nevědomí vychází spousta psychických útoků, jejichž původ hledáme ve svém okolí a které vlastně ve skutečnosti vedeme sami proti sobě. Pasáž je zakončena popisem praktické techniky „jak se očistit od tváří“. 

 

    Jak si očistit podvědomou mysl – Autorka zde prezentuje svůj názor, že negativní obsahy nemůžeme ještě hlouběji zatlačovat do svého nevědomí, ale naopak je musíme vědomě uvolňovat. Upozorňuje také na to, že i samotné tělo má svoji paměť, která obsahuje negativní obsahy, se kterými je zapotřebí cíleně pracovat. Pasáž je zakončena praktickým návodem s názvem „cvičení“. 

 

    Seznamte se se sabotérem – Je název další pasáže, která popisuje způsob práce s naším vnitřním sabotérem. Pasáž je opět zakončena praktickým „cvičením“. 

 

    Otevření kanálu – V této části knihy autorka popisuje princip přijímání zpráv prostřednictvím média, známé také jako channeling. Poukazuje na jeho všeobecně nízkou hodnotu a různá nebezpečí, která v sobě tato forma komunikace skrývá. Závěr pasáže tvoří opět praktické cvičení s názvem „seznámení se s vrátným“. 

 

    Okupace – Je krátká pasáž popisující podstatu jevu známého také jako posednutí. Autorka však blíže tento jev a ochranu proti němu nepopisuje. V případě potřeby odkazuje čtenáře na vyhledání odborné pomoci. 

 

    Mimotělesné zkušenosti – V této části knihy autorka předkládá několik ukázek opisů astrálního cestování a předkládá návody, jak se bránit proti nepříjemným zkušenostem v této oblasti. 

 

    Ochrana vlastního prostoru – Zde autorka rozebírá potřebu čistit svůj pracovní i životní prostor. Zdůrazňuje při tom důležitost ekologické likvidace negativních energií. Závěr této pasáže tvoří praktické cvičení „Jak si vytvořit vnitřní chrám“. 

 

    Prostředky k čištění prostoru – Zde je zmíněno vykuřování, používání vonných esencí, chrastění a zvuk tibetských mís. 

 

    Ochrana clonou – Tato pasáž pojednává o hojně pozorovaném jevu, kterým je vysávání energie jinou osobou, případně přetahování si jejích problémů na sebe. Autorka při objasňování tohoto jevu využívá zkušeností ze své astrologické praxe. Uvádí zde řadu doporučení , která završuje krátkým praktickým cvičením „Psychická clona“. 

 

    Psychická ochrana a děti – V této krátké pasáži autorka popisuje specifika dětské psychiky a způsoby psychické ochrany malých dětí. 

 

    Jak posílit auru jiného člověka – Kratičká pasáž obsahuje kousek teorie se zdůrazněním etické stránky. Následuje jedno praktické cvičení a jeden návod s použitím krystalů a vonných esencí. 

 

    Odpoutání – Zde najdete popis principu připoutanosti mezi lidmi. Popisované praktiky bych spíše než do ochrany, tedy prevence, zařadil do terapie, tedy řešení nežádoucího stavu. Součástí této pasáže jsou i dvě praktická cvičení: „Jak se pomocí představivosti odpoutat“ a „Odpoutání čaker“. 

 

    Skupinová ochrana – Autorka v této části knihy boří mýtus o přirozené ochraně skupiny a vyjmenovává příčiny, které naopak dělají skupinu velmi zranitelnou. Zdůrazňuje také skutečnost, že síla skupiny je tak velká, jak silný je její nejslabší člen. Součástí pasáže jsou cvičení: „Jak spojit skupinu“, „Jak vytvořit skupinovou ochranu“ a „Jak ukončit skupinové sezení“. 

 

    Geopatický stres – Jedná se o krátkou kapitolu, která se zmiňuje o geopatogenních zónách a okrajově upozorňuje i na negativní energie vytvářené člověkem. Jako pomoc v této problematice autorka doporučuje feng-šuej. Zmíněná problematika by si jistě zasloužila mnohem více pozornosti, než rozsah dvou stran textu. 

 

    Řetězové dopisy – Tato pasáž je věnována fenoménu poslední doby, se kterým se asi každý, kdo používá elektronickou komunikaci, setkal. Autorka ozřejmuje podstatu řetězových dopisů a uvádí návod "jak vrátit dopis vesmíru“. 

 

    Talismany – Zde najdete popis nejzákladnějších druhů talismanů, jejich původ a návod, jak si funkční talisman vyrobit.  

 

    Květinové esence – Autorka využívá svých jistě rozsáhlých znalostí z této oblasti a popisuje jednotlivé druhy květinových esencí, jejich původ, účel a  způsob použití, který dělí na individuální, skupinové a použití na ošetření čaker. Doporučuje zde také americkou a anglickou literaturu, která se touto oblastí blíže zaobírá.

 

     Ochranné krystaly – Jedná se o stručný výčet nejpoužívanějších krystalů a oblast jejich působnosti.

 

    Aromaterapie – Obsahuje opět stručný výčet nejpoužívanějších aromatických látek a jejich oblasti použití. 

 

    Rychlá opatření – Zde autorka popisuje způsoby první pomoci při jednotlivých případech napadení.

 

     Zásady zdravého rozumu – Bez toho to prostě nejde.

 

    Vizualizace a jejich rejstřík – Pasáž obsahuje návody: „Základy relaxace“, „Jak si vytvořit energii“, „Průvodce“, „Uzemnění“, „Světelná sprcha“, „Ať tolik nesvítím“, „Mumie“, „Jak přemoci strach“, „Psychická očista“, „Stín“, „Vodopád“ a  „Jak se spojit se živly“.

 

    Závěr knihy tvoří nepostradatelný přehled aktuálních knih vydávaných nakladatelstvím Pragma. 

 

    Závěr – Některé pojmy autorka používá v jiném kontextu, než je u nás zvykem. Je otázkou, jestli je to zpříčiněno jiným kulturním rámcem, ze kterého autorka pochází, nebo nepřesností překladu.

 

    Předkládané techniky jsou podány stručně a jasně. O způsobu jejich realizace, případně jejich účinnosti se musí každý čtenář přesvědčit prakticky sám.

 

    Mnohé autorčiny ochranné techniky spíše připomínají psychoterapeutické postupy, nebo praktiky magie, než ochranu před útoky. Některé z nich, jako například ochrana prostřednictvím laserové pistole, se mi zdají být až příliš prvoplánové.

 

    Kromě vlastních technik autorka většinou popisuje i účinky a použití krystalů a vonných esencí, se kterými ve své praxi zřejmě také pracuje.

 

    Jako pozitivní spatřuji to, že ve všech případech pro čtenáře bez vizualizačních schopností uvádí alternativní postup předkládaných cvičení.

 

    Osobně jsem od knihy očekával více, některé zmiňované oblasti zavání magií, jiné se pak dají označit za babské plky. Většina problematiky je pouze zmíněna a určitě by si zasloužila mnohem detailnější rozbor. Na základě vlastních zkušeností se přesto domnívám, že se jedná o základní informace z oblasti, se kterou se každý poutních na své duchovní cestě nutně setká. Proto doporučuji všem hledajícím, aby se s obsahem knihy seznámili.

LLV -  květen 2009

Zpět
Vytiskni stránku