Léčení minulými životy
 

Richard Webster

Beta 2006


    Po recenzi knihy "Jedna duše, mnoho těl" od autora Briana L. Weisse nabízím recenzi další knihy zabývající se podobnou tématikou jako Řízená kauzální meditace.

    O autorovi nenabízí bohužel publikace žádné informace. Nedovíme nic ani o jeho profesní praxi či kvalifikaci. Pouze nepřímo se z jeho vyprávění dovídáme, že se hypnoterapeutické činnosti věnuje více než čtvrt století.

     Samotná kniha má 198 stran a kromě obvyklých částí (úvod, doslov atd.) je rozdělena na patnáct kapitol, přičemž bych odlišil první tři, které se věnují přiblížení problematiky čtenáři a snaží se nastínit východiska a předpoklady. Další se potom již věnují čistě popisu jednotlivých technik sloužících k odhalení minulých životů.
 
Úvod
V úvodu se dozvídáme, jak se autor poprvé setkal u klienta při regresi do dětství s návratem do minulého života a jak ho tento zážitek nasměroval k zaměření své terapeutické činnosti na tuto problematiku.
 
1. Spousta minulých životů
V této kapitole autor čtenáře seznamuje blíže s teorií reinkarnace a jejími historickými souvislostmi. V tématických podkapitolách se zamýšlí nad jednotlivými aspekty této problematiky - otázkou bezpečnosti regresí, smyslem návratu do minulých životů, proč si je vědomě nepamatujeme apod. Také zde zmiňuje smysl prozkoumávání minulých životů: Poznání příčin, poznání sebe sama, odpuštění, zbavení se pocitů viny, větší pokoj v duši (člověk ví, že smrtí nic nekončí), odhalení schopností a vloh, poznání smyslu současného života.
 
2. Příprava
Zde je čtenář upozorněn na některé praktické náležitosti spojené se samotnou regresí.
 
3. Karma
V této kapitole autor vysvětluje svůj náhled a vnímání karmy: "Karma může připomínat koncepci odměny a trestu. Ve skutečnosti je za tím daleko víc. Karma nám skýtá příležitosti k růstu. Staví před nás překážky a příležitosti. Život, jaký žijete nyní, je přímým důsledkem toho, co jste udělali ve svých životech předchozích ... Jeden z nejúčinnějších způsobů uvolňování karmy spočívá v odpouštění druhým i sobě. … Nikomu není dáno více, než může zvládnout".
 
4. Sny o minulých životech
Zde se dočítáme postup regrese prostřednictvím našich snů. Začátek spočívá v jejich dobrém pamatování a postupném "naprogramování se" na vyjevení minulého života ve snu. Dále autor nastiňuje čtenáři některé další způsoby "snění" a jejich možné využití.
 
5. Vzdálená paměť
Tento postup je založen na vybavování si vzpomínek. Začíná se nedalekou minulostí a postupně se pokračuje staršími a staršími vzpomínkami až se postupně začnou vybavovat vzpomínky na minulé životy.
 
6. Vyvolání minulého života
Zde je popisována klasická hypnotická regrese. U této jediné metody je čtenáři doporučeno začít u hypnoterapeuta z důvodů větší bezpečnosti.
 
7. Věštění z minulých životů
Metoda věštění se opírá o využití různých pomůcek jako sklenice vody, zrcadla či křišťálové koule.
 
8. Postupná regrese
Tato metoda využívá tikající hodiny jako znak spojující niť táhnoucí se různými událostmi od přítomnosti do minulosti.
 
9. Zaujetí, dovednosti a zájmy
Přemýšlením o svých zálibách, dovednostech a talentech se nám mohou postupně začít vybavovat již zapomenuté detaily a také počátky a příčiny těchto sklonů.
 
10. Hádání z minulých životů
Tato kapitola je věnována práci s virgulemi a kyvadlem.
 
 11. Číselná meditace s duhou
 Pro návrat do minulých životů je zde používáno duhy jako relaxačního prostředku a čísel jako prostředku pro volbu minulého života.
 
12. Imaginativní meditace
Pro navození změněného stavu vědomí se v této metodě využívá fantazie a imaginace historických období. Vybereme si dobu a místo, které nás zajímá, a začneme o něm fantazírovat. Přitom ani období ani místo nemusí být totožné s vyjeveným minulým životem.
 
13. Hledání v podvědomí
Pro hledání v podvědomí autor doporučuje odpoutat se od svého těla a vydat se do "nebeského archívu", kde můžeme požádat o "záznamy" z kteréhokoliv z minulých životů.
 
14. Pocitová technika
Tato technika se podobá metodě zaujetí, dovedností a zájmů. Rozdíl je v tom, že se zaměřujeme na své pocity, fobie atd.
 
15. S pomocí průvodců
Kromě regrese, kdy požádáme duchovní bytosti a doprovázení minulými životy, je zde také popisována metoda automatického psaní.
 
Doslov
Autor zde v krátkosti zmiňuje smysl zkoumání své minulosti a jak tato minulost může posloužit ke změně vlastního života k lepšímu.
 
    Poté už následují tradiční části jako Poznámky, Bibliografie a doporučená literatura, Rejstřík
 
Závěr
Kniha je evidentně určena pro čtenáře, kteří touží po hlubším poznání své vlastní minulosti. Tato publikace je převážně věnována postupům, které vedou k odhalování minulých životů. Většina těchto postupů se v podstatě liší pouze ve způsobu dosažení změněného stavu vědomí. Čtenář si zde může vybrat z celé řady nástrojů, které mu pomohou uvolnit se a ponořit se hlouběji do svého nevědomí. A to v závislosti na úmyslu, se kterým do experimentování vstupuje. Bude-li pátrat po konkrétních skutečnostech či příčinách, bude pravděpodobně volit jiný postup, než když bude toužit po pouhém "zajímavém výletu". Výrazněji se odlišují pouze kapitoly věnující se práci se sny a s virgulemi a kyvadlem.
  
    Mimo tyto návody nepřináší kniha žádné převratné myšlenky či názory. Kapitoly nevěnující se těmto postupům spíše uvádí východiska a základní předpoklady regresní terapie.
 
    Z knihy lze vyčíst, že se autor snaží nahlížet na otázku reinkarnace komplexně, což je chvályhodné (toto jsem například postrádal u knihy "Jedna duše, mnoho těl" od autor Briana L. Weise). Přestože se s některými jeho názory plně neztotožňuji (např.: "Osoba, která v minulých životech rány snášela a rozdávala, není totožná s osobou, jíž jste nyní" - dle mého názoru jsme toutéž osobou, ale většina z nás se trošku posunula ve vývoji dál, a proto by dnes už konala jinak), domnívám se, že autor je v dané oblasti znalý a nechybí mu potřebný nadhled.  
 
    Přesto se zastávám názor, že by se čtenáři dříve, než začnou s poznáváním svých minulých životů, měli zamyslet, jaké pohnutky je k tomu vedou. Znalost své minulosti v sobě skýtá ohromné léčivé možnosti, možnosti poznání i duchovního rozvoje. Není ovšem náhodou, že si je vědomě nepamatujeme. I to má svůj smysl a pro "nepřipraveného" to může mít dalekosáhlé dopady. Proto není špatné tyto experimenty provádět minimálně s možností obrátit se s žádostí o pomoc na někoho zkušeného, v případě, kdy máme problém se vyrovnat s obsahem "znovuobjeveného" minulého života. Neboť ačkoliv autor tvrdí, že tyto experimenty jsou bezpečné, mohou se dle mého názoru napovrch vynést restimulace, které se mohou projevit i s časovým odstupem.
 
    Domnívám se, že pokud netouží čtenář po experimentování s návratem do minulých životů, není tato kniha výrazná ničím, čím by si zasloužila bližší pozornost. Těm, kteří se do tohoto sebepoznávání chtějí pustit, doporučuji na místo vlastních experimentů, raději se obrátit na někoho zkušeného.

RS – listopad 2007

Zpět
Vytiskni stránku