Přednáška - Zdravotní rizika elektromagnetického pole

    Přednáška se uskutečnila dne 31. října 2006 v klubu ALTEGO. Informace o aktivitách tohoto klubu naleznete na internetové adrese http://www.altego.cz. Vzhledem k tomu, že se jedná o problematiku, která je v zorném poli mého zájmu, (starší článek na toto téma naleznete zde), nemohl jsem si tuto akci nechat ujít. Byl jsem zvědav jak na obsah přednášky, tak na osobu přednášejícího, kterého jsem doposud osobně neznal, a také na účast na této přednášce. Vzhledem k tomu, že všechny uvedené oblasti stojí za zmínku, rozhodl jsem se podělit se s vámi v následujících řádcích o své dojmy z této akce.
První, co opravdu nešlo přehlédnout, byla účast. Zbývající tři návštěvníky jsem velmi lehce spočítal. V tomto počtu jsme tím nejtěsnějším rozdílem převyšovali organizátorskou stranu, a tak jsme se přece jenom dohodli, že přednáška i v tomto komorním prostředí proběhne.
    Je to opravdu velká škoda, protože se jedná o závažnou problematiku, která se negativně dotýká celé naší planety. Současný stav je v této oblasti natolik závažný, že by se takovéto přednášky měly dle mého názoru zúčastnit stovky posluchačů, kteří by pak po jejím vyslechnutí určitě při troše soudnosti museli vyrazit do ulic demonstrovat za svoje práva. O příčinách nízké účasti by se dalo pouze spekulovat. Někoho možná odradil charakter přednášky, která byla ryze technického rázu. S tímto argumentem jsem se alespoň já sám setkal. „To mě nezajímá, to je moc odborné.“ V praxi však nechybělo laické zevšeobecnění této jinak odborné problematiky, čímž si přišel na své opravdu každý. Další příčinou mohla být i v podstatě nulová znalost autora, kterého jsem neznal ani já, i když se této problematice aktivně věnuji již delší dobu. Proto se nedalo říct, jdu na „Jirku“, tak jak se běžně říká, jdu na „Roberta“ (Nového), tedy na jakýsi fenomén, kde na vlastním obsahu přednášky ani moc nesejde. Svoji roli určitě mohlo sehrát také to, že tato problematika není díky přístupu našich médií v povědomí lidí a naše duchovní scéna jí rovněž nevěnuje náležitou pozornost. Určitý význam mohla mít i celková letargie a značná otupělost naší společnosti. Tato letargie je již na takové úrovni, že se většiny z nás už nedotýká ani bezprostřední ohrožení našeho zdraví a života. Nu což, každému to, co chce.
 
    Přednášející Ing. Jiří Novák vzbuzoval od počátku důvěru nejen díky svému věku. Vzhledem k tomu, že této problematice zasvětil celý svůj produktivní život, má v ní potřebné teoretické znalosti i praktické zkušenosti. Na přednášku byl velmi pečlivě připraven, včetně promítání diapozitivů. Samotnému obsahu přednášky pak nebylo co vytknout. Na jeho přístupu byla patrná stará škola, což však jenom prohlubovalo dojem solidnosti. Z přednášeného obsahu bylo patrno, že mu i přes jeho důchodový věk není vymoženost internetu zcela cizí. Proto je škoda, že se v tomto ohledu nepřidržel dnes běžně zaužívaných postupů a svou přednášku nedoplnil odkazy na internetové zdroje.
    Po obsahové stránce jsme se s problematikou seznámili pěkně od Adama, tedy od počátků spojených s vynálezy ze začátku minulého století.
    Následovala teoretická část, kde byly objasněny základní principy a pojmy vztahující se k této problematice. Zde se již začala rýsovat celá šíře přednášené problematiky, která by si zasloužila jistě mnohem větší časový prostor, než představovaly dvě vyhrazené hodiny.
Po tomto historickém a teoretickém úvodu přednášející přešel k popisu současného aktuálního stavu v této oblasti. Nebudu zacházet do konkrétních detailů, protože v takovém případě byste se určitě na obdobnou přednášku osobně nevypravili a to by byla rozhodně škoda. Proto se omezím pouze na základní fakta, která považuji za naprosto průkazná. Této problematice není věnována patřičná pozornost. Informace poskytované výrobci zařízení, která elektromagnetický smog produkují, nejsou pravdivé a jsou upravovány tak, aby neohrozily prodej jejich zařízení. V případě potřeby jsou upravovány hygienické normy i patřičné zákony, týkající se této oblasti. Měření hodnot v terénu v podstatě neexistuje a je problematické se jej v případě vlastního zájmu vůbec domoci. Pokud už nějaké měření proběhne, není prováděno širokopásmově, ale pouze v konkrétním rozsahu, čímž je výsledek značně zkreslen směrem k nižším hodnotám. Důsledky dlouhodobého působení elektromagnetického smogu nejsou známy. Příčina jednotlivých, vesměs civilizačních, chorob není zkoumána ve vztahu k elektromagnetickému smogu. Nejsou prováděny ani studie, které by zkoumaly důsledky dlouhodobého působení tohoto faktoru na lidský organismus. Není ani známo jestli, případně jak důsledky narůstají v případě dlouhodobé expozice či kumulování dávek elektromagnetického smogu. Osobně se domnívám, že se bude jednat o obdobné principy, jako je tomu u jaderného záření, kde musíme uvažovat s jednorázovou dávkou ozáření a s kumulovanou dávkou, kterou člověk obdrží při dlouhodobém pobytu v zamořeném prostředí. S elektromagnetickým smogem není rovněž počítáno jako s jedním ze závažných faktorů globálního oteplování. Toto považuji za obzvlášť průhledné, protože i při stanovování norem u mobilních telefonů se uvažuje s teplotními účinky, které působí na hlavu telefonujícího. Obdobně veškerá vyzářená energie, která dopadá na náš hmotný svět, musí zcela zákonitě zapříčiňovat jeho ohřívání. Zjednodušení problematiky globálního oteplování na emise skleníkových plynů je z tohoto pohledu dle mého názoru značně zavádějící. Stejně tak je opomíjen vliv elektromagnetického smogu na narůstající mužskou neplodnost a to i přes to, že je již dlouhou dobu zásadní negativní vliv tohoto faktoru na tuto oblast všeobecně znám. A tak bychom mohli pokračovat dál a dál. Pokud si uvědomíte exponenciálně narůstající trend rozvoje bezdrátových technologií, bude vám určitě jasné, že se situace rozhodně nebude zlepšovat, spíše naopak. Tento stav zároveň také ukazuje na to, kdo stojí v pozadí této problematiky. Stačilo by vyčíslit zisky v této oblasti a rázem by bylo jasné, jaká síla za tímto stavem stojí. Pokud k ní přičteme jednu ze základních lidských vlastností, tedy lenost, tak se současnému stavu rozhodně nemůžeme divit.
    Zajímavá byla i diskuse, ve které jsme měli možnost probrat konkrétní otázky, které nás zajímaly. Mimo jiné jsme se také dozvěděli, že na základě obsahu této přednášky bude natočen dokumentární film. Pokud bude film opravdu natočen, zůstává otázkou, jestli se najde odvážlivec, který jej zařadí do vysílání. Pokud se tak přece jenom stane, nepochybuji o tom, že se na něj budeme moci těšit v pozdních nočních či časných ranních hodinách.
 
    I přes nízkou účast se každopádně jednalo o jednu z těch zdařilejších akcí, které stálo za to navštívit. Závěrem chci na všechny čtenáře apelovat, aby této problematice věnovali potřebnou pozornost, která jí rozhodně přináleží. Každopádně nebude na škodu ani větší osobní a občanská angažovanost. Obdobně jako v mnoha jiných oblastech platí, že pokud si nápravu nesjednáme sami, tak to za nás politické strany, státní orgány, ani nikdo jiný neudělá.

LLV – listopad 2006

Zpět
Vytiskni stránku