Strava Bohů
Jasmuheen
Eugenika 2005

    Autorka této knihy se dlouhodobě věnuje osobnímu rozvoji se zaměřením na výživu. Na toto téma již napsala řadu knih, například Právnická strava – výživa pro nové tisíciletí, Velvyslanci světla – projekt Světového zdraví a Světového hladu. Podle jejího ujištění však lze knihu číst i bez znalosti její předcházející práce. Vzhledem k tomu, že jsem se s prací této autorky doposud nesetkal, postrádám v knize alespoň pár základních životopisných a profesních údajů. 
    Po nezbytném úvodu a poděkování je kniha rozdělena do deseti kapitol. Tato část je sice stručná, ale díky svojí věcnosti by pro čtenáře neznalé dané problematiky klidně mohla být i obsáhlejší. Celkový rozsah knihy je 171 stran. Hned v úvodu je avizován druhý díl knihy a názvem Božská výživa, který obsahově bezprostředně navazuje na prezentovanou problematiku. 
    První kapitola nese název Každý po něčem hladoví…. Hned v této první kapitole zjistíte, že kniha rozhodně nepojednává pouze o stravě. Dočtete se zde o jednotlivých hladinách mozkové činnosti a paranormálních schopnostech, které pobyt v některých z nich provází. Nastíněna je zde i problematika osobní frekvence. 
Druhá kapitola se jmenuje Dary božské výživy, hladiny mozkových vln a paranormální schopnosti. Tato kapitola je rozdělena do dvou oblastí jejichž názvy plně vystihují jejich obsah. První z nich se jmenuje Hladiny mozkových vln a program Božské výživy, druhá Paranormální schopnosti. 
    Třetí kapitola se jmenuje Cykly lidského hladu a uvědomování. V této kapitole se dočtete o tom, do jakých kategorií autorka rozděluje úroveň lidské vyspělosti, jakým chováním se jednotlivé úrovně vyznačují a jaký způsob výživy je v těchto obdobích odpovídající. Ukazuje přímou závislost těchto kategorií na jednotlivých úrovních mozkové činnosti, ve kterých se člověk převážnou dobu nachází. Na závěr popisu této problematiky nechybí ani názorný obrázek. 
    Čtvrtá kapitola se jmenuje Překážky výživy. Její obsah je opět rozdělen do několika oblastí. První se jmenuje Atrofie života a pojednává o důležitosti důvěřovat svému autentickému Já. Popisuje přímý vztah mezi volbou životního stylu a oblastmi, ve kterých se nám nedostává výživy. Druhá část se jmenuje Tanec umírání. Zabývá se z energetického pohledu problematikou umírání a vztahovou ztrátou všeobecně. Tato pasáž má původ v autorčině nedávné minulosti (rok 2003) a je pojednána až příliš osobně. Třetí část se jmenuje Ovládání mysli versus „škatulkování a omezování“. V této pasáži nás autorka seznamuje s dopady, které na nás má vytváření „škatulek“ a přijímání nejrůznějších omezení. Čtvrtá část se jmenuje Absorpce versus radiace. V této části autorka pojednává o zásadách, které se uplatňují při vyzařování a přijímání energie lidským organismem. 
    Pátá kapitola nese název Prána jako výživa. Tato kapitola je, ostatně jako většina ostatních, poznamenána autorčinou potřebou vypovídat se. Tyto osobní projevy však jsou na úkor věcnosti a srozumitelnosti předávaných informací. Po obsahové stránce mi pro tuto kapitolu jako nejpříhodnější označení připadá „babské plky“. Nic důležitého, ani zajímavého se v ní nedozvíte, a proto je dobře, že je celkem krátká. 
    Šestá kapitola se jmenuje Zdroje a druhy stravy. Tato kapitola je opět rozdělena do několika částí. První se jmenuje Konvenční i nekonvenční. Autorka nás v ní seznamuje se svým dělením konvenční a nekonvenční stravy. Druhá část má název Strava z nekonvenčních zdrojů druhého a třetího stupně. V této části nás autorka seznamuje s výčtem druhů nekonvenční stravy těchto stupňů. Třetí část má název Zdroje nekonvenční stravy a techniky. V této části autorka předkládá detailní popis doporučených cvičení. Jedná se o Dech lásky, Védský svatý dech, Vnitřní úsměv, Láska k tělu, Láska k životnímu stylu.  
    V oblasti výživy se setkáváme se spoustou kontroverzních názorů, při bližším pohledu a praktické realizaci doporučených postupů se však mnohdy ukáže, že s nimi není něco v pořádku. Předkládané názory se na první pohled sice zdají být ještě mnohem kontroverznější, než je tomu u většiny ostatních, při bližším pohledu však zjistíme, že předkládané pojetí je mnohem komplexnější a smysluplnější, než se na první pohled zdálo. I při hlubším studiu lze předkládané koncepci pouze stěží něco vytknout. Autorka předkládá mnohem komplexnější pohled na problematiku výživy než ostatní přístupy, se kterými jsem se měl doposud možnost setkat.
    Na můj vkus knize chybí ucelený pohled na problematiku výživy. Autorka se ve své práci zaměřuje pouze na některé vybrané aspekty, které pro konkrétního čtenáře nemusí být právě aktuální.
    Vnímáte, jak se v souvislosti s vaším osobním vývojem mění i vaše stravovací potřeby? Pociťujete potřebu udělat něco se svojí stravou? Pokud jste ve svém vývoji dostatečně pokročilí, pak je tato kniha určena právě vám.

LLV – listopad 2005

Zpět
Vytiskni stránku