Evangelium Esejských

    Návod, jak žít šťastně, být zdravý a plně prožít život v souladu se sebou a s přírodou. I tak lze nazvat Evangelium Esejských. Text starý více než 2000 let, který obsahuje základní pravdy použitelné a všeobecně platné i dnes, v 21. století.
    Původní rukopis Evangelia Esejských je uchován v archivech ve Vatikánu a v královských archivech Habsburků. Originální text je psán v aramejštině a staroslověnštině. Původní překlad provedl Edmond Bordeaux Szekely pod názvem "A Pravda sama sebe dosvědčí." Tento překlad byl vydán v Londýně roku 1937. Text byl následně přeložen do němčiny Bruno Martinem, který jej vydal v roce 1987. Do rukou se nám dostal český překlad tohoto textu, který provedl neznámý překladatel.
    Jedná se o rukopis psaný lidmi, obracejícími se k Ježíši o pomoc. Překladatelé zachovali původní formu textu, který je psaný v různých podobenstvích. Tato podobenství jsou však pro dnešního člověka těžko srozumitelná a náročná na pochopení. Tato náročnost může spoustu lidí odradit od čtení tohoto textu, případně jim zabránit v pochopení jeho obsahu. Z tohoto důvodu jsem se rozhodla dle svých schopností převést obsah tohoto textu do současné mluvy. Český originál textu naleznete zde.

    Poselství míru Ježíše Krista
   
Už se vám někdy stalo, že jste si říkali: “Proč zrovna já? Proč ta nemoc postihla zrovna mě? Proč mám zase já smůlu?
    Určitě ano! A co dál? Co jste udělali s tímto vaším „pocitem křivdy a nespravedlnosti“ dál? Zkuste se nad tím, co prožíváte a co vás v životě potkává, hlouběji zamyslet. Na co nemoc, která vás postihla, poukazuje? Nic, co se vám děje, není náhoda, štěstí nebo smůla. Vy nejste pouze tělo, které vás někdy bolí nebo které je nemocné. Nejste ani jen mysl, která vás dokáže potrápit smutkem.
    Svět, ve kterém žijeme, a společnost, která nás obklopuje, v nás vzbuzuje pocit, že musíme být výkonní, úspěšní a draví. Že je nutné vydělávat spoustu peněz a za ty se pak obklopit spoustou nepotřebných věcí. Pod tímto tlakem své těžce vydělané peníze utrácíme za “hlouposti“ a věříme reklamním sloganům, že koupě zrovna této věci nás udělá šťastným.
    Volný čas trávíme u televizních obrazovek, přejídáme se, obluzujeme alkoholem. Naše tělo a mysl chátrá. Jsme nemocní a otupělí.
    Pokud si však uvědomíme prázdnotu a zoufalost tohoto konání, vymaníme se z koloběhu a začneme zase vnímat sebe, své skutečné potřeby, vrátí se nám zdraví, síla a rozjasní se i naše mysl. Jen pokud pochopíme zákony života, prožijeme opravdu šťastný život.
    Uvědomte si, jak dlouho žijete nezdravě a v rozporu se svou přirozeností, potažmo kosmickými zákony. Nevěnujete pozornost varovným signálům, že něco není v pořádku a pokračujete dál, dokud vás nemoc nebo nějaká těžká životní situace nezastaví a nedonutí začít se chovat jinak.
    Vše, z čeho se naše tělo skládá a co potřebuje k životu, pochází z přírody. Pokud budeme žít v souladu s přírodou, budeme ji milovat, ctít a jen citlivě si brát, co nám nabízí, budeme zdraví a šťastní.
 
    Na rozdíl od ostatních tvorů máme k dispozici vlastní vůli, která je produktem naší psychiky. Tato vůle prosazuje naše individuální potřeby, které jsou až příliš často v rozporu s kosmickými zákony. Jejich porušování se následně projevuje nejrůznějšími nemocemi.
    Nemoc postihuje tělo v okamžiku, kdy v něm duch není pánem. Čím déle duch neřídí tělo, tím více nemocí ho vlivem špatného způsobu života může postihnout. Jakmile ale opět duch převezme vládu nad svým tělem, očistí ho půstem a motlitbou, dojde k jeho postupnému uzdravení. Tento boj o to, kdo bude v těle pánem, bývá provázen dočasným zhoršením zdravotního stavu. V této fázi uzdravování je důležité vydržet, uvědomit si, že uzdravovací proces je postupný a dlouhodobý. Je podmíněn poznáním, kde jsme chybovali a co vedlo ke vzniku nemoci.
    Při očistě a uzdravování těla proto buďte trpěliví a uvědomte si, že pouze jedinec, který vydrží a dojde uzdravení, může dál pokračovat v cestě, která směřuje k dosažení harmonie a získání dalšího rozvoje.
 
    Dodržujte následující pravidla:
    Živte se stravou, kterou poskytuje příroda, jeden den v týdnu se postěte a celou svou pozornost věnujte duchu a jeho rozvoji. Zklidněte se a naslouchejte svému nitru.
    Dodržujte přirozené biorytmy. Ráno brzy vstávejte, přes den se věnujte práci a večer odpočívejte ve spánku.
    Buďte aktivní, pracujte na svém vývoji a měňte se. Vše živé je v pohybu a mění se.
    Nelpěte na svých názorech a postojích. Prací na svém duchovním rozvoji, získáváním životních zkušeností a dosaženým poznáním se vyvíjíte.
    Pohlavní styk by měl mít duchovní rozměr, měl by být vyvrcholením vzájemné lásky.
    Žijte duchovním životem. Uspokojujte i potřeby těla a mysli, ale svou pozornost obraťte zejména na to, co máte uvnitř, na své nitro.
    K tomu, abyste našli cestu zpět k sobě, se potřebujete zastavit. Potřebujete pochopit, o čem naše bytí je, cítit se opět šťastní a svobodní. Je zapotřebí odpoutat se od hmotného světa a očistit své fyzické tělo. Svou vnímavost vůči svému nitru zvýšíte prostřednictvím půstu.  Dodržujte půst a pročistěte své tělo pobytem na čerstvém vzduchu. Běžte do přírody a vnímejte v klidu a o samotě její zvuky a vůně. Poslouchejte, co říká vaše tělo, zaposlouchejte se sami do sebe. K tomu vám nejlépe dopomůže spojené využití zemských živlů.
    Prvním z nich je vzduch. Naučte se klidně a zhluboka dýchat. Věnujte všechnu svou pozornost dechu. Tím dosáhnete zklidnění mysli, pročistíte tělo a dodáte mu novou sílu.
    Dalším z nich je voda. Často se sprchujte a omývejte. Pijte hodně čisté vody, aby se snáze odplavily jedovaté látky, které zatěžují vaše tělo. Nestačí tělo očistit pouze zvenčí, důležitá je i vnitřní očista, očista střev. Za tu dlouhou dobu nadbytku jídla a pití jsou vaše střeva líná, plná usazenin, které zabraňují vstřebávání živin a podporují hnilobné procesy. Očistu můžete provádět doma výplachem střeva pomocí irigátoru. Po dobu půstu provádějte tuto proceduru tak dlouho, dokud z vás nezačne vycházet čistá voda. Pokud si na to sami netroufáte, obraťte se na odborné pracoviště, provádějící colon-hydro-terapii.
    Dalším živlem, který napomůže vaší očistě, je sluneční záření. Kůži vystavte slunci a nechte se prohřát slunečními paprsky. Načerpejte tuto energii, ale vyvarujte se přílišného slunění, protože sluneční paprsky jsou vlivem porušené ionosféry příliš ostré a mohly by kůži poškodit.
    Uvědomte si energii, kterou jednotlivé zemské živly vyzařují. Jedná se o energii, kterou jsme schopni přijímat přímo a k jejímu získání nepotřebujeme hmotnou stravu.
    Po této kúře postem, vodou a sluncem jezte střídmě a opatrujte své tělo, jinak bude brzy opět plné nečistot. Proces očisty musí být komplexní, jeho průběh je náročný, mnohdy nepříjemný a podle konkrétního stavu může být i dlouhodobý.
    Nezalekněte se nepříjemných průvodních jevů takovéto komplexní očisty a vydržte dále, i když máte pocit, že to vaše tělo už dále nevydrží.
    Takto dokonale očištěné tělo, nezatížené nečistotami, vám bude lépe sloužit. Už nebudete potřebovat tolik energie na jeho správné fungování. Duch v něm bude více vědomý.
 
    Uvědomte si, kdo vlastně jste, že to hlavní ve vás je duch. Proto jsme si všichni rovni, máme stejný původ, každý duch je součástí většího celku, který nás přesahuje. Nikdo není víc, než ten druhý. Všichni jsme milováni stejně. Naučte se mít rádi sebe a stejně tak všechny lidi i s jejich chybami a nedostatky. Rozdávejte lásku a budete ji také ze všech stran dostávat. Zamyslete se ale nad tím, co to láska je a čemu říkáme láska. Je to, co prožíváte v partnerském vztahu, opravdu láska nebo se snažíte svůj protějšek podmanit? Nebo naopak jste na svém partnerovi závislí a nazýváte to láskou? A co přátelství? Máte opravdové přátele, nebo jste se obklopili lidmi, ze kterých máte prospěch, nebo naopak vás oni jen využívají?
    Buďte shovívavější k chybám ostatních lidí, protože ani vy nejste bez chyb. Nezapomínejte, že jste také chybovali a bylo vám odpuštěno. Odpouštějte druhým jejich prohřešky a uvědomte si, že je nedělají úmyslně, ale z neznalosti.  
    Pochopíte-li pravý význam slova láska, bude váš život naplněn radostí. Zmizí z něho všechen smutek a zlo, protože láska je věčná, láska je silnější než smrt. Láska je trpělivá, láska je dobrotivá, láska nezná závist, neplodí nic zlého, nezná pýchu, není ani hrubá, ani sobecká, vůči zlobě zůstává mírnou, nepředstavuje si neštěstí, neupadá do nespravedlnosti, ale naopak se těší ze spravedlnosti. Láska brání vše a také vše unese.
    Věřte, že jste milováni takoví, jací jste, že to, co vás v životě potkává, je třeba prožít a pochopit a že duch je věčný. Milujte bezvýhradně všechny lidi, protože pouze skrze lásku vede cesta dál. Pouze pokud povedete svůj život v souladu s kosmickými zákony, budete zdraví a docílíte patřičného pokroku.
 
    Živte se stravou, kterou nám příroda nabízí a to v co nejpřirozenější podobě. Nevystavujte ji vyšším teplotám, než je vaše tělo, jinak ji znehodnotíte. Pouze takováto strava nezatěžuje tělo ani mysl a obsahuje jemnou živou energii, která nebrání projevení ducha.
    Jezte jen v dobu k jídlu určenou a pouze to, co příroda zrovna nabízí. Potřebnou energii z živé potravy získáte, když budete jíst pomalu a dobře ji rozžvýkáte.
    Jezte potraviny, které se pěstují tam, kde žijete a v tu dobu, kdy jsou zralé ke spotřebě. Právě ty jsou pro vás v danou chvíli nejvhodnější.
    Živá strava, kterou vám příroda poskytuje a ze které získáváte energii, je dar. Tělo toho, kdo s ní jako s darem zachází, bude zdravé a duch se bude rozvíjet.
    Radujte se z jídla a jezte, jen když se cítíte dobře a nemáte žádné negativní myšlenky. A pouze tehdy, když tělo potřebuje stravu na získání energie k životu.
    To, jak se cítíte a jaké jsou vaše myšlenky při přijímání potravy, se přenáší do energie, kterou z jídla přijímáte.
    Uvědomte si, že jídlo potřebujete k fungování těla, ale není smyslem vašeho života.
    Tak jako se naše bytost skládá z fyzické a duchovní části, tak by také naše strava měla být v přiměřeném poměru zastoupena z obou těchto složek.
 
    Pokud budete chápat kosmické zákony a budete se jimi řídit, budou vám postupně svěřovány stále důležitější božské úkoly. Je však důležité také chápat pozemské zákonitosti a řídit se jimi. Toto vám zajistí dlouhý fyzický život. Mnohem důležitější je ale chápat zákony kosmické a jednat podle nich. To vám zajistí věčný duchovní život. Toto je nejcennější dar, který jsme jako lidé dostali. V materiálním světě jsme jen dočasně, než se vrátíme do světa věčného.
    Pochopením pozemských a kosmických zákonů a konáním v souladu s nimi se vytváří harmonie mezi tělem a duchem. Pokud se člověk jako celek nachází v harmonii, je schopen vytvářet i harmonické vztahy se svým okolím.
    Kosmickým zákonům, karmě, podléhají bez výjimky všichni, ale na každého platí individuálně podle jeho stávající duchovní úrovně. Nelze se jim vyhnout.
    Všechny chyby, kterých jste se v životě dopustili, jsou vidět na stavu vašeho těla a ducha, proto obraťte pozornost ke svému nitru, vnímejte kosmické zákony a snažte se je pochopit.
    Svým konáním, které nebylo v souladu s kosmickými zákony, jste vytvořili dluh, karmu. Tento dluh budete muset někdy v budoucnu překonáváním těžkostí a řešením složitých životních situací, provázených strádáním, nemocemi a nepříjemnými tělesnými a duševními prožitky, odčinit.
    Váš život bude problematický tak dlouho, dokud si neuvědomíte, že jste chybovali a budete chtít své chyby napravit. Dokud celým svým srdcem nepoprosíte o odpuštění za své chyby. Důležité je vzít si ponaučení z chyb a neopakovat je. Pochopením a upřímnou lítostí bude jejich negativní dopad smazán. Takto se postupně můžete zbavit nemocí, očistit ducha a umožnit mu další růst.
    Odčinění svých provinění dosáhnete nejen splacením svých prohřešků, ale stejně důležité je i dosažení odpuštění ze strany poškozených.
Žít v souladu s kosmickými a zemskými zákony obnáší i uvědomění si, že nemáme právo nikomu vzít život. Všem nám byl život dán, vše živé na Zemi má stejný základ, duši, a proto zabíjet je jakoby zabíjet část sebe sama. Nevytvářejte si karmu zabíjením a pojídáním zvířat. Využijte toho, co příroda nabízí. Všechny rostliny, semena, plody stromů a mléko zvířat je vám k dispozici.
    Pokud je již karma vytvořena, musí být vyrovnána a to často přináší spoustu utrpení. Tak se může stát, že budete pociťovat a napravovat chyby svých předků, pokud se jim nepodařilo karmu vyrovnat za jejich života.
    Čím je člověk duševně vyspělejší, tím chápe více souvislostí, ale zároveň pro něj platí přísnější pravidla. Méně duševně vyspělí jedinci by nebyli schopní takto přísná pravidla dodržovat a ani by nechápali jejich smysl. Proto jejich nevědomé porušování kosmických zákonů karmu nevytváří.
 
    K tomu, aby člověk vnímal a mohl pocítit svou jednotu s vesmírem, musí dozrát. Postupně rozšiřovat své vnímání a věřit ve správnost této cesty. Tohoto pochopení můžete dojít pouze tehdy, když vám v tom nebude bránit vaše tělesná nedokonalost. Díky vaší nedokonalosti nejste schopni pochopit celou pravdu. Moudrosti vyčtené z textů vás bez vlastního prožitku a pochopení neobohatí. Učte se rozšiřovat vnímání a zpracovávat své prožitky. Pouze postupným poznáním budete schopni nakonec nazřít celou pravdu.
    Všichni máte možnost skrze své nitro pochopit smysl bytí a znát odpovědi na všechny otázky. Záleží však na úrovni vnímání každého z vás, co jste schopni pochopit a jak dokážete s těmito informacemi naložit.
    Duchovně vyspělý člověk má schopnost chápat širší souvislosti a je silnou osobností, což může méně duchovně vyspělý jedinec vnímat jako jeho nadpřirozené schopnosti.
    Pokud dojdete poznání, bude to silným zážitkem, který vás stmelí s lidmi, kteří prošli stejným prožitkem.  Tento stav v sobě skýtá nebezpečí snahy uniknout z běžné životní reality. Setkání s vyšší úrovní bytí vám odhaluje nedostatky vaší dosavadní existence a zároveň ukazuje perspektivu dalšího vývoje.
    Dojdete–li poznání, teprve potom dokážete opravdu milovat, žít podle kosmických a přírodních zákonů a budete toto poznání šířit dál a naleznete klid a harmonii.
 
     Staré učení z přítmí dějin
  
Toto staré učení, jehož stopy můžeme nalézt téměř v každé zemi a církvi, udivuje svou nadčasovostí, univerzálním použitím a svou moudrostí. Podstata předávaných pravd je stále stejná, mění se pouze jejich výklad a používané pojmy.
    Základní principy tohoto učení byly učeny v mnoha zemích. Ve velmi čisté formě bylo předáno Esejským, kteří žili u Mrtvého moře v Palestině a v Egyptě v posledních dvou nebo třech stoletích před Kristem a v prvním století po Kristu.
    Původ tohoto učení není znám, objevuje se v mnoha náboženstvích a mystických směrech. Odvozuje se z něj i jóga. Esejští žili v souladu se svým učením na pobřeží jezer a řek ve svém společenství, kde si vše rozdělovali stejným dílem. Byli hlavně zemědělci a lesníci a díky svým vědomostem o obilí, půdě a podnebí byli bez vynaložení velké námahy úspěšní v pěstování ovoce a zeleniny i v neúrodných oblastech.
    Díky vlastnímu ekonomickému systému, který byl založen na naplňování univerzálních zákonů, ukázali, že lze jednoduše znalostí zemských a kosmických zákonitostí materiálně a potravinově zajistit potřeby lidí. Nebyli mezi nimi chudí ani bohatí.
    Žili prostý život zasvěcený přírodě, práci, lásce a duchovní oblasti. Jedli vegetariánskou stravu a díky prostému způsobu života se dožívali, při síle a zdraví, 120 a více let.
    Zprávy a informace o životě Esejských nám zprostředkovávali historici z nejrůznějších období a společností.
    Pravdivost a použitelnost tohoto učení i v dnešní době ukazuje na to, že jde o interpretaci základních přírodních a kosmických zákonů, které jsou nadčasové a neměnné.

     (Zdroj: "Search for the Ageless" svazek I. od Dr.E.B. Szekely, 1977)
 
    Pokud vás tyto myšlenky oslovily, není nic snazšího, než se k jejich naplňování přidat. Bude to přínosné nejen pro vás, ale i pro celou Zemi.                       

                                                                                                                                                                                                IJ – červenec 2006

Zpět
Vytiskni stránku