Energetické zdraví

    Pokud patříte mezi ty, kteří nemají zrovna pevnou vůli a ve svém cvičení jste se až do závěrečného stádia doposud nedostali, doporučuji vám následující postup.
    Narýsujte si tabulku nahrazující kalendář. Barevně si v ní vyznačte jednotlivé tréninkové fáze. Pokud z nějakého důvodu cvičení vynecháte, posuňte si o potřebné dva dny dobu cvičení. Takto přehledně vedený cvičební plán pro vás bude mnohem více motivující než živelné cvičení, které jste prováděli doposud. V žádném případě pro tyto účely nepoužívejte běžně používaný diář. V ostatních záznamech by údaje cvičebního plánu zanikly. Pokud vám ani tato motivace nebude stačit, tak si najděte někoho, komu svoje výsledky budete moci průběžně dokladovat a komu budete muset každou neúčast na cvičení řádně zdůvodnit.
 
    Jestli patříte mezi ty, kteří se ve svém úsilí dopracovali až do konce cvičení Tvář, máte možnost pokračovat dalším cvičením, které se jmenuje Energetické zdraví. Pokud se vám bude zdát, že se jeho obsah podobá některým postupům užívaných v józe, nebudete rozhodně daleko od pravdy. Toto cvičení je nahráno na CD, které obsahuje čtyři nahrávky. Pokud máte ke cvičení dostatek času, proveďte všechna čtyři cvičení v jednom sledu. Pokud nemáte času dostatek nebo pokud se vám obsah cvičení bude zdát být příliš náročný, je možné celý postup rozdělit do dvou částí. V jedné části můžete cvičit první cvičení a ve druhé pak zbývající tři cvičení.
 
    První nahrávka na CD má 17´ a je zaměřena na energetický rozvoj čaker. V průběhu tohoto cvičení se neznepokojujte, pokud se s autorem rozcházíte v pojetí čaker. Autor při jejich lokalizaci používá pojmů, které pro vás nemusí být zrovna jednoznačné. V tomto případě dejte na svoji intuici, která nejlépe ví, kde se která čakra ve vašem těle nachází. Stejně tak se neznepokojujte, pokud se s autorem rozcházíte v poloze nebo směru otáčení čaker. V tomto případě se držte autorova návodu. Sami se přesvědčíte, že cvičení bude i tak dobře fungovat. Správné provádění cvičení bude indikováno změnou pocitů v oblasti jednotlivých čaker. O celkové úspěšnosti pak bude vypovídat pocit tepla a celkový příliv energie, kterou budete pociťovat v celém těle. Zde se velmi dobře uplatní dosavadní trénink, bez kterého byste měli problémy zůstat ve změněném stavu vědomí nebo se do něho snadno opětovně dostat.

    Smyslem tohoto cvičení je uvědomit si své čakry a více je aktivovat. Toto se projeví jejich vzájemnou harmonizací a zvýšenou aktivitou, která vám dodá více energie. V případě jejího nedostatku ji pak budete moci snadno realizací tohoto cvičení doplnit.

    V případě, že se rozhodnete cvičit toto cvičení samostatně, doporučuji vám k němu přidat nahrávku z předcházejícího cvičení, která neobsahuje slovní doprovod. V jejím průběhu pak můžete provádět například napojení srdeční čakry na všeobecný zdroj lásky.
 
    Druhá nahrávka na CD má 9´a je zaměřena na rozvoj průchodnosti energetických drah a celkové posílení energie. Při její realizaci se vám může zdát, že je slovní doprovod příliš pomalý a nestačíte při něm s dechem. V takovémto případě se více zklidněte, prohlubte dech a snažte se dýchat v souladu se slovním doprovodem autora. Buďte ujištěni, že to má svůj význam. Nakonec zjistíte, že by slovní doprovod mohl být ještě pomalejší.
    Průvodními jevy tohoto cvičení je opět pocit tepla a zvýšené množství energie, kterou budete ve svém těle vnímat. Smyslem tohoto cvičení je zlepšit průchodnost energetických drah v těle a zlepšit funkci třetího oka.
 
    Třetí nahrávka na CD má 10´ a je zaměřena na rozvoj vizualizace. Pokud se vám nedaří popisované obrazce a děje dokonale vizualizovat, tak se tím nijak netrapte. Není to příliš důležité a plně postačí ta úroveň vizualizace, které jste schopni. Čím déle toto cvičení budete provádět, tím lepší vaše schopnost vizualizace bude. Tuto dovednost pak velmi dobře využijete při své další práci.
 
    Čtvrtá nahrávka na CD má 15´ a je zaměřena na posílení vědomí ducha a jeho oddělení od fyzického těla, rozumu a emocí. Zde se můžete opět setkat s tím, že autor používá jiné pojmy, než na jaké jste zvyklí. V našem pojetí se například jedná o pojmy tělo, mysl, duch. Vzhledem k tomu, že překládání uváděných termínů by v průběhu cvičení působilo rušivě, bude vhodnější, pokud se budete držet autorovy terminologie. Přesvědčíte se sami, že cvičení i tak funguje velmi dobře.
    Pokud budete cvičit správně, uvědomíte si v průběhu cvičení, kdo vlastně jste, a zjistíte, že se jakoby mimochodem nacházíte mimo svoje tělo i mysl. Nejlépe bude, pokud na to nebudete vůbec myslet a uvědomíte si to až v okamžiku, kdy se na závěr cvičení budete muset vrátit zpět do těla.
 
    V průběhu tohoto cvičení si mnohem více než u předcházejících cvičení budete moci uvědomit, jak na tom jste se svou soustředěností a hloubkou změněného stavu vědomí. Jakékoli nedostatky v této oblasti působí značně rušivě. Toto cvičení již nespadá do přípravného období, ale patří mezi postupy, které vás dokáží přímo měnit a urychlit váš osobní vývoj. Při jeho realizaci postupujte podle všeobecných doporučení, která jste praktikovali již v průběhu předešlých cvičení. Závěrem vás chci upozornit, že toto cvičení rozhodně není tak bezzubé, jak by se mohlo na první pohled zdát. Pokud zjistíte, že se vám na základě jeho provádění pohnula hadí síla, což opravdu nejde přehlédnout, tak neváhejte kontaktovat nás, nebo někoho, kdo má s touto problematikou dostatečnou zkušenost. Nejedná se sice o nic negativního, ale ušetříte si tím spoustu nepříjemností.

    K další inspiraci v této oblasti se sejdeme opět za čtvrt roku. Přeji vám mnoho úspěchů při vaší práci.

LLV - září 2006

Zpět
Vytiskni stránku