ART 1

    Při toulkách po Internetu jsme zabrousili i na stránky Mezinárodního tréninkového studia SELFFREEING, na kterých jsme se seznámili s metodou Akustického rezonančního vyladění ART, prezentovanou Vjačeslavem Kozinem. Samotná metoda se nám zdála být natolik zajímavá, že jsme se rozhodli prezentované nahrávky vyzkoušet. O naše zkušenosti s nimi se v následujících řádcích chceme podělit.

    Princip těchto nahrávek je obdobný s již zkoušenými nahrávkami Hemi Sync, s nimiž jsme vás již seznámili. Jejich účinnost se však subjektivně jeví větší, mimo to jsou rozšířeny o slovní doprovod pro provádění konkrétních meditačních technik. Tento fakt ještě umocňuje jejich specializované zaměření a cílené působení. Jistou roli při výběru nahrávek může v porovnání s nahrávkami Hemi Sync hrát i jejich nižší cena.

    Co jsme testovali.
    Pro testování jsme měli k dispozici tři CD, která nám po naší internetové objednávce došly poštou. Zde by se dalo odesilateli vytknout nedostatečné zabalení, které bylo zřejmě příčinou rozbití plastových obalů. Zásilka kromě objednaných CD neobsahovala žádný návod na jejich použití nebo teoretická východiska, která vedla k jejich vytvoření. Autor zřejmě předpokládal, že jsme se vše potřebné dozvěděli na jeho internetových stránkách http://www.agni.cz/cs/index.php, což byla ostatně pravda. Vzhledem k tomu, že si naše recenze nedává za cíl být zcela vyčerpávající, doporučujeme vám k získání potřebných informací udělat totéž. Kromě informací k audio nahrávkám se zde dozvíte i spoustu dalších informací o autorovi, o jeho spolupracovnících, o pořádaných akcích i o další činnosti studia. Součástí stránek je i možnost objednání prezentovaných titulů. Cíleně jsme si objednali tituly, které byly zaměřeny na základní problematiku, ve které jsme předpokládali svoji snazší orientaci, hlubší znalosti a větší zkušenosti. Konkrétně se jednalo o:

    Autogenní trénink. Toto CD obsahuje celkem jednu provázenou meditaci, která je zaměřena na uvolnění fyzického těla. Mimo této meditace CD obsahuje i nahrávku bez slovního doprovodu, kterou lze použít k prohloubení dosaženého uvolnění, což vytváří prostor pro vlastní využití.
    Energetické zdraví. Toto CD obsahuje celkem čtyři provázené meditace, které jsou zaměřeny na posílení činnosti základních čaker, malého energetického okruhu, činnosti třetího oka a pomoc při oddělení ducha od těla a mysli.
    Korekce postavy. Toto CD obsahuje celkem jednu provázenou meditaci, která ve svém úvodu začíná formou autogenního tréninku a dále pokračuje programováním, zaměřeným na optimalizaci tělesných funkcí a korekci postavy. Zbytek CD je opět vyplněn nahrávkou bez slovního doprovodu.

    Jak jsme testovali.
    Nahrávky jsme testovali na třech různých CD přehrávačích, které zaručovaly poslech v režimu klasického sterea, při použití různých typů sluchátek. Pro vyzkoušení funkčnosti jsme je rovněž přehráli na magnetofonovou kazetu a srovnávali kvalitu této kopie s originály. Jednotlivé typy přehrávačů neměly na kvalitu ä účinnost nahrávek žádný vliv, který by šlo subjektivně pozorovat. Stejně tak tomu bylo i s kopií provedenou na magnetofonovou kazetu. Značný vliv na kvalitu poslechu se však projevil při použití různých typů sluchátek. Plné kvality poslechu bylo dosaženo pouze s kvalitnějšími typy sluchátek (s nákupní cenou od 500,- Kč nahoru). S levnými, méně kvalitními sluchátky, která jsou běžně dodávána k různým přehrávačům, byla kvalita poslechu natolik ochuzena, že se zcela míjela účinkem.
Po obsahové stránce nahrávkám lze jen málo co vytknout. Nosný tón růžového zvuku, obstarávající synchronizaci mozkových hemisfér a navození změněného stavu vědomí, je dobře patrný. Doprovodná hudba je příjemná a nepůsobí rušivým dojmem. Obsah prováděných meditací je po obsahové stránce standardní a profesionální. Jediným rušivým prvkem může být autorův přízvuk, na který si někteří posluchači stěžovali. Na druhou stranu profesionální slovní doprovod, například pana Moravce by určitě tato CD posunul do jiné cenové kategorie. Pro nás pomalejší jsou některé pasáže meditací poněkud rychlé, ale při troše cviku se to rychle poddá.
    Pokud jde o způsob poslechu nahrávek, testování jsme prováděli v různých denních i nočních dobách, v sedě i v leže. Uvedené skutečnosti neměly na funkčnost nahrávek žádný vliv a výsledek jejich působení byl závislý pouze na individuálních návycích posluchače, který testování prováděl.
Zmiňme se dále o účincích testovaných nahrávek. Obdobně jako u nahrávek Hemi Sync byly jejich účinky a projevy značně rozdílné podle jednotlivých testujících osob. Na jedné straně jsme se setkali s bolestmi v různých částech těla, zejména hlavy a s problémy s usínáním, na straně druhé s příjemným tělesným uvolněním a lehkostí mysli. Které projevy budou převládat u vás, si musíte zjistit sami na sobě.

    Co říci závěrem?
    Na testovaných CD jsme popsanými, ani jinými způsoby neshledali nic závadného. Jednotlivá CD obsahují to, co autor v jejich popisu deklaruje a po stránce účinnosti jsou plně funkční. Výhrady, jako již tradičně, máme pouze vůči sebeprogramování, obsaženému na CD Korekce postavy. Považujeme to za nadbytečné, ba přímo škodlivé. Z komerčního hlediska je to však pochopitelné. Při zaměření pozornosti potřebným směrem se výsledky v této oblasti projeví jako vedlejší projev samy. Pokud při své meditaci potřebujete vedení, můžeme první dvě kazety jenom doporučit. Při jejich používání však mějte na paměti, že jsou dobrým sluhou, který vám může velmi dobře pomoci při tom, co můžete a máte umět i bez jejich přispění. Na druhou stranu, pokud se od nich včas neoprostíte, mohou se stát zlým pánem, který ve vás dokáže vypěstovat závislost a uzavřít cestu k dalšímu rozvoji. Pokud se po vyslechnuté nahrávce necítíte lépe než před jejím poslechem, pak není něco v pořádku. Příčiny mohou být různé, třeba jenom to, že jste nahrávku poslouchali příliš hlasitě.
    Vzhledem k uvedeným závěrům a tomu, že některé další tituly korespondují se směrem našeho zájmu, zvažujeme vyzkoušení i další nabídky Mezinárodního tréninkového studia.
    Pokud jste se rozhodli pro vyzkoušení uvedených nahrávek, přejeme vám příjemný poslech a mnoho úspěchů na vaší další cestě.

                                                                                                                                                                                                LLV – listopad 2005

Zpět
Vytiskni stránku